Amerikai jegybank: Meg kell nyerni a CBDC versenyt!

Szerző: | máj 28, 2021 | Kriptovaluta

A nemzeti digitális valuták (CBDC) fejlesztésében komoly verseny folyik az államok között, ezúttal az amerikai FED adott hangot véleményének.

A Nemzeti Bankok által kibocsátott digitális valuta (CBDC) kérdése már egy jó ideje napirenden van. Több országban elindult már a pilot program ezzel kapcsolatosan. Vannak ugyan elutasító állásponton lévő nemzetek, de az egyértelműnek látszik, hogy foglalkoztatja a különböző országokat a dolog. Ezúttal az amerikai Jegybank egy magas rangú tisztségviselője fejtette ki véleményét ebben a kérdésben.

A globális pénzügyi világrendet nézve napról napra komolyabb tényezővé válik a blokklánc technológián alapuló kriptovaluták rendszere. A nagy népszerűség, de főként a mögöttes fundamentumok miatt elkerülhetetlenné válik, hogy az egyes országok nemzeti valutái is megjelenjenek digitalizált formában. A nagy kérdés azonban az, hogy melyik lesz az első ország ebben a küzdelemben. Vannak, akik elutasítóak és inkább a vélt veszélyeket hangoztatják, mások pedig azért szállnak síkra, hogy a világnak szüksége van a nemzeti bankok által kibocsátott digitális pénzre és egyáltalán nem mindegy ki nyeri ezt a versenyt.

 

CBDC: Megszólal az amerikai FED

Május 24-én az amerikai jegybankot vezető tanács egy tagja, Lael Brainard annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenleg élenjáró CBDC projektek jelentős hatással lehetnek a világ pénzügyi rendszerére, ezért fontos lenne, hogy az Egyesült Államok is jelen legyen a rajtvonalnál. A CBDC egyfelől komoly lehetőségeket rejt a határon átívelő fizetéseknél, másrészt a dollár globális tartalékvaluta szerepe is adott. Ezen két okból kifolyólag az USA részese kell legyen a cross-border fizetési keretrendszer meghatározásának.

A globális tartalékvaluta egy olyan pénzem, amelyben a világ országainak és különféle szervezeteinek egy része a devizatartalékait tartja. A 40-es 50-es években vette át az angol fonttól a vezető tartalékvaluta szerepet az amerikai dollár, de az utóbbi időben egyre többen emelték fel hangjukat az ellen, hogy a dollár ilyen szerepe nem fenntartható sokáig. A közelmúltban a Bank of England korábbi elnöke már egyenesen odáig ment, hogy a bitcoinhoz hasonló, a nemzeti bankok egy szövetsége által kibocsátott fizetőeszköz kellene átvegye a helyét. Ezzel meg is érkeztünk a CBDC-k világához.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

FED: Amerika ha kimarad a CBDC-kből, akkor lemarad

Brainard szerint ha az USA lemarad a nemzeti digitális valuta fejlesztését illető versenyben, akkor könnyen elveszítheti a dollár a tartalékvaluta szerepét. Kitért továbbá arra is, hogy a CBDC-t illetően négy területre kell fókuszálni a keretrendszer kialakításakor. Az egyik ilyen a digitálisan elérhető magán pénzek növekvő szerepe. Ebbe sorolhatók a stabilcoinok mellet a különböző kriptovaluták. Másik terület a digitális fizetésre való átállás, harmadik a külföldi CBDC-k cross-border kifizetésekben elfoglalt szerepének az elemzése és végül a pénzügyi kizárás problematikájának kezelése. Ez utóbbi arra vonatkozik, hogy ha valaki önhibáján kívül kimarad a rendszerből, akkor mihez tud kezdeni a jövőben. Azaz a papír alapú pénz a világ legtávolabbi pontján is működik, a digitális valutákhoz viszont valamilyen telefon vagy számítógép szükséges. Ettől függetlenül a COVID vírus járvány jelentősen felgyorsította az érintésmentes és digitális fizetések elterjedését, amely teret nyit a CBDC-nek és megkönnyíti a majdani elfogadását is.

CBDC-FED I Cryptofalka

 

Stablecoin vs CBDC

Brainard azonban nem csak az előnyökről és lehetőségekről, hanem a hátrányokról, veszélyekről is beszélt. Ennek kapcsán – mint az általában lenni szokott – a stablecoinokkal (stabilvaluták) vonnak mindig párhuzamot. Rávilágított a jelenlegi szabályozatlan környezetben a stabilvalutákban rejlő kockázatokra, mivel megfelelő jogi háttér híján nem tekinthetők olyan biztonságosnak, mint egy állam által támogatott CBDC. A stabilvaluták túlzott elterjedése ugyanakkor nemcsak az amerikai pénzügyi rendszerre, hanem a monetáris politika mozgásterére is káros hatással lehet.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összegzés

Egy hosszú út újabb állomásához érkeztünk azzal, hogy a FED részéről is megfogalmazódott a CBDC kibocsátásának fontossága és a kidolgozás részleteinek a meghatározása. Valószínűleg a kérdés továbbra sem az, hogy lesz-e, hanem sokkal inkább, hogy melyik ország lép elő elsőként a nemzeti digitális valutával. Miközben Kínában már túl vannak közel 300 millió dollár értékben lefolytatott, mintegy négymillió tranzakción, addig az USA ebben a versenyben egyre inkább lemaradni látszik. Ennek pedig a globális gazdasági viszonyokra és a világhatalmi pozíciókra is komoly hatása lehet.

Borítókép: futureatlas.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.