Örülhetnek a Bitcoin bányászok! 28%-ot csökkent a nehézségi szint

Szerző: | júl 6, 2021 | Kriptovaluta

A Bitcoin bányászatát befolyásoló nehézségi tényező július 3-ára 28%-ot esett, miután a kínai kormány lecsapott a bányászokra az elmúlt hetekben.        

 

A BITCOIN BÁNYÁSZAT KAPACITÁSA ÉS NEHÉZSÉGE MANAPSÁG

A Bitcoin hálózat történelmének legnagyobb nehézségi korrekcióját láthattuk a legutóbbi bányászati nehézség beállásával. A nehézséget a blokklánc 2016 blokkonként beszabályozza, ami kb 2 hetet jelent. Ennyi időnként változik, az a szorzó, ami meghatározza, hogy mennyi számítási kapacitás, tehát áram szükséges egy blokk kibányászásához. Ez a mechanizmus gondoskodik arról, hogy a bányászok által befektetett munka (hardver + áram) arányban álljon a kitermelt bitcoin mennyiségével. Az alábbi grafikonon látszik, hogy emeli a kód a nehézséget (piros) az aktuális aktív hashrátához (zöld) 2016 blokkonként.

bitcoin mining difficulty hash rate

A jelenlegi csökkenés egyértelműen a kínai szankcióknak az eredménye. Mint írtuk, a hálózat összes hashrátája, tehát a hálózatban validáló kapacitás mennyisége 17%-ot esett két hete. A hashráta azóta többet csökken mint növekszik, így az azt lekövető nehézség is drasztikusan alacsonyabb lesz a következő 2016 blokk alatt.

hash-rate 0704bitcoin difficulty 0704

A Bitcoin bányászat a kezdetektől egészen mostanáig Kínában koncentrálódott. Bárki bárhol a világon kiveheti a részét a blokkjutalmakból és a tranzakcióvalidálásból, mégis a bányász poolok nyomonkövetése egyértelműen a kínai vezetésű és telephelyű cégek túlnyomó többségét mutatja. A poolok függetlenek egymástól (remélhetőleg), de ha a többség egy kormány szabályozása mentén kénytelen működni, a Bitcoin zavaróan ki van téve egy külső tényezőnek.

Ebben az esetben a 198 EH/s hashráta esett le 89 EH/s-ig. A kínai bányászok most tömegesen települnek át Kazahsztánba, az USA-ba, és más helyekre. Vagy eladják a gépeiket külföldi, bővülni törekvő cégeknek. Mindenesetre amíg a kieső gépek nem találnak új otthonra, a kínán kívüli bányászok egyelőre jól járnak a csökkent nehézséggel.

 

MILYEN HATÁSSAL VAN MINDEZ A BITCOINRA?

“Minden más bányász, aki folytatja a tevékenységét nagyobb részt képvisel, így a napi blokkjutalom is nagyobb.” Ben Gagnon, a torontói Bitfarms vezetője.

Peter Wall, a londoni Argo Mining CEO-ja elmondta, hogy amíg a nyugat próbálja betölteni a piaci űrt, amit a Kína hagyott, a bányászfarmok terjeszkednek.

“Az elüldözött kínai bányászok világszerte keresik a telephelyeket a gépeiknek. Észak-Amerikában például, mind a helyre mind az áramra nagy most a kereslet.”

ryptocurrency-mining-pool

A kínai kormány intézkedései valószínűleg hozzájárultak a bitcoin árfolyamának feleződéséhez. A lecsökkent hashráta azt is jelenti, hogy most lényegesen kevesebb számítógép biztosítja a hálózatot és a tranzakciókat, mint múlt hónapban. 

 

ÉS MI VÁRHATÓ?

Összeségében azért a kialakult helyzet jó lesz a Bitcoinnak, mert a bányászat súlyának szétterülésével a globális hálózat kevésbé lesz kitéve egy (Kínai) kormánynak. A bányászok szerint a következő nehézség korrekció (kb. július 17.) nem lesz jelentős. 

“Habár látjuk, hogy Kínában folyamatosan állnak le a gépek, ami csökkenés lesz a következő hetekben, az relatív kevés. Az első áttelepült bányászok várhatóan felhozzák a továbbiakban kieső hashrátát, és még többet is. Kína már most majdnem teljesen offilne.” mondta Ben Gagnon.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

Peter Wall szerint a kínai bányászok minékl hamarabb vissza akarnak állni normál üzembe. 

“Az új lokáció után kutató bányászok számára most az időzítés a legfontosabb. A hash csökkenése, és az ezt eredményező nehézségi mélypont nem fog örökké tartani.”

Már csak az a kérdés, hogy mikor és hol fogják a kínai bányászfarmok újraindítani a gépeiket, mivel a kínai infrastruktúra nagyságrendje kínán kívül még nem létezett.

“A világ nem a kínaiak tempojával pörög.” mondta Ben Gagnon

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka