Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az ALGO token, és mit tud az Algorand blokklánc?

Mi az ALGO token, és mit tud az Algorand blokklánc?

Az Algorand kombinálja az ismert kriptovaluták jellemzőit - decentralizáció, osztható tokenek - nagyobb sebességgel és kisebb energia felhasználással. Egy proof of stake blokkláncról van szó, aminek a tokenje joggal tartózkodik előkelő helyen az okosszerződések listáján.

 

MI AZ A ALGORAND COIN (ALGO)?

 

Az ALGO altcoin legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, Coinbase, Huobi, KuCoin
Konkurenciái: SOL, ETH, ADA, DOT
Legmagasabb ár: 2,37 USD / 0,0002 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,15 USD / 0,000012 BTC

Fejlesztői aktivitás: 8/10
Felhasználói aktivitás: 7/10
Piaci megbízhatóság: 8/10
Vélekedés: 8/10

 

HONNAN INDULT AZ ALGORAND?

Az ALGO token 2019-ben indult Silvio Micali vezetésével, aki az MIT professzora és 2017-ben kezdett dolgozni a projekten. Micali egy elismert kriptográfus és IT szakember, korábban megnyerte a Turing-díjat. Az Algorand eredti fehér könyvében Micali nem csak egy kriptovalutát vázolt fel, hanem egyben egy rendszert is, ami képes nyomonkövetni a tulajdonjogokat és azok átruházását, a hálózat ezen kívül egy hatékony okosszerződés platform is.

Egy fehér könyv persze mindaddig nem kriptovaluta, amíg el nem jut odáig, hogy emberek ténylegesen tudják birtokolni és küldeni a tokeneket valamint hogy a projektjeik keretrendszereként használják. 2019-ben jött el ez a pillanat, amikor a token értékesítés során a vállalkozás összegyűjtött 60 millió dollárt. Azóta hosszú utat járt be Micali víziója, ma már több mint 10 milliárd dolláros piaci kapitalizáció az értéke, és a befektetett munka továbbra is a legnagyobb okosszerződés platformok között tartja az Algorandot.

 

Silvio Micali | Cryptofalka

 

HOGY MŰKÖDIK AZ ALGORAND?

Az Algorand egy proof of stake algoritmuson futó blokklánc. A proof of stake alapvetően különbözik pl. a Bitcoin proof of work algoritmusától, ahol a hálózat biztosítása a nagyteljesítményű bányász gépek kriptográfiai kódfejtésén alapszik. A kódfejtés egyik célja az, hogy a blokkjutalom tisztán véletlenszerűen kerüljön kiosztásra a tranzakciókat validáló bányászok között.

Habár ez a módszer rendkívül biztonságos módja a decentralizáltság fenttartásának, hatalmas energia felhasználást igényel, aminek a környezetre gyakorolt hatása meglehetősen ártalmas. A Bitcoinnál újabb blokkláncok és kriptovaluták egyik fő célja az, hogy a decentralizált tranzakció validálás és blokkjutalom szétterítése a hálózaton belül a Bitcoinhoz hasonló hatékonysággal történjen, miközben az energia felhasználás valahogy tartható szinten maradjon. A proof of stake megoldás egy ilyen módszer, és a modernebb kriptovaluták fejlesztői előszeretettel választják a projektjeik megvalósítása során.

A proof of stake megközelítés ezen kívül gyorsabb és költséghatékonyabb módon gondoskodik egy blokklánc új blokkjainak bejegyzésréről, ezzel együtt a hálózat biztosításának fenttartásáról. Egy blokk, tehát minden egyes tranzakció másodpercek alatt véglegesítésre kerül, a Bitcoinnál ez az idő kb. tíz perc. Azokat az ALGO tulajdonosokat, akik tokenjeikkel hozzájárulnak a tranzakciók validálásának folyamatához véletlenszerűen választja ki a rendszer a jutalmak megszerzésére minden egyes blokknál. A jutalmak az ALGO holderek között a birtokolt ALGO mennyiségének arányában oszlanak meg, minél többel stakelünk, annál nagyobb eséllyel választ ki a hálózat, illetve egységnyi idő alatt annál több új ALGO tokeneket kapunk.

 

algo | Cryptofalka

 

MIRE HASZNÁLHATÓ AZ ALGORAND?

Más altcoinokhoz hasonlóan, az Algorand is egy olyan ökoszisztémát épít, ahol a decentralizált applikációkban a tokennel lehet fizetni a szolgáltatások költségeit. Persze azoknak, akik vásolják a tokent a főleg spekulációs célból érdekes az ALGO. A fejlesztők szándéka szerint a rendszerben létező okosszerződések különböző digitális eszközök és tulajdonjogok cseréjét célozzák meg. Egy példa erre az ANote Music, ahol a zenészek és kiadók jogdíjak birtoklását és átruházását intézhetik az Algorand blokkláncon. A platform mögött álló befektetési alap, a Republic, az Algorand blokklánc segítségével küldi ki az osztalékokat a jogok tulajdonosainak.

Az egyik nagyobb fejlesztési terület az Algorand számára a DeFi szektor. A blokkláncon digitális és 'valós' eszközök menedzselése és közvetítése zajlik, például hitelfedezeti ügyletek, vagy akár pontok különböző játékokon belül. Mindez olyasmi, ami például az Ethereum ökoszisztémájában már működik és használatos, az Algorand blokkláncán hasonló módon zajlanak a folyamatok, viszont a tranzakciók költsége és az átfutási idők nagysága jóval kisebb. Ezenkívül az Ethereum 2.0 a stakelés tekintetében is nagyobb számok mentén működik. Amíg az ETH 2.0-nál a stakeléshez 32 ETH-ra lesz szükség, az Algorand esetében már 1 ALGO birtoklása is lehetővé teszi az érdeklődőknek a részvételt a hálózatbiztosításban, emiatt nevezik az algoritmusát pure proof of stake-nek.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

AZ ALGO ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Az ALGO ugyan 2021-ben még mindig a kiépülés fázisában tart, a mögöttes csapat profizmusa elvitathatlan, a vezető fejlesztő pedig egy világhíres kriptográfus. Egyértelmű, hogy az Algorand gyorsabb és hatékonyabb mint a legtöbb alternatívája, pl. a tranzakció sebesség öt másodperc, a másodpercenkénti tranzakciók száma pedig akár 1000. A fejlesztők szemlélete szerint sebesség, hatékonyság és struktúra tekintetében a projektjük nem véletlenül van a top okosszerződés platformok között, persze majd az idő, és a tényleges kereslet fogja meghatározni, hogy melyik okosszerződés platform bizonyul a legjobbnak.

Sok hasonló kriptovaluta létezik ugyanezekkel a célokkal és szintén ígéretes fundamentális alapokkal, és mindnek megvannak a saját egyedi megoldásaik. Látszólag egyelőre a legnagyobb hátránya az Algorandnak, az alacsony elterjedtség, még akkor is ha egy tízmilliárdos projektről van szó. Mivel van egy (több) jól körülhatárolható használati köre, befektetésként csak akkor fog bizonyítani, ha a felhasználói bázisa folytonosan nő, valamint ha a törvényi szabályozások nem állnak az útjába az efféle projektek terjedésének.

Nagy Gábor

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke
  9.  

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.39% $66,196.69
Ethereum ETH 5.04% $3,246.08
BNB BNB 2.25% $576.86
Solana SOL 6.76% $154.51
XRP XRP 3.21% $0.5134
Dogecoin DOGE 3.71% $0.1654
Cardano ADA 3.88% $0.4924
Litecoin LTC 2.93% $82.2
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!