Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi a KYC (know your customer), és miért van szükség rá?

Mi a KYC (know your customer), és miért van szükség rá?

A KYC egy általános szabályozási követelmény, amit a pénzügyi szolgáltatóknak kötelességük teljesíteni. A művelet egy ellenőrzés, aminek az a célja, hogy a cégek minél inkább megnehezítsék a dolgát azoknak, akik illegális tevékenységekből származó pénzt próbálnak tisztára mosni.

 

MIT KELL TUDNI A KYC-RŐL?

Ha nyitottál már számlát egy kriptó tőzsdén, valószínűleg csináltál már végig KYC-t. A KYC megköveteli a pénzügyi szolgáltatóktól, hogy elegendő információt gyújtsenek be az ügyfeleikről, annak érdekében, hogy egyértelműen beazonosítható legyen az, hogy ki van az account mögött. Ez történhet banki dokumentumokkal, vagy egy hivatalos igazolvánnyal. Az AML (Anti-money laudering) szabályozásokhoz hasonlóan a KYC is egy eszköz, amit a hatóságok köteleznek a pénzpiacon, hogy a különböző pénzintézeteknél kezelt vagyon eredte, forrása átlátható légyen. A cégek ezzel törekszenek arra, hogy ne váljanak részévé pénzmosási tevékenységnek, terrorizmus finanszírozásnak, csalásokból származó pénzek kifehérítésének, vagy más törvénytelen vagyon átruházásnak.

 

kyc check | Cryptofalka

 

A KYC egy megelőző intézkedés. A legtöbb pénzügyi szolgáltató bekéri az ügyfeleik adatait a regisztráció során, még azelőtt, hogy pénzt tudnának utalni a számlájukra. Néhány esetben KYC nélkül is használható egy DeFi app, vagy egy tőzsde, de limitált funkciókkal. A Binancen, például lehet accountod, de ha tradelni is szeretnél, akkor kell a KYC. Az alábbiak egyikére szükséged lesz, ha meg akarod csinálni a KYC-t valamelyik platformra:

 • Személyi igazolvány
 • Jogosítvány
 • Útlevél

Az ügyfél személyazonosságán kívül fontos még, hogy igazolható módon beazonosítható legyen a tartózkodási helye, lakcíme. Az igazolványok hiteles források az alap információkhoz, pl. név, születési idő, stb., de további dokumentumokra is szükség lehet, hogy a tőzsdénél rendelkezésre álljon az info, hogy melyik ügyfele hol adózik, egy hatósági audit, vagy bűnügyi nyomozás esetére. Ahol az account szintek az ügyfelek kezelt vagyonától, vagy kereskedési mennyiségétől függnek, a magasabb szintekhez tartozó kedvezményeket az alaposabb KYC teljesítésével lehet igénybe venni. Több pénz, több kockázat, így a szolgáltató több dokumentumot is bekérhet, sőt időnként újra kell verifikáltatni magunkat, szintén biztsonági okból.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

KI HATÁROZZA MEG A KÖVETELMÉNYEKET?

A KYC szabályozások országonként különböznek, de van egy nemzetközi egyetértés, hogy milyen alap információk legyenek a minimum feltételek egy hiteles ügyfélazonosításhoz. Az USA-ban a banktitok törvény és a 2001-es hazafias törvény fekteti le az alapjait annak a feltétel rendszernek amit ma is használnak. Az EU-ban és ázsiában is megvannak a saját irányelvek, de a lényeget tekintve nagy az átfedés az USA szabályozással. Az EU-s országokban az AMLD és a PSD2 direktíva fogalmazza meg a szabályozás részleteit. Globális szinten az FATF (Financial Action Task Force) felel a hivatalos szervek nemzetközi együttműködéséért.

 

MIÉRT VAN SZÜKSÉG KYC-RE A KRIPTÓ ÁGAZATBAN?

A kriptovalutákat a pszeudoanonim természetükből fakadóan gyakran próbálják kétes eredetű pénzek kifehérítésére használni, vagy csak eltűntetni a vagyon forrását. A szabályozások fejlődésével a kriptovaluta ágazatnak nő a megbízhatósága és biztosítható, hogy legyen befizetve az adó ott, ahol az kötelező. Három fő okból van szükség a KYC-re a kriptó piacon:

 • A blokklánc tranzakciók visszafordíthatatlanok. Nincs aki segít ha hibázol, tehát ha a lopott pénzt elküldik A-ból B-be nincs rá mód, hogy utólag visszafordítsák az utalást, mint a hagyományos pénzintézeteknél. 
 • A kriptovaluták nagyjából anonim módon működnek, egy tárca nyitásához semmi féle személyes beazonosításra nincs szükség.
 • Adózás tekintetében a kriptó még mindig bizonytalan terület, egyes helyeken mint pl. Kína a kriptó fizetés nem is legális jelenleg.

Habár a KYC meghosszabbítja egy account regisztrációját és élesítését, azért megvannak az érthető előnyei. Az átlag felhasználó nem feltétlenül fogja látni ezeket a tevékenysége során, de a KYC jelentős szerepet tölt be a bűnözés elleni küzdelemben, és a tőke biztonságban tartásában.

kyc aml | Cryptofalka

 

A KYC ÉS A DECENTRALIZÁCIÓ

A kriptovaluták a kezdetektől a decentralizált pénzügyi megoldásokra fókuszálnak, és a köztes szereplők minimalizálására. Ahogy fentebb is volt róla szó, bárki csinálhat magának egy tárcát és tarthat rajta digitális eszközöket anélkül, hogy akár csak a nevét meg kellene adnia. Éppen emiatt tűnik a kriptó piac ideális színtérnek a különböző pénzmosásokra. A hatóságok követelik meg a KYC ellenőrzéseket a kriptó tőzsdéktől. Kriptó tárcákra nagyon körülményes volna ugyanezt a követelményt bevezetni, de azok a cégek ahol a szolgáltatások között fiat pénz betétkezelése is megtalálható, pénzügyi szabályozások alá esnek, tehát törvénnyel kötelezhetőek arra, hogy az ügyfeleikről adatokat kezeljenek.

 

A KYC HÁTRÁNYAI

A nyílvánvaló előnyök ellenére vannak azért megosztó részei is az ügyfelek adatainak gyűjtésének és tárolásának. A kriptovaluták világában különösképpen érzékeny téma ez, hiszen a decentralizált pénzügyi alternatíva egyik lényege, hogy az egyének kizárólag saját felelősségükön, monitorozás nélkül kezelik a tőkéjüket. A KYC-vel kapcsolatban elsősorban a biztonság és költség tényezők mentén foglamaznak meg kritikákat:

 • A KYC lebonyolításának költsége van, ami a szolgáltatókra hárul, tehát végső soron az ügyfelik fogják azt megfizetni.
 • Néhányaknak nincsenek érvényes állami dokumentumaik, vagy nincs fix lakhelyük. Számukra egy validálás rendkívül bonyolult is lehet, ha egyáltalán sikerül.
 • Kisebb pénzügyi szolgáltatók, könnyebben meghackelhetők, tehát az adataink csak annyira vannak biztonságban, amennyire a cégek felelősségteljesen kezelik őket, és a visszaélések nem éppen ritkák.
 • Egyesek a kriptovaluták decentralizáltságát érzik veszélyben, ha a kriptó vagyonok nagy része beazonosított ügyfelek számláin lesznek.

 

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
 4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.62% $64,234.85
Ethereum ETH 0.27% $3,430.13
BNB BNB -0.03% $572.41
Solana SOL 2.22% $161.38
XRP XRP -8.69% $0.5583
Dogecoin DOGE -1.90% $0.1205
Cardano ADA -3.28% $0.4254
Litecoin LTC -0.50% $71.61
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!