Késik az indulással a Facebook kriptovalutája a Diem

Szerző: | márc 4, 2021 | Kriptovaluta

A Svájci szabályozók jóváhagyásának megszerzése mellett úgy tűnik, hogy a Diem sok országban szembesülni fog a kormányzati szabályozókkal. A Diem kriptovaluta puzzle még jónéhány darabja hiányzik.

 

Komoly csúszások a Facebook saját kriptovalutájánál

Még 2019 júniusában a közösségi média óriás, a Facebook bejelentette, hogy Libra coin néven létrehoznak egy fiat valutához kötött stabilcoint. A projekt az amerikai szabályzók révén hamar falakba ütközött. Emiatt az alapítványból több neves milliárdos Tech cég is távozott. A Libra coint átnevezték Diem coinra, remélve, hogy a projekt kicsit el tud tűnni a szabályozók szeme elől. A Diem coin körülötti viszonyok újrarendezésével a svájci hatóságok megadták az engedélyt a kiadásra. Bár engedély van, mégsem kötelező bevezetni a digitális tokent. A Diem Egyesület szerint a digitális valutát egy globális környezetben fogják bevezetni. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a nagyszabású gazdasági szereplők, az Egyesült Államok és az euróövezet kormányai inkább a stabilcoin szabályozásra fordítják a figyelmet. Kína továbbra is élen jár a digitális jüan bevezetésében és a kezdeti nehézségeket leküzdve a célegyenesbe ért. Lakossági tesztelés fázisában jár a digitális jüan forgalomba hozatala. A kereskedelmi volument tekintve a főbb kriptovaluta piacok, mint Nigéria, India, egyre inkább az állami stabilcoin szabályozása felé fordulnak. 

Valójában, ha ma indulna a Facebook kriptovalutája, akkor nagy valószínűséggel a harmadik országbeli országok fekete gazdaságát támogatná. 

 

Mikor indulhat ténylegesen a Diem coin?

2020 novemberében a Diem Egyesület bejelentette, hogy tervei szerint korlátozottan elindítaná az amerikai dollárhoz kötött digitális toknejét. Az egyesület minden eszközzel próbálta elhatárolni a Diem coint a Facebooktól. Mondván, hogy a stabilcoint egy egész valutakosár fogja támogatni, például az angol font, kanadai dollár, japán jen, euró, amerikai dollár. A Facebook februárra kért engedélyt a svájci pénzügyi felügyelettől, a stabilcoin indítására. Február vége felé még a cég nem helyezte forgalomba. A svájci szabályozók még nem adtak teljeskörű engedélyt a projekt indításához.

Svájc egy kripto-barát nemzet. Minden adott az országban ahhoz, hogy a kriptovaluták virágzásnak induljanak. Február elején a parlament elfogadott egy törvényt, amely ország vállalati reformokra összpontosító blokklánc-törvények első fázisa. Az új jogi keret egyértelmű szabályozást teremt a kriptográfiai értékpapírok kereskedelmében. A Diem coin bevezetése új lendületet kapott, mikor a cég bejelentette együttműködését a First Digital Asset Group-pal. Az együttműködés részeként mindkét féle létrehozott egy biztonságos pénztárcát, amely lehetővé teszi a pénzügyi intézmények számára a tranzakciók feldolgozását a Diem hálózaton.

Jackson Muller, a blokklánc megfelelésért és infrastruktúrákért, szakpolitikai és kormányzati kapcsolatokért felelős vezető elmondta, hogy a Diem coin nem valószínű, hogy elindul 2021 első negyedévében. A Diem Egyesület képviselői világossá tették, hogy a bevezetés csak akkor következik be, ha megfelelnek a szabályozási elvásársoknac és követelményeknek. Egyenlőre nem világos, hogy az Egyesület közel áll ezen feltételek eléréséhez. 

Stabilcoin I Cryptofalka

Forrás: https://www.wamc.org/

 

Privát stabilcoinok a szabályok célkeresztjében

Úgy tűnik, hogy a Diem coin bejelentése arra sarkallta a szabályozókat, hogy megvizsgálják a piacon már jelen levő stabil állományokat. Úgy tűnt, hogy a digitális valuta hálózati hatása amely a Facebook 2,8 milliárd felhasználójának ilyen előnyeit élvezi, intenzív vitákat váltott ki a nemzeti és nemzetközi szabályozó ügynöksége között. 

Muller szerint, a magántulajdonban lévő állományok körüli kormányzati ellenőrzés megnövekedett: Az erőfeszítések következtetései és utólagos eredményei jelenleg nem egyértelműek, ami további kihívásokkal jár a Diem coin bevezetésében. A Diem projekt bejelentése után 2019-ben lezajlott kongresszusi meghallgatásokon kívűl néhány kongresszusi képviselő szigorúbb stabilcoin szabályozást szorgalmaz. Ha elfogadásra kerülnek ilyen szabályzások, az azt jelentené, hogy a stabilcoinoknak meg kell majd felelniük a banki előírásoknak. 

Az olyan kormányközeli testületek, mint a G7 és a G20, szintén aggodalmukat fejezték ki a stabil állományok iránt. Ezek a testületek számos tanulmányt, kutatási eredményt adtak ki, melyek arra próbáltak rámutatni, hogy ezek a stabil állományok megzavarhatják a régi pénzügyi rendszereket. 

 

Az Európai Központi Bank is felügyelné a stabilcoinokat

Az Európai Központi Bank nemrégiben időt és vétójogot kért az unió törvényhozóitól a stabilcoinok vizsgálatára. Ha ezt megadják, az EKB-nek lenne a végső szava a stabil érmékről szóló szabályozásban. Valójában az EKB meghatározta a stabil érmékkel szembeni centtartásainak lényegét, különös tekintettel azokra, amelyeket nem elismert pénzügyi intézmények bocsátottak ki. A tervezetben javasolt jelentős követelmények elvárhatók a a stabilcoin kibocsátókra vonatkozóan. Ennek ellenére még ezek a követelmények nem lehetnek elengendőek a növekvő kockázatok kezeléséhez, ha a stabil állomány fizetőeszközként vagy értéktárként széles körben használják az Unió több országában. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Ezen felül Christine Lagrade, az EKB elnöke a krikusok közé tartozik a stabil állományok vagy éppenséggel a kriptovaluták tekintetében. Valószínű ha az EKB megkapja a vétójogot a stabilcoin-szabályozás tekintetében, az szigorú megfelelési kényszert jelentene az eurozónában kibocsátók számára. 

A németországi tisztviselők szintén az egyik legnagyobb ellenfelei a Diem coinnak. Noha az ország korántsem kriptográf ellenes, Olaf Schulz német pénzügyminiszter számos alkalommal kijelentette, hogy az ország kormánya ellenzi a Diem coin németországi működését. 

Ran Goldi, a First Digital Assets Group vezérigazgatója szerint, az európai szabályozók által kedvelt negatív érzelmek nagyrészt a Diem-modell megértésének hiányából fakad:

Azt hiszem, hogy az EKB továbbra is új pénznemként tekint a Diem coinra ahelyett, hogy meglévő, fedezettel bíró pénzeszközt látna.

 

CBDC: a központi bankok reagáltak a Diem coinra?

A határozottan nemzetközileg is megterhelő szabályozási intézkedések fenyegetésétől eltekintve több kormány is megkezdte saját jegybanki digitális pénznemük létrehozását. Úgy tűnik, hogy ezek a szuverén digitális valutaprojektek a központi bankok válaszát jelentik a magán stabil állományok által vélt fenyegetésre. Látva, hogy a pénz következő evolúciója a digitalizált pénz lesz, Agustin Carstens, a Nemzetközi Fizetések Bankjának ügyvezető igazgatója azzal érvelt, hogy a központi bankok kulcsszerepet játszanak a digitális valuták kialakításában. Egy friss felmérés szerint a nagy központi bankok mintegy 86%-a vizsgálja a CBDC-k adta lehetőségeket. 

Kína digitális jüan projektje jelenleg számos előrehaladott tesztelési fázison már túl van. A kormány, a lakosság körében, hardver pénztárcákkal segíti a digitális valuta elfogadását. Azonban azt a nagy szabályozók is belátják, egységes szabályozásra van szükség. Jelentős nemzetközi szintű együttműködés is van a háttérben. Kína, Thaiföld, az Egyesült Arab Emírségek központi bankjai és a hongkongi monetáris hatóság, határokon átnyúló partnerséget kötött CBDC-k létrehozása érdekében. 

Indiában szigorú szabályozás alá vetnék a kriptovalutákat, ideértve a stabilcoinpkat is. Az ország központi bankja azonban bejelentette, hogy aktívan fejleszti a digitális rúpiát. Shaktikanta Das, az indiai tartalékbank kormányzójának friss nyilatkozata szerint, az Indiai Központi Bank (RBI) a felgyorsította a fejlesztéseket, és Kína nyomdokaiba akar lépni. India, Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága, és a Diem fizetési tranzakciók potenciális piaci bázisa. Fontos lenne Diem Egyesület számára, hogy a Diem coin ne kerüljön betiltásra. 

Európában az EKB kijelentette, hogy minden digitális euró mentesül a többi stabilcoin kibocsátóira érvényes digitális valuta szabályozás alól. 

Diem Egyesületnek nem lesz egyszerű minden akadályt elhárítani stabilcoinja elől, mivel a nagy gazdaságok nem akarják harc nélkül engedélyezni a régi bankrendszereik felbomlását.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka