Keményen próbára teheti El Salvador gazdaságát a Bitcoin

Szerző: | jún 17, 2021 | Kriptovaluta

El Salvadort bírálta Steve Hanke a Bitcoin hivatalos fizetőeszközzé minősítéséért. Vitatja, hogy a BTC megállná a helyét a hétköznapi fizetések terén.   

 

El Salvador nagyot kockáztat a Bitcoinnal Steve Hanke szerint

Steve Hanke – a John Hopkins Egyetem professzora – arra figyelmeztet, hogy El Salvador esetlegesen összedöntheti a saját gazdaságát azzal, hogy fizetőeszközzé tette a bitcoint. Steve Hanke vezető közgazdászként tevékenykedett Ronald Reagen elnöksége alatt 1981-től 1982-ig. Hanke ezt megelőzően már bírálta a Bitcoint, véleménye szerint a Bitcoinnak nincs fundamentális értelemben vett értéke, pusztán spekulatív. Ezzel némileg ellentmondásosan, de azért progresszíven olyat tweetelt Áprilisban a 78 éves közgazdász, hogy “A kriptovaluták a jövő pénze, de nem a Bitcoin”.

Kedden a Kitco News pénzügyi hírek témájú streaming beszélgetése során a professzor felhívta a figyelmet, hogy Oroszországból, vagy Kínából most sokan célba vehetik El Salvadort azért, hogy kivegyék a bitcoin nyereségüket fiat pénzben.  Ennek a tőkének a mennyisége El Salvador USD készletéhez képest jelentős arányt képvisel. Amennyiben ez a folyamat megindul, az USD készlet nagy részét végső soron kiárulják BTC-ért. Dollárban szegény, bitcoinban gazdag lesz El Salvador, ha a külső szereplők megjelennek a BTC kínálati oldalán. Hanke hozzátette, hogy El Salvadornak nincs saját fiat fizetőeszköze, a dollárral kikerül a ‘valós’ pénz az országból.

collapse bitcoin

Az interjún a közgazdász egyszerűen lehülyézte El Salvadornak azokat a megválasztott képviselőit, aki igennel voksoltak Nayib Bukele törvénytervezetére. Ami a gyakorlati kockázatot illeti, felhozta, hogy az el salvadoriak a hétköznapi fizetésének nagy részét teljesen offline, készpénzben intézik, és innen indulva, nehezen képzelhető el, hogy átállnak bitcoinra.

“Senki nem fog bitcoinnal fizetni egy taxit, ez nevetséges. Az emberek 70%-ának bankszámlája sincs.”

 

Mások is foglalkoznak a témával, de egyelőre megoszlanak a vélemények

Pénteken a JPMorgan hasonló, de jóval visszafogottabb véleményt fogalmazott meg az ügyfeleiknek küldött hírlevélben: Nem világos, hogyan válik előnyére egy országnak az, hogy a bitcoin a másodlagos fizetőeszköze, az viszont mindenképpen hátrány, hogy ez megnehezíti a tárgyalásokat az IMF-el.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A Central American Bank for Economic Integration ugyanakkor nem osztja ezt a nézetet, a közleményükben El Salvador megmozdulását innovatívnak nevezte, és véleményük szerint ez ígéretes lehetőségeket teremthet az ország gazdaságában. A nemzetközi bank ezen kívül bejelentette, hogy létrehoz egy technikai tanácsadó csapatot, akik segítik El Salvadort a Bitcoin bevezetésében. 

Hanke összeségében úgy véli sötét erők munkálkodnak a függöny mögött El Salvadorban azzal a céllal, hogy rátegyék a kezüket El Salvador dollárjaira. A közgazdász az elvándorolt munkások, hazautalásaira is kitért. Értelmetlennek nevezte, hogy ezek a pénzek bitcoinban érkezzenek az országba, ha úgyis át kell váltani dollárba amikor költik.

“Ha a nagyi várja az utalást külföldről, és megkapja bitcoinban az jó, de utána mit kezd vele? El kell mennie egy ATM-hez és fel kell vennie dollárt, mert csak azzal tud fizetni.”

Hozzá kell tenni, hogy az üzleteket törvény fogja kötelezni a BTC elfogadására. 

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka