Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

Szerző: | nov 18, 2019 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan neve is utal rá, a kriptovaluta is egy értékőrző pénzeszköz, így különösen fontos a biztonságosság fogalma. A ,,nagyon biztonságos” és az ,,enyhén biztonságos” végpontok között többféle megoldással találkozhatunk.

 

Tartsuk a pénzt a tőzsdén?

Mint azt egy másik cikkünkben már bemutattuk, többféle helyen lehet beszerezni kriptovalutát. Ezek egyike ha a tőzsdére utalt euro-ból, dollárból vásárolunk például a Coinbase-n vagy Binance-n valamilyen valutát. Ha ezt befektetési céllal tesszük, akkor semmiképpen sem szabad az összeget a tőzsdén hagyni, mert egy esetleges hacker támadás esetén jó esély van rá, hogy búcsút inthessünk befektetésünknek is.

bitcoin tárca

A kriptovilágban közismertté vált a mondás, amit főszabályként fogalmazhatunk meg a pénztárcák kapcsán:

“If you don’t own your private key, you don’t own your bitcoins.”

Azaz, ha nem mi birtokoljuk a privát kulcsunkat, akkor az a pénz nem is a mienk. Ha a pénz a tőzsdén van, akkor az nem feltétlenül a mienk. Ezért kell wallet, tehát pénztárca.

A kriptotárcáknak három típusa van: szoftver tárca (software wallet), hardware tárca (hardware wallet) és papír alapú tárca (paper wallet). Egy másik csoportosítási forma szerint lehetnek forró és hideg tárcák, ,,hot” és ,,cold” wallet-ek.

 

Miként működik egy kriptotárca?

Lényegében a kriptotárca arra szolgál, hogy rajta keresztül kapcsolódjunk a blokklánchoz. Ténylegesen nem tárolnak pénzt, hanem információt őriznek és eszközt jelentenek kriptovaluta küldéséhez fogadásához. Ez az információ tartalmazza a publikus és privát kulcsokat is (public és private keys). A tárca tartalmaz tehát egy címet, ami publikus és privát kulcsokból generált alfanumerikus azonosító. Ez a cím lényegében a blokkláncon egy helyet jelöl, ahová a pénz küldhető. Erre a címre lehet pénzt küldeni, de a pénz ténylegesen nem ,,hagyja el” a blokkláncot, csak átkerül egyik címről a másikra.

A privát kulcsok jelentősége viszont éppen az, hogy birtokukban akkor is hozzáférünk a pénzünkhöz, ha esetleg az eszközt (számítógép, mobiltelefon), amin tároljuk az összeget, elhagyjuk vagy megsérül.

kriptotárca

 

Kriptotárca típusok – hot és cold wallet

A blokklánccal való interakció alapja határozza meg a két kategória közötti különbséget. ,,Hot wallet” kategóriába tartozik valamennyi pénztárolási megoldás, amelyik csatlakozik az internetre. Ez kényelmes és gyors módja a pénz tárolásának, de biztonsági szempontból nem a legerősebb. Ilyenek többnyire a szoftveres tárcák. A ,,cold wallet” kategóriába tartozó megoldások ezzel szemben viszont nem csatlakoznak az internethez. Jóval biztonságosabb megoldást jelentenek a pénzük tárolásásra.

 

Szoftveres kriptotárcák

A legkényelmesebb módja, hogy valamilyen elektronikus pénztárcában tartsuk befektetésünket. Ez lehet webes alapú, számítógépen vagy mobiltelefonban tárolt megoldás is.

A webes tárcák lényegében felhőalapon működnek. Egy szolgáltató honlapján keresztül a megfelelő azonosítást követően bárhol hozzáférhetünk pénzünkhez. Ez nagyfokú bizalmat igényel a szolgáltató iránt, mivel feltételezzük, hogy nem tűnik el a pénzünkkel. A számítógépünkre telepített szoftver is alkalmas lehet kriptovaluta tárolására. Ez nagyobb biztonságot jelent, mint az előbbi webes alapú esetén, viszont gondoskodnunk kell arról, hogy ne legyen valamilyen vírus vagy egyéb kártevő a gépünkön, illetve kiemelten fontos a megfelelő biztonsági mentés elkészítése. Ebben az esetben ugyanis egy ,,wallet.dat” fájlt generál a gépünkre telepített szoftver, ami tartalmazza a privát kulcsunkat és címeinket. Ezért ennek a fájlnak a biztonsága kiemelten fontos.

Napjaink okostelefonjai is alkalmasak kriptovaluta tárolására megfelelő applikációkon keresztül. Segítségükkel biztonságosabban és mobilabban tudjuk magunkkal hordani kriptopénzünket, ugyanakkor itt is fontos a megfelelő biztonsági mentés, nehogy a telefon elvesztése vagy sérülése esetén a pénzünk is elvesszen. Korábbi cikkünkben egy mobil telefonhoz csatlakoztatható tárcáról, az Evercoinról írtunk részletes útmutatót hasonló témában.

hardware-wallet

 

Hardware kriptotárca – a biztonság mindenekelőtt

A hardware tárcák többnyire pendrive méretű elektronikus eszközök, amelyek offline módon képesek tárolni a privát kulcsokat és címeket. Biztonsági szempontból a legjobb megoldást testesítik meg, ugyanakkor kevésbé felhasználóbarát a kezelésük, illetve drágábbak is a szoftveres megoldásokhoz képest. Ha valaki hosszútávú befektetésen gondolkozik vagy nagyobb összeget tárolna, mindenképpen ajánlott egy hardware tárca beszerzése.

 

Papír kriptotárca – a legegyszerűbb megoldás

A leginkább offline-nak nevezhető kriptotárca az, amikor a privát és publikus címek egy darab közönséges papírra kerülnek kinyomtatásra. Különböző weboldalak léteznek arra, hogy magunknak tárcacímet generáljunk és azokat kinyomtatva egy darab papíron tartsuk. Erre aztán fogadhatunk pénzt is. Ebből is látszik, hogy a különböző kriptotárcák valóban nem tárolják ténylegesen az összeget, hanem inkább csak egy címet, hivatkozást hozzájuk.

Összegezve láthatjuk, hogy a különböző megoldások választéka igen széles. Attól függően, hogy könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb tárolási lehetőséget vagy inkább maximális biztonságot szeretnénk sokféle lehetőség áll rendelkezésünkre. A biztonsági mentésekre és a privát kulcs birtoklásának kérdésére azonban mindenkinek ajánlott kiemelten figyelni, ha ténylegesen birtokolni szeretné megvásárolt bitcoinjait, altcoinjait.

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Így gyűjts passzív jövedelemet a PancakeSwap segítségével

A PancakeSwap egy Binance Smart Chain (BSC) alapú DEX (decentralizált tőzsde), amit ismeretlen fejlesztők hoztak létre. Alapötletében az Ethereum blokkláncon működő SushiSwap-hoz hasonlít, tehát közösségi irányítással üzemel, és farmolásra nyújt lehetőséget likviditás biztosítása ellenében, valamint további funkciókat kínál jutalmak bezsebelésére.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.