Népszerű NFT kollekciók is beszorultak az FTX-en

Szerző: | nov 17, 2022 | Kriptovaluta

Az FTX összeomlását követően az NFT piactéren lévő eszközöket nem lehet kivonni a platformról, sőt néhány FTX által mintelt NFT sem megjeleníthető.

 

Számos NFT is bent ragadt az FTX tőzsdén

Az FTX kripto-tőzsde múlt heti hirtelen összeomlása után ügyfeleinek világszerte befagyasztották a kriptopénz-tőzsdén lévő vagyonát, a hírek szerint összesen több milliárd dollár értékben. Azonban kiderült, nem csak kripto-pénzről vagy DeFi tokenekről van szó – egyes felhasználók NFT-je is az FTX-en ragadt.

FTX NFT I Cryptofalka 

Az “FTX NFTs” platformján keresztül az elmúlt évben indított projektekhez kapcsolódó Discord szerverek mostanra megteltek olyan felhasználók panaszaival, akik nem tudják kivenni Solana alapú eszközeiket az FTX tárcájukból. Egyes esetekben még azok is, akik NFT-jüket külső, saját tárcába helyeztek, most nem látják az NFT-ket, valószínűsíthető, hogy FTX szerverproblémák miatt. Az FTX NFTs piactéren keresztül indított számos projekthez vezető linkek szintén elérhetetlenek. 

Az érintett projektek között jelentős zenei és sportmárkák is szerepelnek, köztük a Coachella és a Tomorrowland koncertfesztiválok, az NBA-sztár Steph Curry 2974 NFT-kollekciója, valamint a Mercedes-AMG Petronas versenycsapat Forma-1-es témájú NFT-i.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

A Coachella kollekció 1,5 millió dollárért kelt el, most az FTX-en ragadt

A Coachella februárban jelentette be partnerségét az FTX US-szel, és azt a tervét, hogy 10 örök életre szóló fesztiválbelépőt NFT-ként adjon ki. Egyesek úgy üdvözölték az együttműködést, mint a Web3 mainstream elfogadása felé tett előrelépést, nem is beszélve az ilyen digitális eszközök valós felhasználhatóságáról.

A fesztivál a belépők mellett számos más NFT-gyűjteményt is kiadott. A Billboard, amely először számolt be az NFT-kkel kapcsolatos problémákról, azt írta, hogy a Coachella NFT kollekció értékesítése összesen 1,5 millió dollárt hozott.

Most azonban a Coachella Discord szerverén a felhasználók arról számoltak be, hogy nem tudják a megvásárolt NFT-ket kivenni az FTX tárcájukból. Mások azt mondják, hogy a saját pénztárcájukban tartott Coachella NFT-k pedig nem jelenítik meg az alkotásokat. A Discord moderátorai azt mondták, hogy ez nyilvánvalóan az FTX szerverének – amely az NFT-hez kötött alkotásokat tárolta – leállása miatt van.

 

Az FTX letétként kezelte az NFT-ket

Sok NFT piactérrel ellentétben az FTX NFTs egy letétkezelő platform volt – ami azt jelenti, hogy a megvásárolt NFT-ket a felhasználói számára letétként kezelte, hacsak nem döntöttek úgy, hogy egy külső tárcába utalják át. Továbbá, tekintettel arra, hogy az FTX partnerei nagy mainstream márkák voltak, előfordulhatott, hogy inkább alkalmi vásárlásokat szolgált ki. Tehát akik nem vették a fáradságot, hogy a digitális eszközöket saját tárcába helyezzék, a platform vállalta az alkotások tárolását.

Az FTX NFTs platformon keresztül eredetileg értékesített eszközökön felül, bárki, aki egy másik NFT-t próbált eladni a piactéren – akár a Solana, akár az Ethereum láncon – először az FTX-nél kellett letétbe helyeznie a digitális eszközét. Most ezek az NFT-k az FTX platformján ragadtak, mivel a cég csődeljárást indított.

FTX NFT I Cryptofalka

A Metaplex, a Solana NFT protokolljának megalkotója, a Tomorrowland koncertfesztivállal együttműködve fejlesztette ki az év elején az első NFT drop-ot FTX NFT-ken. Stephen Hess vezérigazgató elmondta, hogy a helyzet jól szemlélteti a központosított, letétkezelői piacterekkel járó kockázatokat, mivel a felhasználók jelenleg nem férhetnek hozzá a platformon vásárolt eszközeikhez.

“Sajnos, mivel az FTX mindig is központosított NFT-piacteret működtetett, azok a Metaplex NFT-k, amelyeket nem vontak vissza a platform összeomlása előtt, valószínűleg évekig fennakadnak a folyamatban lévő csődeljárásban. Reméljük, hogy ez figyelmeztetésként szolgál az NFT-gyűjtők és -alkotók számára, hogy a letéti őrzésen alapuló piacterek jelentős kockázatokat rejtenek magukban.”

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.