A Bitcoin bányászat gyorsabban zöldül, mint valaha

Szerző: | nov 2, 2021 | Bitcoin hír, Kriptovaluta

A verseny és a fenntartható üzemeltetés miatt élen járnak a Bitcoin bányászok az innovációban és az energia hatékony hasznosításában. Egyre több bitcoin bányász cég tér át a zöldenergiaforrásokra.

 

Egyre több Bitcoin bányász fordul a megújuló energiaforrások felé

Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb teret kapott a fősodratú médiában az a narratíva, hogy a Bitcoin (BTC) túl sok energiát fogyaszt. Azonban az elmúlt hónapokban egyre több Bitcoin-bányász mozdult el az elsősorban megújuló energiával hajtott energiaforrások használata felé.

A Cambridge-i Egyetem által nemrég közzétett tanulmány szerint a ma működő bányászok több mint 75%-a megújuló energiaforrásokat használ a mindennapi működéséhez. Ezzel kapcsolatban a MintGreen, egy kanadai székhelyű tiszta technológiát használó kriptobányász cég nemrég jelentette be megállapodását Lonsdale Energy Corporationnel. A cél, hogy 2022 elejére a BTC bányászatból származó hőenergiával látja el a brit kolumbiai North Vancouver lakosait.

A MintGreen szóvivője nemrég elmondta, hogy a vállalat digitális kazánjai képesek a Bitcoin-bányászathoz felhasznált villamos energia több mint 96%-át visszanyerni. Ennek eredményeként a cég állítólag évente megawattonként 20 000 tonna üvegházhatású gáz légkörbe jutását tudja majd megakadályozni.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

A MintGreen azt is állítja, hogy a begyűjtött energiával összesen 100 lakó- és kereskedelmi épületet lehet és lehet majd fűteni egy kanadai városban, ahol jelenleg mintegy 155 000 ember él. Lehet ez a jéghegy csúcsa, amikor a kriptoipar környezetre gyakorolt pozitív hatásairól beszélünk?

 

A megújuló energiaforrás mint game-changer

Zach Bradford, a CleanSpark – egy fenntartható Bitcoin-bányászati technológiával foglalkozó vállalat – vezérigazgatója szerint az energiatermelés és a Bitcoin-bányászat közötti kapcsolat az elkövetkező évtizedben tovább fog mélyülni és bővülni. Hozzátette, hogy Észak-Amerikában rengeteg olyan energiahordozó van, amelyet a Bitcoin-bányászat tökéletesen ki tudna használni. 

“Vannak olyan erőművek, amelyek jelenleg túl messze vannak a nagyvárosoktól ahhoz, hogy ezek hatékonyak legyenek. Egy Bitcoin-bányász a közösséggel együttműködve takarékoskodhat ezzel az energiával azáltal, hogy a felesleges energiát a hálózat más részeire küldi”.”

Bitcoin bányászat solar I Cryptofalka

Két forgatókönyvet vázolt fel: “Az egyik szerint a Bitcoin-bányászok ott telepednek le, ahol energiafelesleg van – azaz ahol már most is energia fogy. A bányászat a szabad elektronokat felhasználja és átalakítja – ala Bitcoin”. A második forgatókönyv szerint Bradford esetében “a Bitcoin-bányászok maguk növelik a teljes energiatermelést egy adott területen” – tette hozzá.

Amennyiben a  helyi energetikai infrastruktúrának szüksége van erre a többletenergiára – az otthonok fűtésére vagy hűtésére -, a hálózatok ezt a többletáramot a felhasználók igényeinek kielégítésére használják fel.

 

A Bitcoin jövője egyre zöldebb

Bradford szerint a Bitcoin-bányászat az elmúlt évtizedek első olyan értelmes befektetés, amely Észak-Amerika meglévő energetikai infrastruktúrájának megerősítését szolgálja. A Bitcoin nemcsak az energiafogyasztást növeli azokon a területeken, ahol bányásznak, hanem javítja az adott régió energiatermelési képességeit is:

“Ez egy olyan kulcsfontosságú szempont, amely néha elveszik az ideológiai harcban. Észak-Amerika energiafogyasztása sokat fog nőni a következő évtizedben, ahogy az elektromos járművek egyre inkább elterjednek. Kaliforniában már most is megterhelik az állam elektromos hálózatát. Kalifornia jelene Észak-Amerika jövője.”

A Bitcoin-bányászat ösztönzi az energiafejlesztést és -termelést, és szinte minden érintett nyer ebből a fejlődésből. “Vad utazás előtt állunk, ahogy a globális éghajlati célok, az elektromos járművek nagyobb energiaigénye és a monetáris politika összeütközik, és mindezek középpontjában a Bitcoin áll” – zárta mondandóját Bradford.

A témával kapcsolatos gondolatait közölve Samir Tabar, a Bit Digital – a Nasdaq-on jegyzett Bitcoin-bányászcég – stratégiai igazgatója szerint hiba a Bitcoin-bányászokat kritizálni a környezeti ártalmak miatt. A valóság ma az, hogy a Bitcoin-bányászok váltak a fenntartható gyakorlatok kihasználásában az innováció és a kreativitás élenjáróivá. “Ez a North Vancouverrel folytatott kísérlet szemléletes példája ennek a találékonyságnak” – jegyezte meg.

 

A kripto útja a fenntarthatóbb jövő felé

Egy 2020 decemberében kiadott jelentésben az áll, hogy becslések szerint az ingatlanok és a hozzájuk kapcsolódó építési tevékenységek jelenleg a városi területek összes CO2 kibocsátás 38%-át teszik ki. Ezért az a narratíva, hogy a kriptobányászat önmagában a mai globális felmelegedés egyik legnagyobb hozzájárulójává válik, nem igaz.

A bányászok számára jelenleg a vízenergia a legelterjedtebb energiaforrás: a jelentések szerint a bányafarmok üzemeltetőinek 62%-a használja a vízenergiát a mindennapi működéséhez – a második és harmadik helyen a szén és a földgáz állnak 38%-kal, illetve 36%-kal, majd a szél- és a napenergia következik. (Egy termelő többféle energiát is hasznosíthat)

Bitcoin bányászat hydro I Cryptofalka

Ahogy az iparág megpróbál közelebb kerülni a zöldebb jövőhöz, úgy a kriptobányászatban számos karbonsemlegesség szabvány válik normává. Az adatok azt mutatják, hogy az aranybányászat erőforrás-kimerítőbb, mint a BTC. A becslések szerint a fáklyagáz-hulladék 6,2-szeresen képes ellátni a teljes BTC-hálózatot, ami csak azt mutatja, hogy a kriptobányászok a megoldás részévé válhatnak, amikor a pazarló energiáról van szó.

Végezetül, ahogyan arra már korábban rámutattunk, egyre több bányászattal foglalkozó cég alkalmaz olyan stratégiákat, amelyek lehetővé teszik számukra a “klímapozitívvá” válást a Scope 1, 2 és 3 üvegházhatású gázok kibocsátása tekintetében.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka