Mi lenne ha blokklánc segítségével működne a szavazás?

Szerző: | nov 5, 2020 | Blokklánc hír, Kriptovaluta

Vajon a választások során nem lehetne használni a blokkláncot a gyorsabb, tisztább, pontosabb szavazásokhoz? 🧐 Mutatjuk a részleteket!

 

Elnökválasztás és a blokklánc technológia

Az amerikai elnökválasztás eseményei tartják izgalomban a világot. Ennek oka főként az, hogy a globális erőtér szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy ki és milyen mentalitással formálja a világ politikai és gazdasági folyamatait. E sorok írása közben még mindig nem dőlt el, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, de az már biztosnak látszik, hogy hosszú hetekig vita és akár pereskedés is lesz a választások kimenetelét illetően. Természetesen a Cryptofalka továbbra sem vált politikai hírportállá, azon viszont mi is elgondolkodunk, hogy vajon más lenne a helyzet, ha a választások lebonyolításánál a blokklánc technológia is szerepet kapott volna.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A blokklánccal kapcsolatosan sokszor írtuk már, hogy miért tartjuk jövőt formáló technológiai megoldásnak. Az adatok megváltoztathatatlansága vagy a decentralizáltság lehetősége sok előnyt hordoz magában, így nem meglepő, hogy már a döntéshozók is elgondolkodtak egy megbízható, hiteles rendszer meghonosításán.

Nem ritka ugyanis a világ különböző részein lezajlott választások során, hogy a vesztes fél csalást emleget. Sokszor talán nem is alaptalanul. Sok esetben a választások során nehézséget okozhat a határon túli polgárok szavazatainak begyűjtése. Ez mondjuk Magyarország esetében a határon túli magyarokat, illetve a külföldön élő választópolgárokat jelenti. Az USA esetében pedig levélben szavazhatnak nem csak az országban élők, hanem például a Közel Keleten és egyéb távoli helyszíneken szolgálatot teljesítő katonák is. Nem tűnik vajon ódivatúnak a 21. században levélben szavazni? Felkészült a technikai a blokklánc térhódítására a választások során? A jövő valószínűleg ez, de a kérdés ennél árnyaltabb. A tét pedig kellően nagy ahhoz, hogy az eljárás széleskörben bevezetésre kerüljön.

 

Biztonsági problémák a választásnál

Az említett esetekben különösen előnyös lehet a blokklánc alapú online szavazás. Az egyik leggyakoribb megoldás a mobiltelefon applikáción alapuló választási metódus. Az elmúlt években ez Nyugat-Virginia, Denver és Utah esetében már a gyakorlatban is megvalósult, de csak a már említett tengerentúli katonai választók és családtagjaik esetében. Azonban a blokklánc magánál a szavazásnál nem kapott szerepet, csak az adatok összesítésénél és tárolásánál. A támogatók szerint nem csak a blokklánc teszi biztonságossá a szavazást, hanem a mobiltelefon alkalmazáshoz kapcsolódó azonosítási eljárások is.

Többnyire jogosítvány vagy személyi igazolvány képe kerül összehasonlításra a választópolgárról készített szelfivel, illetve magához az alkalmazáshoz is kapcsolódik valamilyen biometrikus azonosítási eljárás. Biztonsági szakértők szerint a legnagyobb problémát azonban a rosszindulatú szoftverek telepítésével lehet okozni. Ha például valamilyen malware települ a szavazó eszközére (számítógép, telefon), vagy akár a szavazatszámláló rendszer központi gépére, akkor a teljes választás kimenetele megkérdőjelezhető, illetve maga az eredmény manipulálható. A levélben való szavazás esetén ugyanis minden egyes levelet manipulálni kell az eredmény befolyásolásához, míg egy online választás esetén elég az összesítést végző számítógépet meghackelni és máris más lehet az eredmény.

Blockchain vote I Cryptofalka

 

Szavazási hajlandóság a kulcsszó

A blokklánc alapú elektronikus szavazás gondolatával már az Európai Parlament egy tanulmánya is foglalkozott. Fontos megállapításuk, hogy az új évszázadban annyira átalakultak a fogyasztói szokások és életünk olyan mértékben a virtuális térbe helyeződött, hogy ebből a választások sem maradhatnak ki. A digitális szavazás megvalósulhat a már említett mobiltelefonok használatával vagy akár a választókerületekben elhelyezett terminálok segítségével is. Az biztos, hogy az ,,e-szavazás” eszközével a szavazás és összesítés egyaránt  felgyorsítható, leegyszerűsíthető és a költségek is csökkenhetnek. Ráadásul még a választási hajlandóság is növekedhet, mivel akár a hétvégi nyaraló hűsítő árnyékából is el lehet végezni egy okostelefonnal a szavazást. A nagyobb választási kedv pedig elméletben erősebb demokráciához vezet.

A blokkláncra általánosan érvényes szabályok közül az egyik, a decentralizáltság viszont választások esetén nem érvényesíthető. Illetve csak részben. A szavazás blokklánc ,,bejegyzései”, azaz maga a lánc egésze ugyanis elvileg elhelyezhető valamennyi résztvevő választópolgár eszközén és ezáltal biztosítható a decentralizáltság. Ugyanakkor a központi hatóságnak mégis fontos szerepe van. Valakinek ugyanis összesíteni kell az adatokat és ebben az esetben meg kell bíznunk a harmadik félben, hogy nem képes beazonosítani a szavazókat és szavazataikat. A bizalom ebben az esetben még nagyobb súllyal esik a latba.

 

Szavazás a blokkláncon összefoglaló

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a blokklánc elhozhatja a megfelelő tisztaságot, gyorsaságot és transzparenciát a választások világába is. Az nem lehet kérdés, hogy maga a technológia forradalmasíthatja a világ választási rendszereit. Megszüntetheti vagy jelentősen lecsökkentheti a visszaéléseket. Az viszont szintén elképzelhető, hogy a világ és a technológia még nem áll készen annak széleskörű alkalmazására. Vannak példák a gyakorlati alkalmazásra, de vannak még veszélyek és buktatók is, amelyek előzetes megoldása szükséges. A gyarló emberi magatartást pedig sosem lehet kizárni.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Bitcoin kisokos cryptofalka E-book

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Kriptovaluta projekt ismertetők

Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető

MI AZ ETHEREUM? EGY DECENTRALIZÁLT OKOSSZERZŐDÉS PLATFORM   Ethereum legfontosabb adatai:...

A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető

A stabilcoin, ami kiszorította a fiat valuták jó részét a napi kripto kereskedésből. Ismerjétek...

A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető

Az alapoktól mutatjuk be nektek, hogy mivel foglalkozik a Ripple kriptovaluta projekt....

Monero ismertető: mindenki kedvenc privát coinja

Az anonim kriptovaluták a készpénzhez hasonló peer-to-peer módon kínálnak online fizetéseket, viszont a coinok minden korábbi állomása és címek minden későbbi küldése visszavezethető használat során. A tranzakciók titkosítására a Bitcoin hálózatán van mód, és egyes kriptovaluták tudnak ilyen opciót nyújtani, a Monero azonban az a coin aminek a blokkláncán ez a funkció alapértelmezett, de szükség esetén a tárca tulajdonosok megmutathatják az egyenlegüket, vagy igazolhatnak egy tranzakciót.

EOS crypto coin – A szupergyors okosszerződés platform

Az EOS az a projekt, ami nem tartogat egy új ötletet, vagy hódít meg egy új területet a blokklánc technológia számára, hanem egy hatékonyabb okosszerződés platformot ígér. Több coin is törekszik arra, hogy felülkerekedjen az Ethereummal szemben, mind a vállalati blokklánc megoldások leszállításában, mind a szélesebb körben elterjedt dappok tekintetében. Az EOS a skálázhatóság problémájának áthidalásában látja a jövőt, az EOSIO blokklánc, milliónyi tranzakció bonyolítására lett tervezve, nulla költség mellett.

Mitől 3. generációs kriptovaluta a Cardano? Megmutatjuk!

A kriptovaluta ami a megszokottnál hosszabb tervezés és szélesebb közösség munkájának eredményeképp jött létre. Az Ethereumnál szerzett tapasztalatok alapján újragondolt okoszerződés platform még fejlesztés alatt áll, de az eddigi eredmények és a folyamat kivitelezése magáért beszél. Bemutatjuk a Cardano blokklánc ADA coinját.

Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Crypto.com: közösségi kriptohitelezés és más DeFi megoldások

A kriptohitelezés fedezetnyújtási és kölcsönzési szempontból is növekvő érdeklődésre talált az elmúlt években. A Crypto.com lehetőséget biztosít a forgalomban levő kriptovaluták közvetítésére hitelezők és adósok között. A cég saját CRO coinja a hitelezési és egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatos díjak kedvezményére jogosítanak.

A digitális ezüst! Mit érdemes tudni a Litecoinról?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.