Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető

Szerző: | márc 25, 2020 | Altcoin ismertető, Kriptovaluta

MI AZ ETHEREUM?
EGY DECENTRALIZÁLT OKOSSZERZŐDÉS PLATFORM

 

Ethereum legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, Coinbase, Kraken, CEX IO
Konkurencia: EOS, Tezos, Cardano, Tron, Ethereum Classic
Ethereum egmagasabb ára: 1422 dollár / 0,1762 Bitcoin
Ethereum legalacsonyabb ára: 80 dollár / 0,0161 Bitcoin (2017 óta)

Fejlesztői aktivitás: 10/10
Felhasználói aktivitás: 10/10
Piaci megbízhatóság: 9/10
Vélekedés: 9/10

Ha szeretnéd munka vagy utazás közben meghallgatni az Ethereum bemutató lényegi pontjait, hallgasd meg a témáról készített podcastünket. Bitcoin kisokos néven éritek el a Cryptofalka podcastjét Spotify-on (LINK)  és Itunes-ban (LINK) is.

 

ETHEREUM PROJEKT HÁTTERE

 

Vitalik Buterin (orosz-kanadai programozó) álmodta meg az Ethereumot 2013-ban. Akkoriban a Bitcoin Magazine egyik társalapítójaként felvetette az ötletet, hogy a Bitcoin alkalmazási területeit ki lehetne bővíteni egy saját programnyelvvel app fejlesztés céljából. Ez nem valósult meg, viszont Jeremy Woods-al és Charles Hoskinsonnal együtt létrehozta az első okosszerződés platformot.

 

Vitalik Buterin Ethereum alapító

 

A hivatalos fejlesztés az Ethereum Switzerland GmbH szárnyai alatt indult meg 2014-ben, ugyanezen év július-augusztusában tartották a nyilvános token értékesítést. Az Ethereum rendelkezik a legnagyobb fejlesztő gárdával világszerte, piaci kapitalizációt tekintve pedig a második legnagyobb kriptovaluta 2016 óta.

Az Ether árfolyama mozog együtt a bitcoinnal a legjelentősebben az altcoinok közül. Minden évben szinte csak január és július között nőtt az értéke bitcoinban. A 2018 januári ATH óta így is sokkal kevesebb satoshit adnak érte, ezért sokan alulértékeltnek tartják. Altcoin tavasz időszakban jó befektetésnek bizonyul, de ritka hogy napi vagy heti hozamban az élen van a kisebb coinokhoz képest.

 

ethusd

 

ETHEREUM RÉSZLETES ÚTMUTATÓ

 

Az Ether (ETH) az Ethereum blokkláncon használatos digitális fizetőeszköz. Második generációs kriptovalutaként emlegetik, mivel a Bitcoinhoz hasonlóan proof of work algoritmuson futó bányászgépek decentralizált hálózata bonyolítja a tranzakciókat közvetlenül az Ethereum címek között, ugyanakkor a blokklánc egy programozási platform is, okosszerződések futtatására képes.

Az okosszerződést úgy kell elképzelni, mint egy szoftveres kóddá alakított szerződést, ahol a szerződésben szereplő feltételek teljesülése esetén a program automatikusan érvényesíti, vagy lefuttatja a meghatározott forgatókönyvet. Hagyományos szerződéseknél emberi tevékenységek követik egymást a leírtak és a felek megegyezése alapján, így alkalmazás közben felmerülhet nem teljesítés, késlekedés, értelmezési vita, méltányosság, stb. Az okosszerződés mindig ugyanúgy, azonnal és minden beállított elem figyelembevételével fut le, emberi hiba, fizikai akadályok, vagy felülbírálat nélkül. Mindaddig alkalmazható amíg egy folyamat digitálisan történik, pl. egy-egy számla összegének átutalása a gyártónak és a szállítmányozónak miután a nagyker felvitte a beérkezett árut a raktár nyilvántartásba.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Az Ethereum létrehozásának célja hogy, a bányászgépek összessége által alkotott szabadon programozható szuperszámítógép (EVM – Ethereum Virtual Machine) hátteret biztosítson olyan rendszerek kifejlesztésére és alkalmazására, ahol a blokklánc technológia előnyei fontosak lehetnek. Az Ethereum blokkláncon történő tranzakciók áttekinthetők és visszafordíthatatlanok. Ha valaki megír egy okosszerződést a blokkláncon, akkor egy olyan JavaScripthez hasonló elven működő program jön létre, amellyel bárki tud kommunikálni egy Ethereum cím segítségével valamint minden tevékenység nyilvános és végleges.

A programok kimeneti adatait olvasni ingyenes, ezért bárki számára hozzáférhető, azonban adatot küldeni és beírni az okosszerződésre – tehát lefuttatni a program valamely funkcióját – költséggel jár. Erre szolgál a rendszerben használatos elszámolási egység a Gwei (egymilliárd Gwei = 1 ETH). Cserébe a számítógépes kapacitásért amit valaki biztosít az okosszerződés futtatására, Ethert kap közvetlenül attól aki az okosszerződés által végsősoron éppen használja a gépét.

 

ETHEREUM FIZETÉS MŰKÖDÉSE

 

Az Ethereum Yellow Paper-ben meg van határozva hogy egy-egy parancs futtatása mennyibe kerül. Az ár mértékegysége a Gas, ez fix minden alkalommal amikor lefut az adott parancs, tehát közvetlenül a használt parancsonként fizetünk. Az hogy egy Gas mennyi Gwei (tehát Ether) az attól függ, hogy mennyire terhelt a rendszer. Az Ethereum gas station nevű platform kijelzi, hogy a rendszer pillanatnyi állapotában mennyi Gwei egy Gas átlagosan. Egy okosszerződéssel történő kommunikáció előtt meghatározhatjuk, hogy ennyi, ennél kevesebb vagy több Gwei-t szánunk az okosszerződés futtatására.

A bányászgépek törekszenek a többet fizető kliensek inputjait feldolgozni előbb, így a ráfordított forrásunk arányban lesz a sebességgel amit tapasztalunk az okosszerződésen. ETH küldése egyik tárcából a másikba pl. egy olyan parancs ami 21000 Gas-ba kerül. 2020 decemberében az átlagos Gas ár 20,5 Gwei, tehát egy tranzakció 430 000 Gwei=0,000430 ETH=0,26 USD.

A Gas ár mellett a másik fontos paraméter amit meg kell adni a tranzakciók előtt az a Gas limit. Egy program futása során meglehet hogy hurokba kerülünk, ezért egy vagy több parancs újra és újra lefut egy hiba folytán. Erre az esetre meghatározunk egy Gas limitet, nehogy egy ilyen malőr lenullázza az egyenlegünket. Az okosszerződés addig fut, amíg az inputok által kiváltott parancsok sorozata véget ér a program szerint, vagy elfogy a Gas limit. Ezekre a paraméterekre az Ethereum tárcák ajánlanak egy ésszerű, de módosítható értéket a tranzakciók előtt, érdemes alkalmazni őket.

Az Ether tehát nem kifejezetten pénz helyettesítése céljából jött létre, hanem inkább egy instrumentum, aminek segítségével decentralizált applikációkat (dApp) lehet futtatni. Ebből kifolyólag nem rendelkezik azzal a tulajdonsággal mint a Bitcoin, hogy lesz egy véges maximum darabszáma, viszont évente max. 18 millió Ether jöhet létre. Nem digitális arany, hanem digitális üzemanyag. Lehet kereskedni és fizetni vele, vagy spekulálni az értékén, ami mögött a használatából eredő funkció áll, akárcsak az olaj esetében.

 

ETHEREUM ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI

 

Digitális azonosítás – a blokkláncon létrehozott adat megváltoztathatatlan, tehát nem hamisítható kívülállók által mint pl. egy jogosítvány, vagy egy internetes (vagy bármilyen) szavazás eredménye.

Tokenizálás – Ethereum blokkáncon digitális, visszakövethető azonosítók hozzárendelése nemesfémekhez, részvényekhez, ingatlanokhoz stb. A digitális tokeneket sokkal egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb átruházni másra mint bármi mást, mert fizikailag nem kell szállítani, nem kell az ügyletbe bevonni (és kifizetni) lebonyolító harmadik felet és nem vonatkoznak rá hatósági szabályozások (egyelőre).

Adattárolás – a blokklánc fizikailag megosztott jellegéből fakadóan nem egy adatközpontban tartja az adatokat, hanem szerte a bányászgépek hálózatán. A technológiára jellemző programozhatóság miatt a titkosítás és egyetlen privát kulccsal való visszafejtés csökkenti az adatvesztés és illetéktelen hozzáférés lehetőségét. 

ERC-20 Tokenek – Az Ethereum blokkláncán akár külön kriptovaluták is létrehozhatók saját szabályokkal és új funkciókkal. Az Ethereum alapvető működésének keretein belül pl.: Tether, Chainlink, BAT, USD Coin, Augur, Enjin. Több mint 200 000 ERC-20 token létezik, a top 100 kriptovaluta nagy része is az.

További említésre méltó területek: választások, egészségügyi applikációk, szerencsejáték, okosszerződés alapú pénzügyek (DeFi), stb.

 

ETHEREUM A VÁLLALATI SZEKTORBAN

 

Az utóbbi években számos nagyobb cég törekszik megragadni a lehetőséget, hogy bizonyos folyamataikat átültessék az Ethereum blokkláncra. A Forbes 2019-es milliárd dolláros cégeinek listájának több mint 50%-a fejleszt applikációkat az Ethereum blokkláncon. Ez ígéretes info ami a technológia érdemeit illeti, de a széleskörű átállás multicégek esetében lassan megy végbe. Ennek előre mozdítása érdekében jött létre az Ethereum Enterprise Alliance nevű szervezet, amely a tagok összehangolt fejlesztései mentén egy nyílt decentralizált Ethereum alapú hálózatot épít. A szervezet nagyobb tagjai pl. a British Petrol, Accenture, Microsoft, ING, J.P.Morgan, Intel, stb.

 

ETHEREUM 2.0

 

2020 decemberében az Ethereum blokklánc jelentős mérföldkőhöz ér, a Serenity upgrade a sebesség, hatékonyság és skálázhatóság terén újítja meg a blokkláncot. A legfontosabb változás az lesz, hogy az egész rendszer átáll a Bitcoinhoz hasonló proof of stake algoritmusról proof of stake-re, ami a költséges és hardwer-igényes bányászat alternatívája.

Ezzel az Ethereum a jelenlegi másodpercenkénti kb. 30 tranzakció helyett, 100,000 tranzakcióra lesz képes. A blokklánc mostani szerkezete egy folytatólagos láncon írja egymás után a blokkokat, az ETH 2.0 viszont az ún. sharding technológia segítségével egymással párhuzamos oldalláncokkal bővíti ki a fő láncot. Ez azért jó, mert az okosszerődéseken futó tranzakciók validálása így nem kívánja meg az összes eddigi tranzackiót tartalmazó fő lánc használatát. A kisebb alrendszerek pedig nagyobb hatékonysággal, tehát nagyobb tranzakció sebességgel tudnak működni továbbra is a fő lánc protokollja szerint.

Ethereum sharding

Ami a biztonságot illeti az Ethereum 2.0 minimum 16,384 validátorral fog működni, ami számában már egy rendkívül nagy és decentralizált közösség, ez garantálja a hálózat stabilitását. Három fázisban fog megvalósulni az upgrade:

Phase 0: A proof of stake algoritmus a Beacon Chain bevezetésével indul el, ami eleinte a jelenlegi proof of work mellett fut majd, annak érdekében, hogy az adatfolytonosság ne sérülhessen.

Phase 1: 64 kezdeti oldallánc megjelenése, ami a rendszer kapacitását 64-szeresére fogja növelni, induláskor az oldalláncok még nem támogatják majd az okosszerződéseket, később viszont az Ethereum fő lánc is egy shard lesz, ezzel áll át a hálózat kizárólagosan proof of stake-re.

Nagy Gábor

 

Szeretnél belevágni a Bitcoin kereskedésbe, érdekelnek a kriptovaluták, de félsz egyedül belekezdeni? Rendelkezel már digitális valutával, de a szakmai tudásodon szeretnél csiszolni a nagyobb profit érdekében? Egyedi problémáddal kérnél segítséget egy szakértőtől? Akkor jó helyen jársz! Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! ➡️ Bitcoin és kriptovaluta konzultáció

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  3. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  4. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.