Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Solana tranzakció energiatakarékosabb, mint 2 Google-keresés

Solana tranzakció energiatakarékosabb, mint 2 Google-keresés

Egy tranzakció a Solana-hálózaton kevesebb energiát igényel, mint két Google-keresés, és 24-szer kevesebbet, mint a telefonok töltése - derül ki a Solana Alapítvány csütörtöki jelentéséből.

 

Egy tranzakció a Solana blokkláncon 24-szer kevesebb energiát fogyaszt, mint a mobilunk feltöltése

A jelentés szerint egyetlen tranzakció a Solana hálózatán 0,00051 kilowattóra (kWh), azaz 1836 Joule energiát fogyaszt. A Google szerint egy átlagos keresés 0,0003 kWh vagy 1 080 Joule energiát használ fel.

Talán még meglepőbb, hogy a jelentés szerint a teljes Solana-hálózat becslések szerint évente 3 186 000 kWh-t használ fel, ami 986 amerikai háztartás átlagos villamosenergia-felhasználásának felel csak meg.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

Solana-hálózat célja a karbonsemlegesség elérése

A Solana Alapítvány májusban szerződést kötött Robert Murphyvel egy jelentés megírására, amely "keretbe foglalja a Solana-hálózat tranzakcióinak környezeti hatását". Murphy az Othersphere alapítója és korábban a Világbank energetikai szakértője volt.

A Solana-hálózat kevésbé decentralizált, - mint a Bitcoin vagy az Ethereum - 1196 validáló csomópontja van, amelyek évente mintegy 20 millió tranzakciót dolgoznak fel. A jelentés szerint az Alapítvány tovább fogja csökkenteni a hálózat energiafelhasználását egy új program létrehozásával. A program célja a szén-dioxid-semlegessé válás és az ökoszisztéma környezeti lábnyomának ellensúlyozása. Arról nem adtak további információt, hogy a hálózat tervez-e szén-dioxid-kiegyenlítést vásárolni vagy ténylegesen csökkenti-e a kibocsátását.

 

Proof-of-stake energiafelhasználása

Mivel a Solana (SOL) a proof-of-stake konszenzusmechanizmusra támaszkodik, a hálózat sokkal kevésbé energiaigényes, mint a proof-of-work bányászati módszerre támaszkodó hálózatok, például a Bitcoin és az Ethereum. A Statista becslése szerint egyetlen Bitcoin (BTC) tranzakció átlagosan 4 222 800 000 joule-t használ fel. Itt fontos kiemelni azért, hogy a Bitcoin és a Proof of Work hálózatoknál nem konkrétan a tranzakciók hitelesítése igényel ekkora energiát, hanem magának a teljesen független és autonóm rendszernek a biztonsági foka miatt van szükség ilyen magas befektetett energiára.

Meg kell jegyezni, hogy a hálózatok technikailag nem használnak fel meghatározott mennyiségű energiát egy-egy tranzakcióhoz. A hálózat energiafelhasználása ugyanannyi lehet egy tranzakciót, akár 1 milliót tranzakció feldolgozásánál. Ezt azonban gyakran használják, kissé elnagyolt, bár nem vitatott összehasonlításként.

Ezt szem előtt tartva, egy Ethereum tranzakció körülbelül 644 004 000 joule-t használ fel a tranzakciók átlagos száma és a hálózat működtetéséhez szükséges energia mennyisége alapján. A Statista szerint egy Ether  tranzakció energiafogyasztása "több ezer VISA-kártyás tranzakciónál is több ezer VISA-kártyás tranzakcióhoz" hasonlítható.

Az Ethereum 2.0 azonban a proof-of-stake-re való átállás után várhatóan mintegy 99%-kal kevesebb energiát fog fogyasztani, mint a jelenlegi mainnet.

 

A Ripple lehet az alacsony energiafelhasználás másik befutója?

Egy másik alacsony energiafelhasználású alternatíva a Ripple, amely tranzakciónként 28 440 Joule-t használ. A Ripple szerint a hálózatán minden egymillió tranzakcióra 79 000 órán keresztül egy villanykörtét is működtethetett volna a felhasznált energiamennyiség.

Ugyanennyi tranzakció esetén a Bitcoin által felhasznált energia 4,51 milliárd órán keresztül működtethetne egy villanykörtét. Ezért a Ripple azt állítja, hogy blokklánca 57 000-szer hatékonyabb, mint a Bitcoiné.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.20% $70,125.22
Ethereum ETH 0.75% $3,739.02
BNB BNB 0.92% $623.32
Solana SOL -1.24% $180.3
XRP XRP -1.18% $0.535
Dogecoin DOGE 2.69% $0.1681
Cardano ADA -3.03% $0.487
Litecoin LTC -2.23% $86.74
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!