Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogy fejlesztette tovább a PoS logikáját a Harmony (ONE)?

Hogy fejlesztette tovább a PoS logikáját a Harmony (ONE)?

A Harmony egy olyan layer 1 blokklánc, ami az Ethereum Consensus Layer mintájára sharding segítségével oldja meg a skálázhatóságot a saját Effective Proof of Stake algoritmusán. A ONE token Ethereum Virtual Machine kompatibilis, ezen kívül egyéb cross-chain funkciókat is kínál.

 

MI AZ A HARMONY COIN (ONE)?

 

A ONE altcoin legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, KuCoin, Huobi
Konkurenciái: ETH, BNB, SOL, AVAX
Legmagasabb ár: 0,35 USD / 0,0000082 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,0037 USD / 0,000000186 BTC

Fejlesztői aktivitás: 8/10
Felhasználói aktivitás: 7/10
Piaci megbízhatóság: 8/10
Vélekedés: 8/10

 

A SHARDING A JÖVŐ SKÁLÁZÁSI MEGOLDÁSA?

A skálázhatóság problémájának kiküszöbölése minden okosszerződés platform egyik fő kihívása. A tranzakciók validálásának folyamatban tartása gyakran a biztonság és a decentralizáció rovására valósul meg. A sharding egy olyan modell, ahol a cél érdekében vállalt kockázatok nem nőnek jelentősen és a validáló node-ok is jól járnak annyira, hogy fenntartsák a decentralizált infrastruktúrát.

A Harmony a blokklánc működésének fő funkcióit, négy szekcióra bontja és külön kezeli, ezek a shard-ok. A négy fajta shard külön-külön felel a validálásokért, a tranzakciók bejegyzéséért, a blokkok létrehozásáért, és a stakelésért. Ez a tipusú munkamegosztás több szempontból is előnyös. Egy validátornak nem szükséges az egész blokklánc tranzakció történetet tárolnia, így a hálózatbiztosítás beszállási küszöbe többek számára elérhető. Ez tipikusan az a törekvés, ami kevésbé koncentrált hálózatokat eredményez, mivel az infrastruktúra jelentős része mögött magánszemélyek vannak.

 

Harmony-Protocol-Features | Cryptofalka forrás: icodrops.com

 

A Harmony blokkláncon az, hogy egy validátor konkrétan melyik shard-on dolgozik, időnként újraosztódik. Az egy shardon töltött időszak kereken 32768 blokk, ahol egy blokk 2 másodperc. Ezt hívjuk a Harmony időszámításban úgy, hogy Epoch és kb. 18,2 óránként kezdődik a következő. A shard-okon a validátorok száma 250, ami szükség esetén növekedhet, illetve új shard-ok jöhetnek létre. A Beacon chain shard az elsődleges, ez közvetíti az információkat a többi shard-on. 

 

MIBEN MÁS A HARMONY EFFECTIVE PROOF OF STAKE ALGORITMUSA?

Az Effective Proof of Stake (EPoS) attól effektív, hogy a validátorokat nem engedi egymáshoz képest túlsúlyba kerülni, így a tranzakció továbbítás és a blokkok megírása ténylegesen 'körbemegy' a közösségen. A node-ok megkapják a blokkjutalmat a hálózatban betöltött szerepük szerint, ha hozzárendelődnek egy shard-hoz egy epoch idejéig.

Akiknek van ONE tokenjük, a node-oknál delegálhatják őket. A node a nála delegált tokenek mennyisége alapján kap lehetőséget a shard-okon dolgozni, de a blokklánc csökkenti a kifizetés arányát, ha egy node-ban túl nagy mennyiség delegál. A delegálók a node-októl kapják a jutalmat, akik saját belátásuk szerint osztják vissza a náluk delegálóknak.

 

EPOS | Cryptofalka forrás: blog.harmony.one

 

A Harmony az Ethereumhoz hasonlóan szintén a gas modellt választotta a tranzakciós díjak elszámolására. Ugyanakkor a gas fee a Harmony esetében sokkal kisebb, így a blokklánc alkalmasabb nagy tranzakció számú okosszerződések futtatására, illetve kisebb összegeknél is látható veszteség nélkül lehet ONE tokent utalni. A gas díj alacsonyan tartása, csak úgy valósulhat meg bármelyik blokkláncon, hogy a tranzakció kapacitást a felhasználás fölött tartja. Jelenleg a Harmony könnyedén megbirkózik a platformon zajló tranzakciók mennyiségével, ezért van az, hogy a költség nagyjából az Ethereuménak az ezred része. Abban az esetben, ha a blokkláncon esetlegesen megnövekedő forgalom megközelítené a terhelhetőség maximumát, új shardok jönnek létre, amik tehermentesítik a meglévőket.

Nexo kriptovaluta váltó

 
 

CROSS-CHAIN ÉS NFT FUNKCIÓ A HARMONY BLOKKLÁNCON

A Harmony olyan technológiát vezetett be, hogy a láncon futó adatokat több más blokklánc felé is tudja közvetíteni, illetve értelmezni a kapcsolódó blokkláncok node-jainak adatforgalmát. Függetlenül attól, hogy proof of stake, vagy proof of work láncról beszélünk, külső hálózatok számára technikailag megoldható, hogy validáljanak tranzakciókat a Harmony-n. A Horizon nevű cross-chain bridge segítségével a Harmony csatlakozik az Ethereumhoz, így akár átküldhetőek a digitális eszközök egyik platformról a másikra.

 

harmony cross-chain | Cryptofalka forrás: blog.harmony.one

 

A bridge a blokklánc szintjén oldja meg így az átváltásokat különféle kriptovaluták között, bármiféle tőzsde vagy harmadik fél bevonása nélkül. Ez a funkció ezért teljesen decentralizált és anonim módon teszi lehetővé a különböző kriptovaluták közti átváltást, kereskedést. A dolog nem áll meg az Ethereumnál, ma már a Binance blokklánccal is működik a bridge.

Az okosszerződés platformok majdnem mindegyikén lehet NFT-ket is mintelni, illetve kereskedni velük. Az alacsony tranzakciós díj kifejezetten vonzó lehet azoknak, akik sokat kereskednek velük, vagy olyan NFT-kben gondolkoznak amiknek az értéke alacsony. A Harmony eggyel továbbmegy ezen a területen a szimpla NFT piacterek lehetőségénél, később lehet számítani NFT hitelezés és NFT verifikációs dappokra is.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

Nexo kriptovaluta valto

  1.  

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.25% $67,124.49
Ethereum ETH 0.01% $3,517.68
BNB BNB 0.13% $594.74
Solana SOL 2.92% $174.05
XRP XRP 2.73% $0.5926
Dogecoin DOGE 6.86% $0.134
Cardano ADA -1.02% $0.4361
Litecoin LTC -0.53% $73.31
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!