Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Visszavásárlás és elégetés: Mit jelent ez a kriptoban?

Visszavásárlás és elégetés: Mit jelent ez a kriptoban?

Egy kriptopénz tokent akkor égetnek el, amikor egy használhatatlan tárcacímre küldik és ezzel kivonják őket forgalomból.  Amikor egy coint egy burn címre küldik, az végleg elveszik. A cikkben körbejárjuk a burn-t és a buyback-et a kriptovilágban. 

 

Mi az az coin égetés?

A coin égetés, vagy burn az, amikor a kriptopénzeket elégetik, hogy eltávolítsák a blokkláncról. Az Ethereum (ETH) tokenek "elégetése" a londoni Hard Fork frissítés után lett felkapott téma a kripotvilágban. De mit is jelent, hogy elégetjük a kriptopénzt és mit is jelent a buyback and burn?

Egy kriptopénz tokent akkor égetnek el, amikor egy használhatatlan tárcacímre küldik és ezzel kivonják azt forgalomból. Senki sem férhet a címhez, amelyet burn vagy eater address-nek neveznünk. Amikor egy tokent egy burn címre küldik, az végleg elveszik. Az esetek többségében egy kriptopénz fejlesztői döntenek úgy, hogy egy adott mennyiséget elégetnek. Az coinok elégetése csökkenti a kínálatot, így a kevesebb lesz az adott kriptopénzből. A kripto elégetése növelheti az értéket? A darabszám csökkentése miatt az árak emelkedhetnek, ami a befektetők számára nyereséget eredményezhet.

Van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani a coin burn-nel kapcsolatban. Először is az, hogy a burn nem garantálja, hogy a kriptopénz értéke emelkedni is fog. Sokan úgy vélik, hogy kevés vagy semmilyen hasznot nem hoz. Emellett a befektetők megtévesztése is benne van a pakliban, hiszen a fejlesztők állíthatják ugyan azt, hogy tokeneket égetnek, és egyszerüen csak a saját tárcájukba küldik azokat. A tokenek elégetését arra is használhatják, hogy „elrejtsék” a nagy mennyiségű kriptopénzzel rendelkező bálnákat.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

 

Mit jelent a visszavásárlás kriptopénzben?

Egy másik népszerű eszköz a tokenek árának növelésére a visszavásárlás (buyback), amelynek során egy vállalat visszavásárolja a kriptovaluta eszközeit, csökkentve ezzel a kínálatot és növelve azok értékét.

Az részvény-visszavásárlásra akkor kerül sor, amikor a részvényt kibocsátó cég piaci áron visszavásárolja a részvényeket, és felszívja azokat, csökkentve ezzel a piacon lévő részvények teljes számát. Az árdinamika instabilitása és a piacon létező sokféle token miatt a blokklánc-alapú vállalkozások két technikát kezdtek alkalmazni a kibocsátás korlátozására és az árak irányítására.   

A két legelterjedtebb eszköz a visszavásárlás és a token-égetés. És bár mindkét megközelítés lényegében ugyanazt a célt éri el, mechanizmusaik és végcéljaik az ár képzési hatás szempontjából eltérőek.  Az égetések és visszavásárlások a kriptopénzek ökoszisztémájában általában az infláció fogalmához kapcsolódnak, amely az értékcsökkenésre utal. A digitális piacokon az ár ingadozás jellemzően nagyobb, mint a hagyományos piacokon, különösen a jelenlegi környezetben. A befektetők kevésbé bíznak a digitális eszközökben, mivel a DeFi és a kriptovaluták még mindig újdonságnak számítanak.  Ennek eredményeképpen a kibocsátóknak világos, funkcionális, racionális és nyereséges javaslatot kell kidolgozniuk az értékmegőrzésre, ami hatékonyan működik a rendszerben, vonza a befektetőket, és bizonyítható előnyöket mutat fel. 

BNB burn

Ezért a visszavásárlási koncepció a kriptóban arra utal, hogy egy projekt vagy vállalat a pénzforrásait arra használja, hogy a tokenjei vagy részvényei egy részét piaci áron visszavásárolja a tulajdonosoktól. A visszavásárlási folyamat során az így szerzett eszközöket a szervezet tárcáiban tartják ahelyett, hogy megsemmisítenék vagy azonnal visszaengednék a tőzsdére.

Ezzel szemben a token-égetés az, amikor egy projekt véglegesen kivonja néhány tokenjét a forgalomból, és egy nulladik címre küldi őket, ezzel törölve őket a létezésből. A kereslet és kínálat dinamikájának kiigazítása és az ár befolyásolása érdekében ezeket a tokeneket vagy visszavásárolják a közösségtől, vagy egyszerűen kiveszik a jelenlegi poolokból.

 

Hogyan kezdődött az coin égetés?

Az coin burning már jóval a Bitcoin (BTC) előtt is létezett. Rendkívül hasonlít a részvény-visszavásárlásokhoz, és valószínűleg ez ihlette a kriptovilágot is. 2017-ben és 2018-ban számos kriptovaluta, köztük a Binance Coin (BNB), a Bitcoin Cash (BCH) és a Stellar (XLM) tokeneket égetett, hogy csökkentse a kínálatot és növelje az árakat. Ez egyre jellemzőbb a feltörekvő kriptovalutáknál, amelyek bőséges token-készlettel indulnak.

Az egyik fő oka annak, hogy a coin burning az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált, az, hogy lehetővé teszi, hogy a kriptovalutákat alacsony áron kezdjék értékesíteni, majd a befektetések biztosítása után mesterségesen növelhessék az értéküket. Az alacsony ár miatt egy új kriptopénz akár 1 billió token 1 cent töredékéért is indulhat, és vonzhatja a befektetőket. Az létrehozók ezután több milliárd tokent égethetnek el, hogy a jövőben újra emelkedhessenek az árak

A Binance visszavásárlás és égetés akkor kezdődik, amikor a kriptotőzsde a bevételeinek 20%-át negyedévente BNB tokenek égetésére és visszavásárlására használja fel, csökkentve ezzel a BNB készletet. 2021. október 18-án a 17. BNB Burn 1 335 888 tokent távolított el a piacról. A különbség a részvény-visszavásárlások és a kriptopénz-visszavásárlások (mint a BNB visszavásárlás) között az, hogy az utóbbit befejezett és automatikusan garantált.

Egy hagyományos részvény vásárlásakor a befektetők néha nem tudják, hogy a vállalat visszavásárolja-e a részvényeket vagy osztalékot fizet. Ezzel szemben a kriptovalutákkal történő visszavásárlások előre programozott okosszerződéseken keresztül valósulnak meg.

Továbbá a Shiba Inu (SHIB) burn kezdeményezés, amely a nyereség egy meghatározott százalékát vagy egy adott pénzösszeget kíván a hivatalos SHIB burn tárcába égetni. Ez a közelgő egyik leginkább várt kripto burnok egyike.

  

Hogyan működik a visszavásárlás és az égetés?

A bányászok virtuális valuta tokeneket égethetnek el a proof-of-burn (PoB) konszenzusmechanizmus segítségével.  A proof-of-burn a blokklánc hálózatok által használt számos konszenzusmechanizmus egyike annak igazolására, hogy az összes résztvevő csomópont egyetért a blokklánc-hálózat valódi és legitim állapotával kapcsolatban. A konszenzusmechanizmus olyan protokollok gyűjteménye, amelyek több validátor segítségével állapodnak meg egy tranzakció érvényességéről.

A PoB egy proof-of-work mechanizmus, amely nem használ nagy mennyiségű energiát. Ehelyett úgy működik, hogy a bányászok virtuális valuta tokeneket égethetnek el. A blokkok írásának (bányászatnak) a jogát ezután az elégetett coinok arányában ítélik oda.

Bitcoin bányászat square I cryptofalka

A bányászok a coinokat egy elégető (burn) címre továbbítják, ezzel azok megsemmisülnek. Ez az eljárás kevés erőforrást használ (az coin bányászatához szükséges energián kívül, mielőtt elégetnék őket), és aktívan és rugalmasan tartja a hálózatot.  A megvalósítástól függően a natív tokent vagy egy alternatív lánc, például a BTC pénznemét égetheti el. Cserébe a blokklánc natív pénznemének tokenjében kap kifizetést.  A PoB azonban csökkenteni fogja a bányászok számát, ahogyan a token-kínálatot is, mivel ez kevesebb erőforrást igényel és versenyhelyzet alakul ki. Ez a centralizáció nyilvánvaló problémájához vezet, mivel a nagy bányászok túl nagy kapacitást kapnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egyszerre hatalmas mennyiségű tokent égessenek el, ami drasztikusan befolyásolni tudja az árat és a kínálatot.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére gyakran alkalmaznak egy bomlási hányadost (decay rate), amely hatékonyan csökkenti az egyes bányászok teljes kapacitását a tranzakciók érvényesítésére. A PoB abban hasonlít a PoS-hez (Proof-of-stake), hogy mindkettőnél a bányászoknak zárolniuk kell az eszközeiket a bányászathoz. A PoB-vel ellentétben a bányászok visszakaphatják coinokat, miután a PoS-nél abbahagyták a bányászatot.

A kriptopénzeknél a visszavásárlás ugyanígy működik, a közösségtől megvásárolt tokeneket a fejlesztők tárcáiba helyezik. Ennek eredményeképpen, ellentétben a coin burn-nel, amely véglegesen megsemmisíti a piacon keringő tokeneket, a buyback nem szünteti meg véglegesen a tokenjeiket.

 

Milyen előnyei és hátrányai vannak a kriptok visszavásárlásának?

A visszavásárlás és égetés célja a tokenek értékének növelése a kínálat csökkentésével a bevétel növelésével. A visszavásárlások általában elérik ezt a célt, bár az égetésnek határozott hatásai vannak a valutára és a tőkeeszközökre.

A gazdasági számítások hibái miatt a forgalomban lévő tokenek számának deflálása, a tokenek árának mesterséges felhajtásának szándéka, a spekuláció elősegítése, a hype generálása, a token tulajdonosok felé tett gesztusok vagy egyszerűen az allokációk átszervezésének szándéka mind-mind olyan okok, amelyek miatt a projektek visszavásárláshoz folyamodnak.

A visszavásárlást gyakran a belső okokból, valamint a likviditás növelése és az áringadozás csökkentése érdekében hajtják végre. Mivel a kereslet és kínálat törvénye negligálja a szűkösség elvét, a kevesebb kínálat hosszú távon inkább stabilizálja az árakat, de a nagyobb mennyiségű rendelkezésre álló eszközök a befektetők érdeklődésének csökkenését eredményezik.

Továbbá a visszavásárlások révén ösztönzik a hosszú távú növekedést. A befektetőket a token HODL-ésére ösztönzik, ami segít fenntartani az eszköz árstabilitását. A visszavásárlásokat azonban sok kritika éri a közösség részéről és megkérdőjelezik az ilyen döntések mögött álló okokat.

A deflációs valuták például elriasztják a fogyasztást; ezért a tokenek számának idővel történő csökkentése elriaszthatja a befektetőket. Előfordulhat, hogy az égetés mértéke meghaladja majd az alapvető növekedés ütemét. Ebben az esetben a rendszer zártabbá válik és a tulajdonjog túlságosan szorosan konszolidálódik a likviditás és a hosszú távú érték rovására.

A kritikától függetlenül a token-tulajdonosok vagy úgy fogják felfogni a visszavásárlást, mint lehetőséget arra, hogy eladják a tokenjeiket, vagy pedig arra, hogy többet vásároljanak, és megduplázzák a befektetést az árnövekedés reményében.

 

A visszavásárlásé a jövő?

A vállalkozások önbefektetése nem új keletű, és a hagyományos pénzügyi piacon már régóta az ár stabilizálás (vagy infláció) szokásos eszköze.  A Binance, a Nexo és mások is a visszavásárlásokat végrehajtó projektek közé tartoznak. A Nexo visszavásárlását például az motiválta, hogy a fő fejlesztőcsapat szerint alulértékelték az eszközt. Ezért úgy döntöttek, hogy csökkentik a projektben forgalomban lévő tokenek számát, hogy segítsék a piaci árkorrekciót.

A kriptovilágban a visszavásárlások hasonlóak a hagyományos pénzpiaci társaikhoz, amelyeket egy vállalat forgalomban lévő eszközeinek számának módosítására használnak. Az ilyen programoknak számos motivációja van, de a végeredmény általában az eszköz értékének jelentős növekedése.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.06% $69,606.21
Ethereum ETH -2.63% $3,694.94
BNB BNB 0.14% $618.11
Solana SOL 1.45% $180.69
XRP XRP -2.94% $0.5307
Dogecoin DOGE -3.12% $0.1648
Cardano ADA -4.99% $0.4803
Litecoin LTC -2.15% $86.2
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!