Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A SEC pereli a Binance-t és annak vezérigazgatóját

A SEC pereli a Binance-t és annak vezérigazgatóját

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet beperelte a Binance-t, 13 váddal sújtva a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjét és annak vezérigazgatóját.

 

CZ-t az értékpapír-szabályok megsértésével vádolják

Amint arról a Bloomberg elsőként beszámolt, a digitális eszközök behemótját és vezérigazgatóját, Changpeng "CZ" Zhao-t, aki a Binance alapítója és irányító részvényese, az amerikai értékpapír-szabályok megsértésével vádolják, derül ki a bírósági beadványból. A SEC vádjai között szerepel a kriptoeszközök be nem jegyzett felajánlása és értékesítése, az amerikai befektetők Binance.com-hoz való hozzáférésének korlátozásának elmulasztása, valamint be nem jegyzett tőzsdeként, brókerként és elszámoló ügynökségként való működés.

A SEC hétfői bírósági dokumentuma, amelyet a Columbia körzet szövetségi bíróságán nyújtottak be, azt állítja, hogy a Binance és főnöke "égbekiáltóan semmibe vette" a szövetségi értékpapírtörvényeket, és "több milliárd amerikai dollárral gazdagodott, miközben a befektetők vagyonát jelentős kockázatnak tette ki".

CFTC Binance I Cryptofalka

"Azt állítjuk, hogy Zhao és a Binance szervezetek nemcsak ismerték a szabályokat, hanem tudatosan úgy döntöttek, hogy megkerülik azokat, és kockázatnak teszik ki ügyfeleiket és befektetőiket - mindezt a saját nyereségük maximalizálása érdekében" - írta Gurbir S. Grewal, a SEC végrehajtással foglalkozó részlegének igazgatója egy hétfői sajtóközleményben.

Gary Gensler, a SEC elnöke hozzátette, hogy a Binance "megpróbálta kijátszani az amerikai értékpapír-törvényeket azzal, hogy olyan látszatellenőrzéseket jelentett be, amelyeket a színfalak mögött figyelmen kívül hagyott".

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

A Binance és CZ is reagált a vádakra

Zhao Twitteren azt írta, hogy még nem látta a periratot, és egy 4-es számmal utalt egy januárban közzétett tweetjére, amelyben a számot a "FUD, álhírek, támadások stb. jelenségekkel" kapcsolja össze.

"Még nem láttam az iratokat" - írta a Binance vezérigazgatója hétfőn. "A média előbb kapja meg az infót, mint mi".

Binance SEC I Cryptofalka

A Binance azt nyilatkozta, hogy méllyen "elkeserítette" a SEC eljárása.

"Sajnos a SEC elutasítása, hogy produktívan együttműködjön velünk, csak egy újabb példa arra, hogy a Bizottság félrevezetett és tudatos módon elutasítja, hogy a digitális eszközipar számára a nagyon szükséges egyértelműséget és iránymutatást nyújtsa" - írta a vállalat egy nyilatkozatban.

Hozzátette, hogy a SEC lépései "aláássák Amerika szerepét a pénzügyi innováció és vezető szerep globális központjaként".

 

Kell-e tartani a SEC lépésétől?

Kicsit kezd olyan érzésünk lenni, mint amikor anno huszadjára "tiltotta be Kína a Bitcoint". A SEC már nekiment az amerikai nagy tőzsdéknek, a Coinbase-nek és a Krakennek is, most pedig a Binancet is erős tűzkeresztbe vették. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy nagyobb a dolognak a füstje, mint a lángja. Az amerikai Binance US a Binance tőzsde forgalmának csupán 2%-át teszi ki, 250 millió dollár vs. 12 000 millió dollár.

E mellett, ahogy a Binance reakciójában is áll, a Binance nem egy amerikai tőzsde, ezért viszonylag korlátozottak a hatóságok lehetőségei. Ebből a reakcióból pedig egyértelműen lejön, hogy a Binance hajlandó jogilag szembe menni a SEC-el és akár bíróságra vinni a dolgot. A Ripple vs. SEC ügyből láthattuk, hogy még a Ripple is nyerésre áll a dologból, és nem tudta elnyomni őket a tőzsdefelügyelet. Ezért mi túlságosan nagy negatív hatást nem tulajdonítunk a dolognak, inkább, ami negatívum ebben a hírben, hogy a SEC most 61 kriptovalutát is megjelölt, mint "security". Nagyjából a piac 10%-át kitevő coinok összessége.

Ez azért fontos, mert az "értékpapír" alá eső eszközöket szigorúbb szabályozáshoz kötik. Most olyan neveket is security-ként említenek a perben, mint a Cardano, a Solana, Matic, Atom vagy az AXS. Amikor a Ripplenél felmerült hasonló kérdés, akkor több tőzsde is inkább a biztos oldalon akart maradni, és delistázta a Ripplet. Most ezután felmerülhet a kérdés, hogy mondjuk egy amerikai Coinbase vagy Kraken mennyire fog elgondolkozni ezeknek a neveknek a levételén, hogy őket ne érhesse támadás.

Egy biztos, amíg nincs egységes szabályozás és konkrét törvény az USA-ban, addig maximum elhúzódó perekre és vádaskodásokra lehet csak számítani, mint a korábbi hasonló eseteknél (lásd Ripple). Ne feledjük azt sem, hogy Európa a MiCa-val és HongKong az új kripto HUB terveivel akár újabb kriptós cégeket hódíthat magához.

 

Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.59% $50,760.42
Ethereum ETH -0.65% $2,921.17
BNB BNB -1.27% $375.23
Solana SOL -1.77% $99.61
XRP XRP -0.70% $0.5345
Cardano ADA -2.17% $0.5737
Dogecoin DOGE 1.12% $0.08461
Litecoin LTC 1.27% $69.24
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!