Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020 - Cryptofalka

Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020 - Cryptofalka

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudnod kell a kriptovaluta adózásról, legyen szó kereskedésről vagy bányászatról, adózz akár magánszemélyként, egyéni vállalkozóként vagy céges formában. Jogi tanácsadónkat kérdeztük a témában a Cryptofalka csapatával.

Ha inkább a Bitcoin és kriptovaluta adózás hanganyagát hallgatnád meg, akkor nézd meg a Bitcoin kisokos podcast epizódunkat a témáról. 🎙

[buzzsprout episode='4352483' player='true']

 

Kriptovaluta adózás Magyarországon 2019/2020

Magyarországon jelenleg még nincs szabályozás kialakítva a kriptovalutákból származó jövedelmek adózására. Adóhatósági tájékoztatót a NAV nem tett közzé. Az adózók jelenleg egyedi, nem kötelező érvényű állásfoglalások alapján tudnak csak következtetni a szabálykövető magatartásra. Az adóhatóság a meglévő törvényeknek megfelelően tudja csak megítélni a kritovaluta ügyleteket. Ennek következtében hazánkban meglehetősen magas ezekről a területekről származó jövedelmek adóterhe. A továbbiakban a legjellemzőbb vagyonszerzési eseteket vizsgáljuk meg.

 

1.1. Hogyan adózzon a bányász magánszemélyként? 

Amennyiben a magánszemély bányászat révén jut hozzá a kriptovalutáihoz, a tevékenysége a személyi jövedelemadó rendszerében önálló tevékenységnek minősül. Bevételnek minősül a kibányászott bitcoin megszerzése időpontjára megállapított szokásos piaci értéke. Szokásos piaci érték lehet a megszerzés időpontjában érvényes, törvényes fizetőeszközben megállapított átváltási árfolyam. Kriptovaluta adózás során két lehetőség van költségelszámolásra. 10%-os költséghányad alkalmazása vagy a tételes költségelszámolás.

Tételes költségelszámolás esetében a bevétellel szemben a jövedelem megállapításához elszámolható az e tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen felmerült és igazolt költség, valamint a tárgyi eszközök beruházási költségének tárgyévi értékcsökkenése. Fontos, hogy azokat a költségeket lehet csak elszámolni amelyek a bevételszerző tevékenység folytatása érdekében merülnek fel. Az adóévben ténylegesen kifizetett bizonylaton lévő tétel (névre szóló számla, számviteli bizonylat) számolható el költségként. 

cointelegraph mining

A megállapított jövedelem után a magánszemély 15%-os személyi jövedelemadó (szja) és 2019. július 01-től 17,5 %-os szociális hozzájárulási adó (szocho) fizetésére kötelezett. A szocho adót mindaddig meg kell fizetni, amíg a magánszemély jövedelme a minimálbér huszonnégyszeresét (149.000 Ft*24=3.576.000 Ft-ot) el nem éri. 2019-ben a szocho maximuma (3.576.000*0,175) 625.800 Ft. 

Önálló tevékenységből származó jövedelem után adóelőleget kell fizetni. Az adóelőleget a magánszemélynek kell megállapítani és befizetnie a negyedévet követő hónap 12. napjáig. Ezt követően a személyi jövedelemadó-bevallásban kell az előlegként megfizetett összegeket elszámolni, esetleges különbözetet befizetni. 

[box type="bio"] Szeretnél belevágni a Bitcoin kereskedésbe, érdekelnek a kriptovaluták, de félsz egyedül belekezdeni? Rendelkezel már digitális valutával, de a szakmai tudásodon szeretnél csiszolni a nagyobb profit érdekében? Egyedi problémáddal kérnél segítséget egy szakértőtől? Akkor jó helyen jársz! Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! ➡️ Bitcoin és kriptovaluta konzultáció[/box]

 

1.2. Hogyan adózzon a bányász egyéni vállalkozóként? 

Más a helyzet ha egyéni vállalkozóként végezzük a bányászatot. Ebben a formában több adózási módot is lehet választani. 

Vállalkozói személyi jövedelemadózás A bevétel ilyenkor vállalkozói tevékenységből származó bevételnek minősül. A költségeket a vállalkozói személyi jövedelem adózás szabályai szerint lehet elszámolni. Hasonló módon a magánszemélyként végzett tételes költségelszámoláshoz itt is a névre szóló bizonylatokat kell gyűjteni és csak azokat lehet elszámolni, amelyek tárgyévben ki is lettek fizetve. A bevételekből le kell vonni a költségeket. Az így kapott jövedelem után kell adózni az szja bevallásban. A jövedelem után 9%-os személyi jövedelemadót kell fizetni. A megmaradt osztalék alap (91%) után további 15%-os vállalkozói osztalékadó és 17,5%-os szochot kell fizetni. A szocho adót mindaddig meg kell fizetni, amíg a magánszemély jövedelme a minimálbér huszonnégyszeresét (149.000 Ft*24=3.576.000 Ft-ot) el nem éri. 2019-ben a szocho maximuma 625.800 Ft. 

asic_miner cryptofalka

Átalányadó Az egyéni vállalkozónak lehetősége van az átalányadózás választására is. 15 millió Ft éves árbevétel alatt választható. Ez esetben a vállalkozói bevétel 40%-át számolhatja el költségként, az így megállapított jövedelem az összevont adóalapba tartozik, amely után 15%-os személyi jövedelemadót kell fizetni. Az átalányadózó egyéni vállalkozó a nyugdíjjárulékot, a szociális hozzájárulási adót, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot az átalányban megállapított jövedelem után fizeti meg. 

KATA Kata egy egyszerűsített adózási forma. Adózó bevétel nyilvántartásra kötelezett, nem kell vezetnie a költségeket. A havi kata adó befizetése után havonta 1 millió Ft bevétel eléréséig nem kell fizetnie más közterheket a NAV-nak. Székhely, telephely szerinti önkormányzatnak kell iparűzési adót fizetni, melynek maximuma 50.000 Ft/év. Ha 12 havi kata adót fizetett a vállalkozás akkor 12 millió Ft bevételt termelhet. Vigyázat! 12 millió Ft felett további 40%-os adót kell fizetni a megszerzett bevétel után. A katás tevékenységet lehet főállásban (havi 50.000 ezer vagy 75.000 ezer Ft adó) illetve másodállásban (havi 25.000 ezer Ft adó) is végezni. 

 

1.3. Hogyan adózzon a bányász céges formában? 

Céges formában is végezhető Bitcoin és kriptovaluta bányászat. A cégek fenntartása általában többe kerül mint az egyéni vállalkozás keretében végzett tevékenység. Szüneteltetni, megszüntetni sem lehet őket egyik napról a másikra mint az egyéni vállalkozásokat. Év végi adózásuk viszont kedvezőbb lehet. Leggyakoribb céges formák: Betéti társaság (Bt.), Korlátolt felelősségű társaság (Kft), Egyéni cég, 

Társasági adó Mindhárom cégformában választható. Röviden a bevételekből levonhatóak a költségek így keletkezik a kriptovaluta adózás előtti eredmény. Az adózás előtti eredményből 9%-os társasági adót kell fizetni. A nyereséget tovább lehet görgetni következő évekre, nem kell azonnal leadózni. Később eldönthető milyen formában lesz a nyereség felhasználva. 

[box type="bio"] Ha szeretnél szakértőtől kriptovaluta adótanácsot kérni itt a segítség! Vedd igénybe adótanácsadónk szolgáltatását a konzultációnk keretében. ➡️ Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk! [/box]

KIVA Mindhárom cégformában választható. Ez egy egyszerűsített adózási forma. Két adóalapja van. Egyiket a bruttó bérek után kell megfizetni, másikat a cégből kivont pénzek után. Az év közben üzembe helyezett beruházások értéke levonható a kiva alapból. Felső bevételi határa 1 milliárd forint. A KIVA adó 2019-ben 13%. Jellemzően annak éri meg akinél magasabb a bértömeg, illetve aki visszaforgatja beruházásokba a vállalkozás nyereségét. 

KATA Kft nem választhatja, Bt, egyéni cég igen. Éves felső bevételi határa 12 millió Ft, felette 40%-os plusz adó. Egyéni vállalkozó résznél bővebben kifejtve megtaláljátok. 

 

2.1. Befektetési céllal vásárolt kriptovaluta értékesítéséből származó jövedelem magánemberként 

Magyarországi szabályozás szerint 2019-ben a kriptovaluták nem tekinthetőek értékpapírnak. Nincs hatósági felügyelet, szabályozott piaci környezet kialakítva a kriptovaluta adózás-ra. Az szja törvény szerint egyéb jövedelemként kell bevallani a megvásárolt kriptovaluta később törvényes fizetőeszközre történő átváltása során elért nyereséget. Továbbá a bányászott kripto későbbi átváltása során keletkező nyereséget is.

A jövedelem után 15%-os szja és 17,5%-os szochot kell fizetni. Költségként nem lehet elszámolni a felmerülő kiadásokat, ezért az adóalapot a jövedelem 85 százalékában kell megállapítani. Az önálló tevékenységből származó jövedelemhez hasonlóan az egyéb jövedelem is az összevont adóalap részeként adóköteles, így a magánszemélynek adóelőleget kell fizetnie negyedévente. 

technikai elemzés cryptofalka

Az adókötelezettség megállapításához bevallásához a magánszemélynek szükséges a kriptovaluta megszerzésének és értékesítésének körülményeiről összefüggő analitikus nyilvántartást vezetnie (Szja. tv. 5. számú melléklet). A nyilvántartás lehet egy dokumentum is amelyben részletesen vezetve van a megszerzett kriptovaluta fajtája, mennyisége, időpontja, szerzéskori értéke, valamint ugyan ezen adatok értékesítés esetén. Az ügyleteket külön egymástól függetlenül kell kezelni. A szerzéskori érték és értékesítési érték különbözete szorozva a darabszámmal adja ki az ügylet eredményét. Ha árfolyam nyereség keletkezett forintra átváltva szükséges rögzíteni a végeredményt. Tárgyévben a nyereséges ügyletek eredményét összeadva számolható ki a jövedelem.

A vesztes ügyletek értéke nem vonható le a jövedelemből. Az is előfordulhat így sajnos, hogy több adót kell fizetnünk mint maga a nyereségünk volt. Előnyösebb tehát hosszú távú váltásokkal operálni, mint naponta tradelni magánemberként. 

Abban az éveben kell bevallani a jövedelmet amelyik évben az elektronikus pénz átváltásra kerül fiat valutára és kiutalásra kerül pl.: bankszámlára. Tehát a 2019. évi kereskedés jövedelmeit 2020. május 20. határidős szja bevallásban kell bevallani a NAV-nak. 

2019-ben a magyar adózási jogszabályok nem tartalmaznak rendelkezéseket a digitális pénz párokkal történő kereskedésre vonatkozóan. Pl. (Btc/Eth). Sajnos ezzel kapcsolatban nem tudunk tanácsot nyújtani. Érdemes lehet ebben az esetben is nyilvántartást vezetni. Az árfolyam nyereséget átszámolni forintra és azt bevallani.

 

2.2. Kriptovaluta adózás céges formában. 

Az állásfoglalások alapján elmondható, hogy a gazdálkodó szervezetek esetében a kriptovaluta ügyleteket követelésként kell kezelni. A számviteli törvény és a társasági adó törvény követelések értékelésére és elszámolására, valamint a kapcsolódó adóalap-korrekciós tételekre vonatkozó szabályait kell alkalmazni. 

Ennek megfelelően a könyvelés számára szükséges készíteni, lekérdezni a váltó/tőzsde oldaláról egy analitikus nyilvántartást. A nyilvántartásba szükséges rögzíteni részletesen a megszerzett kriptovaluta fajtája, mennyisége, időpontja, szerzéskori értéke, valamint ugyan ezeket az adatokat értékesítés esetén is. Az ügyleteket külön egymástól függetlenül kell kezelni. Az ügyletek végeredménye növelni, illetve csökkenteni fogja a meglévő követelések mértékét, valamint nyereségként, veszteségként jelentkezik.

Céges formában nem jelent gondot a vesztes kereskedések elszámolása. Az év végén meglévő követeléseket át kell értékelni a december 31-i kripto árfolyamhoz viszonyítva. Jogszabály sajnos nem tartalmaz előírást, melyik váltó/tőzsde árfolyamán kell az értékelést elvégezni. Problémás lehet így például a hideg tárcákban tárolt kriptók nyilvántartása. 

Céges formában végzett kereskedelem adózását a vállalkozás adózási módja határozza meg. (pl.:Társasági adó, KIVA, KATA) 

A kriptovalutákkal történő ügyletek adójogi szabályozása továbbra is várat Magyarországon. Amennyiben változna a magyar szabályozási rendszer, tájékoztatni fogunk benneteket róla. 

Papp Gábor

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.52% $64,120.98
Ethereum ETH 0.27% $3,419.56
BNB BNB 0.24% $571.43
Solana SOL 2.25% $161.14
XRP XRP -5.80% $0.5519
Dogecoin DOGE -1.09% $0.1199
Cardano ADA -2.79% $0.4234
Litecoin LTC -0.51% $71.3
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!