Van-e jövője a digitális divatnak a metaverzumban?

Szerző: | febr 28, 2022 | Kriptovaluta

A metaverzum növekvő népszerűségével a digitális divatipar is egyre nagyobb teret nyer, amely egyaránt vonzza be a nagy luxusmárkákat és a kiskereskedelmi fogyasztókat.

 

Virtuális divat – egy kis történelem

A digitális divat 2017-ben jelent meg Kat Taylor Cattytay jóvoltából, aki először tett ki egy Instagram-posztot “Virtuális ruházat!!!” felirattal. Nem sokkal később az Adidas, az Off-White, a Vetements és a Balenciaga között is több megegyezés született. Ezek a márkák már azelőtt érdekeltek voltak a divat digitalizációjának bevezetésében, mielőtt az a tömegmédia diskurzusába bekerült volna.

Ez jóval a COVID-19 világjárvány előtt történt, amikor az emberek még nem ragadtak otthon, így a digitális ruházkodásnak sem volt igazán alapja, viszont ezek a vállalatok már jóval azelőtt megláttak egy olyan piaci rést, ami 2020-ban robbant csak be a digitális világba. A divat digitalizálása így nem újkeletű történet.

Jóval Cattytay előtt is lehetett virtuális ruhákat tesztelni a játékokban. Ilyenek például a farmerek és az ingek a Simsben és a különböző páncélok a Shootersben. Azt azonban senki sem tudta elképzelni, hogy a közeljövőben márkás tornacipőket próbálunk majd fel egy erre a célra létrehozott alkalmazásban, vagy hogy ezt akár pénzért is megtehetjük, ahogyan az 2021 márciusában a Gucci és a belorusz Wanna cég együttműködésével történt.

Az első virtuális tornacipőket a Gucci alkalmazásban 12,99 dollárért lehetett megvásárolni, a Wanna Kiksben pedig 9 dollárért próbálhattuk fel és vásárolhattuk meg őket (na jó, inkább fotót készíthettünk róluk) egyéb kiegészítők mellett.

Digitális Divat Metaverzum I Cryptofalka

Forrás: dezeen.com

 

Így joggal tehető fel pár kérdést; Miért akarna bárki is ilyet? Kinek van szüksége digitális ruhákra? Mit lehet velük csinálni? A digitális divat szerelmesei azt állítják, hogy így nem okoznak környezeti károkat. Vagy ahogy egyesek fogalmaznak: Nem kell valódi dolgot vásárolni egy Instagramra feltöltött fotóhoz. No, de mi lesz a következő? Hányan vásárolnának folyamatosan digitális cuccokat a közösségi oldalakon megjelenő posztokhoz? Ez csak szórakozás lenne? Válhat-e a digitális divat a mindennapjaink részévé?

Több valószínű forgatókönyv is létezik. Az első, és a legreálisabb a digitális próbafülkék létjogosultsága. Hogy lássuk, hogyan áll rajtunk egy ruhadarab, fel tudnánk próbálni anélkül, hogy elhagynánk az otthonunkat. Néhány üzlet már próbálkozik ennek a funkciónak a megvalósításával és komoly fejlesztések, tesztelések folynak.

A kezdeti szakaszban inkább a szórakozás vonzza a felhasználókat, ők még potenciális vásárlóknak sem tekinthetők. A felhasználás e módja egyenlőre még nagyon kezdetleges és valós képet sem ad az érdeklődő felhasználók digitális divathoz való hozzáállásáról. Számukra ez inkább játék, míg a márkák marketinglehetőséget látnak benne.

Forrás: Fortnite.com

 

Digitális divat és játékipar

A játékok világa egy olyan platform, ahol a digitális divat komolyabb piacra lelhet. A Balenciaga és a Fortnite közötti mérföldkőnek számító együttműködéssel a Balenciaga által inspirált skin megvásárlása a játékban lehetőséget biztosít arra, hogy a való életben is megvásároljuk az adott darabot. Felöltöztetted magad, majd felöltözteted a karakteredet – micsoda zseniális húzás a játékosok számára. A Fortnite általában jól keres a beépített vásárlásokon, hiszen a felhasználók már több mint egymilliárd dollárt költöttek karaktereik játékon belüli fejlesztésére.

Az átjárhatóság viszont problémát jelent. Az egyik játékban megvásárolt skin nem fog működni egy másikban. Felöltözteted a karakteredet, de a közösségi médiában már nem tudod közzétenni a fotód. Így kaptunk Moschino skineket a The Sims-hez és Gucci skineket a Tennis Clash-hez. A Balenciaga 2021-ben mutatott be egy játékformátumú kollekciót, ahol az összes karaktert a legújabb szezon ruháiba öltöztették. Így a kiberesztétika bekerült a való világ divatvilágába. Az egykor csak a videojátékokon belül létező ruhákat már a való világban is elkezdhetjük viselni.

 

Amióta Mark Zuckerberg bejelentette a Facebook metaverzum létrehozását úgy tűnik, hogy a digitalizált virtuális valóság egyre természetesebbé válik a mindennapokban. Szinte minden gigamárka beszáll a metaverzumba, legyen szó digitális ingatlanokról vagy banki szolgáltatásokról. A virtuális valóságban is ugyanúgy építünk házat, hordunk ruhát, találkozunk a barátainkkal, csak úgy mint a való világban. Sőt, üzleti tárgyalásokat is tarthatunk, mint Demna Gvasalia, a Balenciaga kreatív igazgatója, aki már a virtuális valóságban is adott interjút.

 

Digitális divatbirodalom

A digitális divatpiac rövid idő alatt hatalmas, a legtöbb felhasználó számára felfoghatatlan birodalommá nőtte ki magát. Vállalkozó szellemű üzletemberek gyönyörű történeteket dolgoznak ki, ahol a fenntarthatóságról, a bolygó védelméről és szokatlan mintákról hallhatunk, amelyeket soha nem tudnának a való életben megvalósítani, mert egyszerűen irreálisak lennének a gyártás szempontjából.

A márkák szívesen használják a digitális divatot, mint egy újabb lehetőséget, amellyel elérhetik a fogyasztókat. Például a világjárvány idején az orosz Alexander Terekhov márka olyan promóciót indított, ahol a couture ruháit 50 dollárért lehetett elhelyezni egy fotón.

A digitális divat tehát egy újabb eszköz lett a márka népszerűsítésére, illetve a pénzkeresés egy új módja nyílt meg a startupok és a digitális tervezők számára. A jövő azonban még nem világos, hiszen a digitális divat nagyon gyerekcipőben jár és számos kérdés merül fel, hogyan is tovább. Már ismert márkáknak tervezel majd ruhákat, vagy elkészíted a sajátodat? Valóban viselni fogják az általad készített ruhákat a metaverzumban, vagy kész fotókat használnak majd fel 50 dollárért?

digital fashion Cryptofalka

forrás: Balenciaga

 

Összefoglalva

A metaverzum tervezői népszerűsítik majd a divatot a tömegek számára, és hogyan boldogulnak majd a márkák? Lesznek “metaboltok” vagy minden ruha egy kattintással megjelenik? Hogyan fognak bánni a hamisítványokkal, és a márkák összefognak-e valami nagyobb dologgá? Egyelőre több a kérdés, mint a válasz, de nyilvánvalóan egy új és nagyon izgalmas iparág küszöbén állunk, amely sokakat érdekel.

 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.