Mi határozza meg a Bitcoin árát?

Szerző: | júl 6, 2022 | Blokklánc hasznos, Kriptovaluta

A Bitcoin (BTC) egy olyan digitális valuta, amelyet nem egy kormány vagy jogi szerv bocsát ki, ellentétben a fiat valutákkal.

 

Mi ad értéket a Bitcoin-nak?

A Bitcoin (BTC) egy olyan digitális valuta, amelyet nem egy kormány vagy jogi szerv bocsát ki, ellentétben az olyan fiat valutákkal, mint a dollár, font, euró és jen. A BTC létrehozásához, tárolásához és mozgatásához felhasználók és kriptográfiai protokollok szétszórt hálózatára van szükség. A befektetők kereskedelmi ügyleteiket közvetlenül maguk hajtják végre, nem pedig egy harmadik, közvetítő fél segítségével. A peer-to-peer hálózat pedig megszünteti a kereskedelmi korlátozásokat és gördülékennyé teszi a folyamatokat.

 

Bitcoin | Cryptofalka

bbc.com

A Bitcoin-t elfogadó vállalkozások száma naponta növekszik, amely valós piaci értéket ad a valutának. Ezt a virtuális fizetőeszközt azonban súlyosan hátráltatják a biztonsági problémák és a volatilitás. Ugyanaz a piaci dinamika, azaz a kereslet és kínálat, amely más áruk és szolgáltatások árát befolyásolja, a BTC értékét is meghatározza. Az árak valószínűleg emelkedni fognak, ha több a vevő, mint az eladó, és fordítva. Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a Bitcoin árát nem egyetlen entitás határozza meg, és nem is lehet vele kereskedni egyetlen helyen.

 

Nexo kriptovaluta váltó

 

Mi hat a BTC árára?

Először is tehát a kereslet és a kínálat. A Bitcoin felezésének nevezett esemény olyan hatással van a valuta árára, mint az a helyzet, amikor a BTC kínálata csökken, míg a kereslete nő. A nagy kereslet hatására a BTC ára felfelé fog elmozdulni. Ezen felül Satoshi Nakamoto 21 millió Bitcoin-t hozott létre, tehát véges kínálat van belőle. Ezt azt is jelenti, hogy a bányászok többé nem kapnak új Bitcoin-t a tranzakciók megerősítéséért, miután ezt a felső határt elérik. A blokk jutalmak négyéves felezése nem feltétlenül befolyásolja a BTC árát ezen a ponton, a valós alkalmazások viszont annál inkább meghatározzák azt.

A következő tényező a versenytársak és a hírek. A BTC az altcoinok, például az Ethereum (ETH) és a mémcoinok, mint a Dogecoin (DOGE) versenyével szembesül, ugyanis a portfólió diverzifikációja gyakran vonzó a befektetők számára. A meglévő kriptovaluták bármilyen frissítése vagy fejlesztése csökkentheti a BTC árát, ellentétben egy teljesen más forgatókönyvvel, amelyben a Bitcoin az egyetlen létező digitális valuta.

Bitcoin | Cryptofalka

thestreet.com

 

Az előállítási költségek sem hagyhatók figyelmen kívül. A Bitcoin esetében ezek magukban foglalják az infrastrukturális költségeket, a bányászat villamosenergia díját és a matematikai algoritmus nehézségi szintjét (közvetett költség). A BTC algoritmusainak különböző nehézségi szintjei lelassíthatják vagy felgyorsíthatják a valuta termelési ütemét, befolyásolva a Bitcoin kínálatát, amely pedig befolyásolja az árát.

Végül, de nem utolsó sorban, a különféle szabályozások – amelyekből akad bőven – is kihatnak a Bitcoin árára. A BTC ára csökkenhet, ha aggodalomra ad okot egy konkrét kormány kriptovalutákkal szembeni döntése. Ezenkívül a szabályozási bizonytalanság sokszor félelmet kelt a befektetők körében, és még tovább süllyeszti a Bitcoin értékét.

 

Miért volatilis a Bitcoin?

Napról napra egyre csökkenő mennyiségű új BTC jön létre, mivel véges mennyiségű Bitcoin létezik. Az állandó ár fenntartásához a keresletnek meg kell felelnie az inflációs rátának. Ráadásul a Bitcoin piaca más iparágakhoz képest meglehetősen kicsi, és a médiavisszhang már önmagában is felfelé vagy lefelé hajthatja az árfolyamát.

Például egy tweet, amely szerint a Bitcoin blokkláncot leállították, először a valuta értékét, majd a kereskedési volumenét csökkenthetné. Továbbá a BTC ára nincs kötve semmilyen fiat valutához, például az amerikai dollárhoz vagy bármely más valós eszközhöz, így érzékeny az értékösszeomlásra. A bonyolult Bitcoin architektúrát nem könnyű elpusztítani, méretezhetőségi problémái azonban veszélybe sodorhatják a jövőjét. De ez nem jelenti azt, hogy a BTC ára hirtelen nullára esne.

Érdekelnek a hasonló jellegű edukáló tartalmak? Próbáld ki a publikus kereskedő csoportunkat és legyen a tiéd az értékes nyeremények egyike!

 

Záró gondolatok

Tehát, figyelembe véve a nagy volatilitást, előfordulhat, hogy a Bitcoin értéke nullára esik? Technikailag igen, lehetséges. Tegyük fel, hogy a BTC ára valóban nullára csökken; ez mindenképp hatással lesz más kriptovalutákra is.

Ennek eredményeként sok befektető egyszerűen kiveheti pénzét (teljesen vagy legalábbis jelentős mértékben), hogy csökkentse a veszteségeit, a befektetés típusától függően. Továbbá az ügyfelek elveszíthetik a hitüket egy olyan rendszerben, amely összeomlani látszik, ez pedig olyan kriptovaluta vállalkozásokat érinthet, mint a Coinbase, Binance stb. Ezek a cégek az ügyfelek által indított tranzakciók áramlásától függenek, hiszen ezek biztosítják számukra a bevételt és a növekedéshez szükséges befektetési alapokat. Viszont ha a BTC ára nullára esne, az ezekbe a vállalatokba történő befektetések is teljesen leállhatnának, vagy jelentősen visszaeshetnének.

Mindazonáltal mielőtt a BTC esetében egy ilyen katasztrofális esemény megtörténhetne, számos vészjósló jellel találkoznánk – például egy hosszan elnyúló bikapiaccal – így a befektetőknek még lenne lehetőségük előzetesen cselekedni, hogy megvédhessék vagyonukat.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka