Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogy működik a tőkeáttétes kereskedés és mik az előnyei?

Hogy működik a tőkeáttétes kereskedés és mik az előnyei?

A tőkeáttétes ügylet a kereskedés olyan módja, ahol egy harmadik fél tőkéjével szállunk be a haszonért. A tőkeáttétes számla abban különbözik az alap kereskedési számlától, hogy a rajta tartott összegnél többhöz férünk hozzá, amikor pozíciót szeretnénk nyitni. A cél az, hogy a traderek a kereskedési eredményeiket nagyobb tőkén realizálhassák, ha a számításaiknak megfelelően alakul a piac.

Kriptovaluták esetében a kölcsönvett tőkét a többi befektető/kereskedő biztosítja azzal, hogy ugyanazon a platformon leköti a pénzét a tőzsde likviditásába. A lekötéseket a tőzsdétől kölcsönveszik a traderek kamatra, ebből részesülnek az eredeti tulajdonosok kockázatmentes hozam formájában.

 

A TŐKEÁTTÉTES KERESKEDÉS ELVE RÖVIDEN

Egy tőkeáttétes pozíció nyitásánál a trader az adás-vétel teljes összegének csak egy részét/százalékát teszi hozzá. Ez a kezdeti befektetés a letéti követelmény, illetve a fedezet, amire hitelt ad a harmadik fél, aki jelen esetben a tőzsde. A tőkeáttétes kereskedés egy szorzóval súlyozza a pozíció eredményét úgy, hogy a fedezet nagyságának arányában többszörös tőkével zajlik a kereskedés oda-vissza. Például egy 10 000 USD összegű tőkeáttétes pozíció nyitásához 10:1 tőkeáttétnél csak 1 000 USD fedezetet kell kockáztatni.

Különböző platformok különböző szabályok mentén teszik lehetővé ezt a kereskedési formát. Az elérhető tőkeáttét szintje 2:1-től 100:1-ig terjed a kriptovaluta tőzsdéken, a traderek 2x, és 100x formában is hivatkoznak a 'szorzóra'.

tokeattet haszon | Cryptofalka

A tőkeáttétes kereskedés long és short irányba is alkalmazható. Amíg a pozíció nyitva van, a letét fedezetként szolgál a kölcsönre. A hitelből indított befektetés veszíthet az értékéből, ilyenkor a veszteséget a fedezetből kapja vissza a tőzsde, ha a trader lezárja a pozíciót. Amíg a fedezet több mint a veszteség, az ügylet nyitva van. Ha a tőkeáttétes számla összértéke a hitel összege alá csökkenne, a tőzsde likvidálja a pozíciót, visszakapja a kölcsönadott coinokat, plusz a kamatot, a kereskedőnél pedig nem marad semmi. Ha nem jó irányba tart az árfolyam, a trader addig bízhat a trend fordulásában, amíg tart a fedezet.

 

A TŐKEÁTTÉTES KERESKEDÉS ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

A legkézenfekvőbb előny természetesen az, hogy nagyobb profitra tehetünk szert nagyobb tőkével. Van aki a diverzifikáció lehetőségét használja ki. A traderek kisebb összegekkel nyithatnak olyan nagyságrendű kereskedést, ami illeszkedik a pozíció méretezési stratégiájukhoz. Kisebb összegekből pedig több piacon lehet keresni a jó beszállási lehetőségeket egyszerre. Egy gyakorlati előny, hogy a tőkeáttét a leggördülékenyebb kölcsön. Az adás-vétel és a kölcsön folyósítás más esetben két külön dolog, amit egy tőkeáttétes számlán a pozíció nyitásánál egyszerre kezdeményezünk.

leverage | Cryptofalka

Mindezekkel szemben a nyílvánvaló veszély a tőkeáttétes kereskedésnél, a veszteség szorzódása. Ugyanúgy, ahogy egy tőkeáttétes nyereséges pozíció a nyitás és zárás közötti különbség többszörösét termeli, a veszteségek is többszörösen sújtják a portfoliót. Ha a kezdeti befektetés szintjénél nagyobb pozíción van veszteség, a kockázat jelentősnek számít, mert egy kis piaci esés is komoly minuszt okozhat. Bármi megeshet, éppen ezért tőkeáttétes kereskedésnél ajánlatos megtenni amit lehet a kockázat csökkentése érdekében. A pozíció kockázathoz méretezése az egyik módszer, amivel szinten lehet tartani a veszteségeket, a rosszra forduló helyzetekre pedig a stop-limit ajánlatokkal tudunk készülni.

 

A TŐKEÁTTÉTES KERESKEDÉS A KRIPTOVALUTA PIACOKON

A hagyományos piacokhoz képest a kriptovaluták mindig is nagyob volatilitással reagáltak a befektetői hangulatra, rövidebb idő alatt duplázhatjuk, vagy felezhetjük meg a számlánkat, mint máshol. Az eredmény tőkeátéttel szorzódása miatt, egy jó vagy rossz széria egészen más nagyságrendben érhet véget, mint amit a számlánk ért előtte.

A tőkeáttét csak azoknak való, akiknek már megvan a rutinja, kezdők gyorsan elveszíthetik a tőkét és a kedvet ezzel a kereskedési formával. A technikai elemzés minden vívmánya sem védheti ki a kockázatokat, de segít értelmezni a piacot belépésnél, és kiszállónál. Tőkeáttéttel akár egy félig beindult rally is lehet, hogy a fedzethez képest kívánatos hasznot hoz, a kriptovaluták volatilitása mellett. Regisztrálj valamelyik népszerű kriptovaluta tőzsdére ha szeretnéd kipróbálni a tőkeáttételes kereskedést.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

FEDEZET BIZTOSÍTÁS

Azok a befektetők, akik számára a tőkeáttétes kereskedés túl kockázatos, a folyamat másik végén, a hitlelnyújtáson profitálhatnak. A kriptovaluta tőzsdék gyakran kínálnak opciót arra, hogy az ügyfeleik flexibilis, vagy lekötött betét formájában tőkét kölcsönözzenek a tőkeáttétes tradek összegébe. A lekötés hitelbe kerül máshoz, a kockázat mégsem magas, mert az adósoknak likvidálódnak a pozícióik mielőtt fizetésképtelenné válnának. A lekötés alatt a tőkénkre végig a kriptó tőzsdén keresztül vagyunk jogosultak, tehát addig van kamat, amíg a tőzsdén van a pénz. Az alapszabály, hogy nem célszerű tőzsdén nagy összeget tartani még a DeFi előtt terjedt el. Manapság nem ugyanaz a helyzet, mint amikor a tárcákból csak kereskedni vettük ki a coinokat.

A fedezet biztosítás a tőkeáttétes kereskedéshez egy olyan funkció, ami a kereskedők és befektetők között mozgatja a pénzt a piaci igények szerint. Ha több hitelező kell a növekvő tőkeáttétes kereskedéshez, a fedezet biztosítás jutaléka fentebb megy, így többen mozgósítanak tőkét a keresletnek.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.53% $64,073.54
Ethereum ETH 2.10% $3,061.04
BNB BNB 3.24% $561.29
Solana SOL 3.80% $143.41
XRP XRP 6.24% $0.5141
Dogecoin DOGE 5.66% $0.1554
Cardano ADA 12.01% $0.494
Litecoin LTC 4.85% $82.58
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!