Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Vajon leválthatja a távoli jövőben a Bitcoin a dollárt?

Vajon leválthatja a távoli jövőben a Bitcoin a dollárt?

A második világháborút követő bretton woodsi konferencia óta a dollár a globális tartalékvaluta. Egy friss IMF kimutatás szerint a világ jegybanki valutatartalékának 59%-a amerikai dollárban van nyilvántartva. A Bitcoin lelkes támogatói már látják a fényes jövőt, amikor a kriptovaluta átveszi ezt a szerepet és egy államoktól független globális tartalékvalutaként uralja a világ pénzügyirendszerét. Az, hogy így lesz-e illetve lehet-e egyáltalán így, megoszlanak a vélemények.

 

Dollár és COVID

A COVID-19 járvány váratlanul érte a világot, alapjaiban rázta meg a világgazdaságot. A visszaesésre adott válasz országonként mutat eltéréseket, de az egyik általános reakció a pénzkínálat bővítése volt, hogy megelőzzenek még nagyobb visszaesést. A kereslet ösztönzésére az USA-ban emellett bevezették a ,,stimulus” csomagot, amely lényegében ingyen pénz volt a rászorulóknak. Bár a 2008-as válságnál is alkalmaztak ilyen jellegű ingyen  pénzt, a Goldman Sachs elemzői azért vitatják ennek a sikerességét. Véleményük szerint a fenti okok a dollár fokozódó inflálódásához vezethetnek, ami pedig együtt járhat a meghatározó tartalékvaluta szerep csökkenéséhez vagy elvesztéséhez. Erre a ,,címre” egyébként a kínai jüan is pályázna és persze ebben a folyamatban látták meg a Bitcoin támogatói érvrendszerük alátámasztására a lehetőséget.

Dollár Tartalékvaluta I Cryptofalka

 

Dollár és a Bitcoin

Azt korán sem lehet ma már elmondani, hogy az említett Bitcoin támogatók körét a kisbefektetők alkotnák, mint ahogy volt ez jellemző a 2017-es bikapiac esetén. 2020 decemberében a Financial Times közölt egy véleménycikket, ahol elsők között vetették fel a Bitcoin esetleges globális tartalékvalutává emelkedésének lehetőségét. Az ismert előnyként a cikk szerzője kiemelte a decentralizáltságot és a véges darabszámot. Más vélemények szerint ugyanakkor a dollár számára a tartalékvaluta pozíció elvesztése nem egy gyorsan lezajló folyamat.

Mindehhez ugyanis szükséges magának a valutának a nagyarányú inflálódása, ami azért jelenleg még nem áll fenn. Az amerikai infláció a tavalyi évben 1,25% volt. Szakértői számítások szerint ez a következő öt évben 3%-ra nőhet, ami ugyanakkor még mindig nagyon messze van egy kétszámjegyű inflációtól, mint amit például Argentína (36%) esetében láthatunk. De ha el is jutnánk ahhoz a helyzethez, amikor a dollár összeomlik, vajon az emberek a Bitcoint választanák helyette? A pénzügyi szakemberek ebben egyelőre kételkednek. Véleményük szerint valószínűbb az, hogy egy másik FIAT valutára (euro, jüan stb.) váltana a világ és nem kriptovalutára. Ennek oka egyrészt annak szélesebb körű elfogadottsága és az ezzel járó nagyobb likviditás. De nem szabad elfelejteni a hálózati hatás szerepét, amely a tömegek egyirányban való mozgására utal. Mindez egyébként a Bitcoin mellet is lehetne érv.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Bitcoin, mint globális fizetőeszköz

A globális tartalékvaluta státusszal kapcsolatban egy másik érv, hogy az adott eszköznek az értékőrzés mellett képesnek kell lennie az érték cseréjének nagyarányú biztosítására is. Ebben a dollár egyelőre lényegesen erősebb pozícióban van, de azért már nem kevés olyan példát láthatunk a nemzetközi kereskedelemben, ahol Bitcoint használnak az inflálódó nemzeti valuta (Argentína) vagy a dollár hiányának (Nigéria) kiváltására.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a jelenlegi 700 milliárd dollárnyi piaci nagyságot a vezető kriptovaluta 10 év alatt érte el. Ezzel szemben a körforgásban lévő dollár készlet 2 trillió, az euró pedig 1,43 trillió. Ez természetesen nem tükrözi a napi tranzakciók nagyságát, mert ott már azért lényegesen nagyobb az eltérés a kriptovaluta és a FIAT valuták között. A Deutsche Bank egy jelentése szerint átlagosan fél milliárd Bitcoin tranzakció zajlik naponta, ami a 0,009%-a a napi dollár tranzakcióknak. Ilyen összehasonlításban a Bitcoin a Thai nemzeti valuta a Baht szintjén áll, ami valljuk be nem számít globálisan meghatározó fizetőeszköznek.

 

Bitcoin és az intézmények

Az már mostanában is megfigyelhető, hogy megjelent az intézményi érdeklődés a Bitcoin iránt. Ennek a szélesebb körű elterjedésére azonban még várni kell. Az, hogy esetleg a Központi Bankok is tartsanak ebből az eszközből, pedig végképp a távoli jövő. A legkomolyabb ellenállásra pedig pont ebből az irányból kell számítani. A kormányoknak ugyanis egyszerűen nem érdeke, hogy kiengedjék kezükből a nemzeti fizetőeszközök feletti felügyeletet és teret engedjenek egy decentralizált megoldásnak, amely országoktól és nemzetektől függetlenül működik.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összefoglalva

Az jól látható, hogy a Bitcoin és a blokklánc egy olyan pénzügyi megoldás, amely egyre inkább megkerülhetetlen. A kriptovaluta támogatói látják a helyét egy új pénzügyi rendszerben, ami valószínűleg szépen lassan ki fog alakulni. Tíz éve a világ azt sem tudta mi az a Bitcoin, ma meg már egy közel 1 trillió dollár nagyságú eszközről van szó. Emellett napról napra jelennek meg a különböző, blokklánc alapú projektek. A jövő elkezdődött és idő kell amíg ezt mindenki belátja.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.35% $61,338.75
Ethereum ETH -0.50% $3,389.15
BNB BNB 0.06% $574.9
Solana SOL 8.09% $136.26
XRP XRP 0.69% $0.4786
Dogecoin DOGE 2.41% $0.1235
Cardano ADA 2.50% $0.3878
Litecoin LTC -1.53% $70.79
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!