Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bíróságnál van a Celsius ügy

Bíróságnál van a Celsius ügy

A Celsius-on lévő személyes adatok kiszivárgása sokak számára okozott stresszt és káoszt. Vajon egyedi esetről lenne szó?

 

Megindult a csődeljárás a Celsius ügyben

A Celsius kriptohitelezési platform 2022. július 13-án csődeljárást jelentett be. Bár a Celsius ügye digitális eszközökkel kapcsolatos, továbbra is az Egyesült Államok csődtörvénye alá tartozik.

Ugyanakkor a Celsius csődbejelentése óta egy sor szokatlan esemény következett be. Martin Glenn, az Egyesült Államok vezető csődbírója a Celsius ügyet felügyelő bíró, október 17-én kijelentette, hogy a bíróság további iránymutatást fog keresni, hiszen az eset a maga nemében példa nélküli.

Bíróságnál van a Celsius ügy Forrás:cryptonews.com/

Glenn bíró külön megemlítette, hogy ugyan "az Egyesült Királyságban alkalmazandó jogi elvek nem kötelezők az Egyesült Államok bíróságaira nézve, de"meggyőzőek lehetnek az ebben az ügyben felmerülő jogi kérdések kezelésében".

Emellett a Celsius csődeljárásával kapcsolatos, nyilvánosan elérhető bírósági dokumentumok a platform több ezer ügyfelének személyes adatait tárták fel. Az október 5-én benyújtott nagyméretű pénzügyi közzétételi űrlap tartalmazza az ügyfelek nevét, számlaegyenlegét, a tranzakciók időzítését és még sok egyéb érzékeny adatot.

Nexo kriptovaluta váltó

 

A Celsius felhasználóknak nem kívánt következményekkel kell szembenézniük

Bár ez sokkoló lehetett a Celsius felhasználói számára, ezen információk nyilvánosságra hozatala az amerikai csődtörvény hatálya alá tartozik. Adam Garetson, a kanadai székhelyű WonderFi Technologies kriptopénz tőzsde általános jogtanácsosa és jogi vezetője elmondta, hogy a csődeljárásoknak nyíltnak, nyilvánosnak és átláthatónak kell lenniük:

"Ez egy erős módja annak, hogy elkerüljük a bíróságok és az eljárásban részt vevő személyek és szervezetek részéről a tisztességtelenség bármilyen sugallatát. Mint ilyen, a bíróságok kéréseket intézhetnek és utasításokat adhatnak a csődeljárás alatt álló szervezethez, többek között a nyilvánosan elérhető információk kiadása tekintetében is."


Mégis szokatlan, hogy a bizottsági vizsgálatok ilyen nagy mennyiségű ügyfélinformációt tártak fel. Ezt a pontot emelte ki a The National Law Review október 18-án megjelent cikke, amely szerint: "Az adósok bejelentései és a bizottsági vizsgálatok sok mindent feltártak a nyilvánosság számára az adósok pénzügyi ügyeiről, a bennfentes tevékenységéről, valamint a csődeljárás útjáról és irányáról". A cikk azt is megállapítja, hogy bár ennyi személyes információ került nyilvánosságra, "még mindig kevés kiindulópont van, hogy a követeléseket hogyan fogják kezelni és visszafizetni ebben az ügyben".

Miközben a Celsius ügyfelei továbbra is várják az amerikai csődbíróság döntéseit, a személyes adatok kiadása további stresszt okozott. A helyzetet tetézi, hogy az ügyfelek adatait nemrégiben nyilvánosságra hozták a Celsiusnetworth.com nevű weboldalon is.

Bíróságnál van a Celsius ügy Forrás:www.outlookindia.com

A weboldalon bárki rákereshet a Celsius felhasználóinak nevére, hogy felfedje a veszteségeiket, valamint a platformon befektetett kriptovalutáikat. Ha ez nem lenne elég rossz, a weboldalon egy ranglistát is találunk, amely a legnagyobb veszteségek tekintetében rangsorolja az ügyfeleket. Az ügyfelek adatait ezután a weboldal közvetlen fel is ajánlja, hogy Twitteren is közvetlenül meg lehessen osztani.

A Celsiusnetworth.com alkotói (akik az "Avnx" névre hallgatnak) elmondták, hogy a weboldal a Celsius jogi műveleteinek eredményeként közzétett nyilvános adatok felhasználásával készült. A forrás továbbá megjegyezte, hogy a weboldalon található adatok nem tekinthetők kiszivárgásnak, bár megjegyezték, hogy az információk közzététele a 2020 decemberében történt Ledger adatszivárgáshoz hasonló következményekkel járhat.

"Ezeket az adatokat a Celsius hozta nyilvánosságra. Akár tetszik, akár nem, ez tény" - jegyezte meg az Avnx.

Garetson szerint az ehhez hasonló oldalak szokatlanok, ha csődeljárásról van szó. Megemlítette azonban, hogy az ilyen esetek olyan nagy horderejű eseményekből adódhatnak, amelyek különleges médiafigyelmet generálnak. Vagy egy adott közösség figyelmét keltik fel. Avnx szerint a Celsiusnetworth.com-ot inkább azért hozták létre, hogy "zajt" keltsen, mintsem hogy megkönnyítse az egyének számára a Celsius hitelezők veszteségeinek feltárását.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Összefoglalva

Vonjuk le a tanulságot: Bár sajnálatos, hogy a Celsiusnetworth.com a nyilvánosan elérhető felhasználói információk eredményeként jött létre, az eset jól mutatja, hogy a kriptovaluta szektoron belül további oktatásra és a szabályozás egyértelműségre van szükség. A Celsius ügy jelenlegi állása is azt mutatja, hogy a digitális eszközökkel kapcsolatos platformokra még mindig a hagyományos amerikai törvények vonatkoznak. Ezt megvilágítva Garetson megemlítette, hogy ez az ügy egy újabb példa arra, hogy a kriptoszektor széleskörű, hivatalos szabályozása az Egyesült Államokban továbbra is függőben van.

"Az olyan hagyományos jogi fogalmak, mint a szerződések, a tulajdonjog és a csődjog továbbra is érvényesek. Függetlenül attól, hogy milyen státuszban van bármilyen "kriptóspecifikus" törvény" - mondta.

Ennek eredményeként Garetson megjegyezte, hogy a döntéshozó nem a kongresszus vagy egy szakértői testület, hanem inkább az egyes bíróságok, akik valószínűleg kevésbé ismerik az iparágat. "Ez az eset is hangsúlyozza, hogy a közeljövőben nagyobb szükség van az átgondolt és harmonizált szabályozásra, különösen a központosított kereskedési platformok felügyeletét illetően" - nyilatkozta

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.95% $64,292.72
Ethereum ETH 0.13% $3,439.38
BNB BNB -0.17% $573.98
Solana SOL 3.64% $165.02
XRP XRP -5.27% $0.5563
Dogecoin DOGE -1.64% $0.1207
Cardano ADA -4.84% $0.4269
Litecoin LTC -0.86% $71.5
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!