Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan teljesítenek a szurkolói tokenek a VB alatt?

Hogyan teljesítenek a szurkolói tokenek a VB alatt?

Nem a kripto-tél az egyetlen dolog, ami most keményen sújtja a szurkolói tokeneket. Szerencsétlenségükre ott van még a világbajnokság is. 

 

Szurkolói tokenek árfolyama a világbajnokságon

A világbajnokság kezdete óta azok a leleményes kriptósok, akik a foci VB-t is szemmel tartják, a kedvenc csapatukról elnevezett tokenekbe fektetik a pénzüket. Bár a legtöbb token a kriptopiac volatilitásával együtt ingadozhat, a sportrajongói tokenek a játékról szólnak. Vagyis szólnának elsősorban. 

A tokenek általában ugyanis reagálnak a közvetlen eredményekre: Miután Szaúd-Arábia november 23-án legyőzte Argentínát, az ARG token ára esett, mivel a szurkolók eladták a tokenjeiket. A Coingecko szerint a világbajnokság 2022. november 20-i kezdetén az argentin csapat szurkolói tokenjével 8,10 dolláron kereskedtek érménként, de a három nappal későbbi vereség után 5,35 dolláron, és azóta is szabadesésben van. Spanyolország SNFT tokenje pedig több mint 30%-kal csökkent az elmúlt időszakban, miután a csapat kikapott Marokkótól.

szurkolói token I Cryptofalka Forrás: Bigstock

 

Ilyen egyszerű lenne a megfejtés? Ha nyer a csapat, felértékelődik a token, ha veszít pedig mélyrepülésbe kezd? Nos, ez sem garantált. 2022. december 3-án Argentína 2-1-re legyőzte Ausztráliát. Ekkor az ARG token értéke 3,57 dolláron forgott, és nem tudott visszatérni az előző heti csúcsra. Portugália POR tokenje ugyanebben az időszakban 6,1%-kal csökkent, annak ellenére, hogy december 6-án legyőzték Svájcot. Ez arra utal, hogy a tokenek egyre kevésbé reagálnak a kapcsolódó csapatok sikerére.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Mik azok a szurkolói (vagy rajongói) tokenek?

A rajongói tokenek egyfajta kriptopénzek, amelyek célja, hogy tagsági előnyöket biztosítsanak sportcsapatok, zenekarok és más csoportok rajongói számára. A szurkolói tokenek birtokosai gyakran jogosultak tagsági kedvezményekre, például exkluzív tartalmakhoz, díjakhoz, élményekhez való hozzáférésre és a klub döntéseiről való szavazati jogra. Egyes tokenek, mint például az Argentin Labdarúgó Szövetség szurkolói tokenje (ARG), a DAO kormányzati tokenjeihez hasonlóan működnek: a tulajdonosok szavazati jogot kapnak a jövőbeli szurkolói eseményekről, de a csapat irányáról vagy játékoskeretéről nem.

A fan tokenek a rajongók számára lehetőséget nyújtanak arra, hogy valamilyen módon meghatározzák kedvenc sportcsapatuk vagy popsztárjuk jövőjét, és spekulálhatnak a web3 piacokon elért sikereikre. A tokenek ezen osztályát eredetileg arra tervezték, hogy a foci szurkolóknak egyedi interakciós lehetőségeket biztosítsanak az általuk támogatott csapatokkal, például lehetővé tegyék a tokenek tulajdonosainak, hogy szavazzanak olyan kisebb döntésekről, mint például, hogy mi kerüljön a kapitányi karszalagra. 

szurkolói token I Cryptofalka Forrás: marca.com

 

A szurkolói tokenek kritikusai azonban úgy gondolják a csapatok tokenjei nem csak a világbajnokságra valók, és a piac egy olyan ragadozó módszert tár fel, amellyel tapasztalt kereskedők fejik le a lelkes szurkolók tőkéjét.

A The Athleticnek 2021 augusztusában nyilatkozó Martin Calladine, a The Ugly Game (A csúnya játék) című könyv szerzője - amely a FIFA Katarral és a 2022-es világbajnokságra benyújtott pályázatával kapcsolatos ügyleteinek sötét oldalát tárja fel - komor véleményt fogalmazott meg a szurkolói zsetonokról;

"Azt látjuk, hogy a tokenek árát a futballesemények, például aláírások vagy bajnoki címek várakozására felhajtják" - mondta, hozzátéve, hogy "a kereskedők beváltják őket, az árak összeomlanak, a szurkolók pedig veszteségeken maradnak - a klubjuk iránti lelkesedésük áldozatai".

 

"Vedd a pletykát, add el a hírt"

Figyelemre méltó, hogy ezek a kriptovaluták már jóval azelőtt megérezték a VB szellemét, hogy bármelyik csapat egyáltalán a katari futballpályára lépett volna, ami arra utal, hogy egy klasszikus "vedd a pletykát, add el a hírt" esemény zajlott le. A nemzeti futballcsapatokhoz kötött kriptovaluták nem tudták fenntartani a 2022-es FIFA-világbajnokság rajongóinak figyelmét, mivel sok futballhoz kötődő szurkolói token ára és kereskedési volumene a torna kezdete óta zuhanórepülésbe kezdett.

Portugália, Spanyolország, Brazília és Argentína szurkolói tokenének árfolyama 60 és 88% közötti mértékben esett a világbajnokság november 20-i kezdete óta. Ez annak ellenére történt, hogy Brazília, Argentína és Portugália bejutott a negyeddöntőbe, míg Spanyolország egészen a december 6-i kieséséig erős versenyben volt.

Mind a portugál, mind az argentin szurkolói tokenek november 18-án érte el minden idők legmagasabb értékét (ATH), míg a spanyol és a brazil szurkolói tokenek ATH-ja két hónappal korábban, szeptember 28-án volt. Hasonló eseményt láthatunk a Chiliz (CHZ), a Socios nevű nagy rajongói tokenplatform mögött álló natív token chartján is, amely november 20-án pumpálta fel saját ATH-ját, de azóta több mint 30%-ot esett. 

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.71% $69,538.27
Ethereum ETH -3.15% $3,684.09
BNB BNB -0.30% $614.59
Solana SOL -0.30% $179.01
XRP XRP -3.01% $0.5295
Dogecoin DOGE -4.30% $0.1634
Cardano ADA -5.01% $0.4777
Litecoin LTC -2.69% $85.83
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!