Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
AMD 5700/5700XT részletes útmutató a bios beállításához

AMD 5700/5700XT részletes útmutató a bios beállításához

Összeszedtünk mindent, amire figyelned kell ha az AMD 5700 vagy 5700 XT kártyádból szeretnéd a legtöbbet kihozni kriptovaluta bányászatod során. Figyelem! Ez csak egy saját személyes preferencia és útmutató, nem egy konkrét javaslat! 

Az AMD 5700XT és az 5700 (még ahol kapható) az egyik legjobb watt/hash aránnyal rendelkező kártya a piacon. Az AMD 5600XT-től, ami hasonló tulajdonságokkal bír, ebben a cikkben eltekintünk,  külön cikk lesz róla. Dollár/mhs aránya az előző cikk óta nem javult, viszont a körülmények sokat változtak. Ez alatt mire gondolok pontosan? A Defi boom, és az emiatt megugró rewardok kezdenek a normál tartományba visszatérni. Viszont a magas Ether ár, és a beérkező bánya fejlesztések miatt a difficulty  ATH-n az elmúlt három hónap alatt durván emelkedett.

Ebben persze benne lehet egy jó nagy adag spekuláció is, hiszen a 4Gb-os kártyáknak Eth-n nagyjából még  néhány hete van hátra. Hive OS statisztikái szerint, ezen operációs rendszer alatt futó kártyák jó része még 4Gb-os. Ezt ezen a linken el is éritek. Habár arányuk folyamatosan csökken.

Ha csak ezt vesszük alapul, karácsony környékén, egy jó nagy adag kártya "el fog párologni" a rendszerből, vagy nem lesz hatékony (LolMiner Zombie Mode ezt megjelenéskor én is próbáltam, az eredmény tényleg Zombie :) ). Szóval szerintem a VGA-k által birtokolt hashrate csökkenni fog. Az megint más kérdés, hogy ez a hashrate arányában egyre kevesebb (A10 Pro, E3 stb)

Szóval ezekre gondoltam nagyjából, az előző cikkben, mikor az AMD 5700/5600-asok időtállóságát fejtegettem. Azzal viszont nem tudok vitatkozni, hogy a 470 8gb még mindig a legjobb választás, ha a lakosságinál olcsóbb áramod van.

 

A legjobb 3 videókártya, amit kriptovaluta bányászathoz vehetsz

Ha még nincs videókártyád, akkor ez az első és legfontosabb kérdés. Nagyjából az összes gyártó összes kártyájával volt már dolgom, amit ajánlok azt mindenféle márka szimpátia nélkül teszem.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Legjobb három videókártya, amit kriptovaluta bányászatra vehetsz szerintem:

 • AMD 5700 bármelyik referencia (Nekem XFX van a legtöbb, mert az volt a legolcsóbb, sajnos már nem gyártják. 70 fokos memória, ugyanannyit tud mint egy custom bányászat terén)
 • AMD 5700XT bármelyik referencia (Kicsivel drágább mint a sima 5700, viszont ugyanazt tudja)
 • Sapphire Nitro+ 5700XT (drágább mint a többi, viszont kevesebbet is fogyaszt a nagy átlagnál, jobban húzható, illetve nincs melegedő memória gond sem. 30 fokban is max 80 fokos a memóriája)

 

A legrosszabb 3 videókártya, amit kriptovaluta bányászathoz vehetsz

 • Asus TUF (105-110 fokos memória, visszavett teljesítmény mellett sem megy 100 alá)
 • Msi Mech/ Evoke  (100 -105 fokos memória, itt a probléma orvosolható a ramok újra padozásával )
 • Asus Dual, XFX dual, Asrock Challenger (itt már nem olyan vészes a gond, viszont a 95 fokos memória itt is meglesz)

Amelyik kártya nem szerepel a listán, az a "megvehető" kategóriába tartozik nálam. Nem valószínű, hogy sok gondod lesz vele, de a hőmérsékletek nem lesznek alacsonyak, ami a memóriát illeti.

 

Kezdjünk neki a bányászat előkészítéséhez

Három programra lesz szükségünk. Mindegyiket Igor weboldaláról tudjuk letölteni. Angol, vagy német nyelven részletes leírást találunk róluk.

Amire szükségünk lesz: 

 1. MorePowerTool
 2. Red Bios Editor
 3. Flash Tool 2.93+ vagy 3.04

 

Kriptovaluta bányászat softweares háttére:

Windows 10 Enterprise LTSC alatt nálam több kártyánál fagyott a rendszer, illetve Thread stuck in device stb. hibával megállt. Mindenképpen hagyományos Windows 10 Enterprise-t ajánlok. Régebbi drivereknél, 20-as Adrenalin előtti az órajelet kettővel osztva alkalmazza 900 Mhrz=1800 Mhrz. A szóban forgó gépen Windows 10 18363 build és 20.3.1-es Adrenalin driver van.

Kezdésnek a Morepowertoolt és a Red Bios Editort telepítsük fel, Flash Toolt pedig csomagoljuk ki. Először le kell mentenünk a kártyán található biost. Ehhez a Flash toolt fogjuk használni. Gui felülete nincs, így parancssorból futtatható. Fontos, hogy mindenképpen rendszergazdaként futtassuk az alkalmazást.

Először a program helyére kell navigálnunk, ezt a cd paranccsal és a mappa helyével tehetjük. Nálam cd C:\Users\Csalodas\Desktop\Programozas\293plus

Ha jól csináltuk, akkor a könyvtárban vagyunk. Ezután meg kell nevezni a használni kívánt programot, majd jöhetnek a parancsok. A Flash Tool mappájában van egy doc.txt nevű file, ahol megtaláljátok az összes használható parancsot, rövid leírással.

amdvbflash.exe -s 0 Sapphire5700XTgyari.rom paranccsal tudjuk lementeni a kártyánkon lévő biost.

A gyakorlatban ez így néz ki. A  lementett  bios  a Flash Tool könyvtárába kerül. Innen tudunk majd tovább dolgozni vele.

 

More Power Tool

Következő lépésnek folytassuk ezzel a programmal, amit már előzőleg feltelepítettünk. Fontos, hogy legyen a gépben benne az AMD 5700-as kártyánk. Ellenkező esetben, a load gombra kattintva sokszor nem történik semmi. Legfelül válasszuk ki a kívánt kártyát, majd kattintsunk a Load gombra.

Ekkor megjelenik egy felugró ablak, ahol megkereshetjük a lementett BIOS-t. Szinte minden állítható a programmal. Én a következőket szoktam beállítani:

 • Zero RPM kikapcsolása ( hogy mindig forogjon a venti) 
 • Minimum ventilátor fordulat megemelése, maximum fordulat megemelése (Amelyik kártyánál van értelme)
 • Grafikus mag minimum feszültségének csökkentése
 • Opció lehet még a  memória órajel maximumának megemelése, magórajel maximumának meghatározása, a hozzá tartozó feszültséggel, illetve kifagyás esetén annak megadása, milyen órajelre térjen vissza a kártya. Én ezeket nem használom, nálam Phoenixminer szabályoz, de ha nem csak Ethasht bányászol, és harmadik program szabályoz, pl Overdriventool, jó ötlet lehet, hogy kártya eldobás esetén, ne menjen teljes gázon az épp újrainduló bányászprogram :)

Ha ezzel megvagyunk, Save-re kattintva mentsük el az MPT-t és folytassuk másik programban a munkát.

 

Red Bios Editor

Indítsuk el a programot. A "Load" gombal töltsük be a már lementett gyári biosunk. Fent a PowerPlay fülre kattintva töltsük be a korábban elkészített MPT filet. Ezután a VRAM Timings fülre kattintva kezdjük el az időzítések módosítását.

 • Memory type fülön általában mind a két fajta ram (Micron és Samsung ) időzítése is megtalálható, mind a kettőt módosítani kell. Egyes kártyáknál előfordul, hogy csak egy időzítés van. Ha csak egy van, akkor egyedül azt módosítjuk.
 • 5700-as vga esetén 1500 Mhrzel kezdődően végig le, 5700XT esetén 1550 MHrztöl kezdődően végig lefelé módosítjuk az időzítést. Kimásoljuk az 1550-es timingot, majd ezt másoljuk fel az 1800-as, 2000-es és 2250-es sávba is. Ha végeztünk az egyik memória típus időzítésével elmentjük a biost, újra beloadoljuk, majd megcsináljuk a másik memória típus időzítését is.
 • Ha jól csináltuk, 1550-től lefelé ugyanolyan számokat és betűket látunk, ahogy a képen :)

 

Titkos tipp, plusz fél-egy Mhs-ért

Ha rákattintunk az 1550/1800/2000/2250 Mhrz-re megnyílik a DDR6-os memória időzítéseinek az ablaka. Itt keressük meg a DRAMTiming12-őt és írjuk át a tRef értéket. A kezdeti 2945-ös értékről 6000 környékére. Ezt minden időzítésnél át kell írni (1550/1800/2000/2250) mind a két memória típusnál.

Ha ezzel megvagyunk, csináljuk meg a másik időzítést is. Majd mentsük el a biost a Flash tool 2.93+ vagy a 3.04 mappájába.

 

Bios flashelése

 • Futtassuk a parancssort rendszergazdaként (keresőbe beírod, jobb klikk, futtatás rendszergazdaként) Enélkül semmit nem tudunk csinálni.
 • "cd" paranccsal navigáljunk a Flash tool könyvtárába (nálam C:\Users\Csalodas\Desktop\Programozas\293plus )
 • amdvbflash.exe -i paranccsal listázni tudjuk a rendszerben lévő gpu-kat, így láthatjuk melyik lane-en van a kártya.
 • Nálam jelenleg nincs másik kártya a gépben, így nálam a gpu 0 a rendszerben lévő 5700 xt.
 • amdvbflash.exe -unlockrom 0 paranccsal nyissuk meg a gpu-t (ha nálad a 2-es lane-en van, akkor amdvbflash.exe -unlockrom 2)
 • amdvbflash.exe -f -p 0 Sapphire5700XTModolt.rom  paranccsal írjuk rá a biost. A -f parancs csak a 2.93+ verzióban támogatott, a 3.04-esben nem. Ilyenkor figyelmen kívül hagyja a biztonsági figyelmeztetéseket (pl. eltérő bios verzió) és mindenképpen ráírja a biost.
 • Ha jól csináljuk, kiírja a flashelés folyamatát, majd restart-ot kér.
 • Ha hibát ír ki pl. ERROR 0FL01 győződj meg róla, hogy a bios jó mappában van, és próbáld ki a másik verziót ( 3.04 -> 2.93+ vagy fordítva )

Biost csak saját felelősségre flashelj :) ! Ez csak egy útmutató!

Üdv Aliara,

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Megújuló energia a bitcoin bányászatban Jack Dorsey által
 3. Ezeket kell tudnod ha kriptovaluta bányászat jár a fejedben
 4. Claymore bányászprogram szakszerű beállítása érthetően
 5. Kriptovaluta bányászgép eladás, optimalizálás, beüzemelés
 6. Szányal a hash rate, továbbra is megéri Bitcoint bányászni
 7. Kriptovaluta bányászat egyszerűen! Bloc Gui Miner bemutató

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.55% $58,074.05
Ethereum ETH 2.22% $3,141.84
BNB BNB 2.67% $535.97
Solana SOL 2.71% $139.14
XRP XRP 9.06% $0.5118
Dogecoin DOGE 2.81% $0.1091
Cardano ADA 5.20% $0.4216
Litecoin LTC 2.05% $70.37
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!