Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Ne fektess olyan projektbe, aminek nem ismered a tokenómiáját!

Ne fektess olyan projektbe, aminek nem ismered a tokenómiáját!

Ne fektess olyan kriptovaluta projektbe, aminek nem vagy tisztában a tokenómiájával. Sokszor nagyon gyorsan kiderül, hogy egy-egy hype mögött nem állnak valós lehetőségek! 

Mit jelent a tokenomics, azaz tokenómia?

tokenómia, a "token" és "ökonómia" szavak összeolvadásából származik. Egy kripto projekt piaci kapitalizációjának, token (vagy coin) kínálatának, kibocsájtási arányának és számos más mérhető és nyilvánosan elérhető mérőszámnak a tanulmányozása, nyomon követése és elemzése.

Más néven kriptoökonómia (kriptopénz + közgazdaságtan), a tokenomika megértése segíthet jobb befektetési döntéseket hozni. Bár a kriptoárfolyamok mozgása és a tokenomikai mutatók közötti kölcsönhatás összetett, ez egy jó módja annak, hogy blokkról blokkra összehasonlítást végezzünk a különböző kriptoprojektek és blokkláncprotokollok között. Míg sok befektető egyszerűen csak az árat nézi ("BTC 29 000 dollárnál" "ETH elérte az 1600 dollárt"), a token kínálat és a market cap számok megértése segít átlátni a kriptobefektetési képet.

Kínálat

A befektetők számára három kulcsfontosságú supply oldali (kínálati) metrika létezik: forgalomban lévő kínálat, teljes kínálat és maximális kínálat (circulating supply, total supply,max supply). Ezek összefüggése, és elemzése segíthet megérteni az adott coinban rejlő árpotenciált.

Forgalomban lévő kínálat

A forgalomban lévő készlet az a tokenek száma, amelyekkel jelenleg kereskedni, vásárolni vagy eladni lehet. Sok nagy kriptoprojekt esetében a forgalomban lévő kínálat kicsi, kezdetben gyorsan növekszik, majd idővel fokozatosan csökken.

A Bitcoin blokklánc például úgy indult, hogy tízpercenként 50 bitcoint (BTC) bocsátott ki - és ezt a számot négyévente felére csökkenti. A gyakran kibocsátási rátának is nevezett 10 percenként most már csak 6,25 BTC-t bocsátanak ki - ez 2024 áprilisára ismét 3,125 BTC-re csökken.

Egyes projektek esetében azonban a forgalomban lévő kínálat idővel csökken. Ez gyakran a tokenek szándékos elégetésével (megsemmisítésével) történik. Egyes projektek például elégetik a protokolljaik tranzakciós díjait, ami idővel csökkenti a kínálatot; más projektek pedig egyszeri nagymértékű égetést végeznek a kínálat csökkentése, az ártámogatás erősítése vagy a befektetői érdeklődés növelése érdekében.

Maximális kínálat

A tokenek maximális száma egy adott kriptovalutánál. Olyan valuták, mint a BTC, rögzített maximális kínálattal rendelkeznek, míg mások, mint a DOGE, nincs maximalizálva az elérhető tokenek mennyisége.

Ez több dolgot is jelenthet. Egyrészt azt, hogy az új tokenek létrehozása soha nem fog leállni. Gyakran végtelen szimbólummal (∞) jelölik, ez azt is jelenti, hogy a forgalomban lévő készlet is folyamatosan nőni fog.

Illetve lehetséges, hogy adott tokenek maximálisan elérhető száma a kereslettől, vagy a token fedezetéül szolgáló források függvényében változik. Pl. a stabil coinok, vagy a “real-world assets” tokenek. BTC esetében ez a szám 21 millió bitcoin, tehát maximum 21 millió darab Bitcoin jöhet létre.

Teljes kínálat

A teljes készlet a létrehozott coinok teljes számát veszi alapul, és levonja a forgalomból véglegesen kivont (jellemzően elégetéssel) zsetonok számát. Míg a teljes készlet eltérhet a maximális és a forgalomban lévő készlettől, gyakran előfordul az is, hogy a teljes kínálat megegyezik a maximális vagy a forgalomban lévő készlettel (de általában nem mindkettővel).

Például az olyan tokenek, mint az ETH, a BCH és a BTC esetében a keringő és a teljes kínálat megegyezik. Amikor új tokeneket bocsátanak ki, amelyek növelik a teljes kínálatot (bányászati vagy tétjuttatásokon keresztül), azonnal bekerülnek a forgalomban lévő kínálatba is. 

eth-adat-coinmarketcaprol-2024-01-22.png

Másrészt az olyan tokenek, mint az APE és az LDO egyforma, 1 milliárdos maximális és teljes készlettel rendelkeznek - miközben a forgalomban lévő készletük alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy az összes token jellemzően egyszerre jött létre, de egy részük még nem került forgalomba.

Ezeket a projekt kincstárának támogatására, kriptopénzjutalmak kibocsátására használhatják, vagy a korai csapattagok és befektetők birtokában vannak (ideiglenesen hozzáférhetetlenek).

A Market Cap, a piaci kapitalizáció fontossága 

Ahhoz, hogy megértsük, miért fontosak ezek a kínálati mutatók, érdemes megvizsgálni, hogyan befolyásolják a két fő piaci tőkeértéket: a piaci kapitalizációt és a teljesen lebontott piaci tőkeértéket.

A piaci kapitalizáció kiszámítása úgy történik, hogy az aktuális forgalomban lévő kínálatot megszorozzuk az aktuális tokenenkénti árral. A BTC-t használva példaként (a fent használt számokkal) 562,6 milliárd dolláros piaci kapitalizációnk lenne (29 000 x 19,4 millió). 

A Bitcoin piaci kapitalizációja kétféleképpen (vagy mindkettővel) emelkedhet: tokenek kibocsátásával és az árfolyam emelkedésével. Könnyebben érthető, hogy bármilyen árnövekedés a piaci kapitalizációban is bekövetkezhet. BTC_kapitalizacio_2024-01-22.png

Ha az ár 60 000 dollárra emelkedne BTC-nként, a piaci tőke a példánkban szereplő forgalomban lévő kínálattal együtt 1,164 billió dollár lenne (60 000 x 19,4 millió).

Érdekességképpen említem meg, hogy az arany kapitalizációja 13,644 trillió dollár jelenleg.

Lebontott piaci kapitalizáció

A teljesen lebontott piaci kapitalizáció az aktuális piaci árat veszi alapul, és megszorozza a maximális kínálattal - ami jellemzően magasabb, mint a jelenlegi forgalomban lévő kínálat. A két példánkban szereplő BTC-árakat (29 000 $, 60 000 $) használva ez 609 milliárd $, illetve 1,26 billió $ teljes mértékben lebontott piaci kapitalizációnak felel meg.

Míg a teljesen lebontott és a standard piaci kapitalizációk különböznek, a BTC esetében jelenleg nincsenek nagyon messze egymástól, mivel a maximális kínálat és a forgalomban lévő kínálat közel van és közelít. Ez megkönnyíti az ármozgások kiszámítását, és vonzóbb befektetést jelenthet a kriptórajongók számára. Ez azért van, mert a forgalomban lévő kínálat egyre közelebb kerül a maximális kínálathoz (jelenleg kb. 92%).

Ármozgás és a piaci kapitalizáció összefüggései

A jövőbeli ármozgások előrejelzésekor hasznos, ha egyszerűen kiszámítjuk, hogy a jövőbeli ár hogyan növeli meg a jelenlegi piaci kapitalizációt (jelenlegi ár x circilating supply). Gyakran már ennyi elegendő arra, hogy világosan lássuk, mennyire elrugaszkodott tud lenni egy-egy predikció. 

Lehetséges-e, hogy egy XRP 100 dollárt érjen?

xrp_arazas-2024-01-22.png

Sokszor hangos a Twitter a Ripple 100 dolláros árfolyam várakozásától. Na de nézzük a számítást:

Jelenleg forgalomban lévő coin: 54 milliárd XRP
Aktuális ár: 0.5312 USD
A market cap: 28,865 milliárd dollár.
100 dolláros ár esetén ez a szám nagyjából 5,4 trillió dollár lenne (100*54 milliárd)

Tegyük fel, hogy az XRP sosem lesz drágább mint a BTC. Vajon milyen áron kellene jegyezni egy BTC-t, hogy egy 100 dolláros XRP mellett, még mindig a legnagyobb kriptovaluta legyen?

5,4 trillió / 19,6 millió (tehát a jelenlegi BTC forgalomban lévő mennyiség) = 275 000 USD

Tehát amig a BTC nem ér el 275 000 USD értéket, addig igen kevés az esély arra, hogy egy XRP-t 100 dolláron jegyezzenek. Illetve ehhez a világ második legnagyobb kapitalizációjú kriptovalutájának kell, hogy legyen számításunk alanya.

Természetesen itt most nem számolunk azzal a lehetőséggel, hogy az összehasonlítandó coinok kibocsájtása vagy égetése milyen ütemben zajlik, de egy gyors reality check-re, hogy mennyire valós egy-egy projekt árának predikciója nagy segítségünkre lehetnek a fenti számítások.

Hol érhetem el ezeket az adatokat?

Nem kell messzire menned, hiszen a megtalálhatod ezeket az információkat az árfolyamoldalunkon is. Természetesen egy-egy befektetés széleskörű tájékozódást igényel. A fenti mérőszámok csak egy szelet a tortából, amit érdemes megvizsgáni, amikor döntést hozunk.

Mind a Cryptofalka weboldalán, mind a Discord szerverünkön találhatsz további segítséget a kriptovilág lehetőségeiről. Olvass minket rendszeresen, vagy légy Te is a Falka tagja.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.89% $65,720.84
Ethereum ETH -3.64% $3,454.61
BNB BNB -1.55% $595.72
Solana SOL -7.20% $136.85
XRP XRP 0.21% $0.4901
Dogecoin DOGE -9.89% $0.1217
Cardano ADA -7.95% $0.3798
Litecoin LTC -6.20% $73.3
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!