Vajon leválthatja a távoli jövőben a Bitcoin a dollárt?

Szerző: | jún 11, 2021 | Kriptovaluta

A második világháborút követő bretton woodsi konferencia óta a dollár a globális tartalékvaluta. Egy friss IMF kimutatás szerint a világ jegybanki valutatartalékának 59%-a amerikai dollárban van nyilvántartva. A Bitcoin lelkes támogatói már látják a fényes jövőt, amikor a kriptovaluta átveszi ezt a szerepet és egy államoktól független globális tartalékvalutaként uralja a világ pénzügyirendszerét. Az, hogy így lesz-e illetve lehet-e egyáltalán így, megoszlanak a vélemények.

 

Dollár és COVID

A COVID-19 járvány váratlanul érte a világot, alapjaiban rázta meg a világgazdaságot. A visszaesésre adott válasz országonként mutat eltéréseket, de az egyik általános reakció a pénzkínálat bővítése volt, hogy megelőzzenek még nagyobb visszaesést. A kereslet ösztönzésére az USA-ban emellett bevezették a ,,stimulus” csomagot, amely lényegében ingyen pénz volt a rászorulóknak. Bár a 2008-as válságnál is alkalmaztak ilyen jellegű ingyen  pénzt, a Goldman Sachs elemzői azért vitatják ennek a sikerességét. Véleményük szerint a fenti okok a dollár fokozódó inflálódásához vezethetnek, ami pedig együtt járhat a meghatározó tartalékvaluta szerep csökkenéséhez vagy elvesztéséhez. Erre a ,,címre” egyébként a kínai jüan is pályázna és persze ebben a folyamatban látták meg a Bitcoin támogatói érvrendszerük alátámasztására a lehetőséget.

Dollár Tartalékvaluta I Cryptofalka

 

Dollár és a Bitcoin

Azt korán sem lehet ma már elmondani, hogy az említett Bitcoin támogatók körét a kisbefektetők alkotnák, mint ahogy volt ez jellemző a 2017-es bikapiac esetén. 2020 decemberében a Financial Times közölt egy véleménycikket, ahol elsők között vetették fel a Bitcoin esetleges globális tartalékvalutává emelkedésének lehetőségét. Az ismert előnyként a cikk szerzője kiemelte a decentralizáltságot és a véges darabszámot. Más vélemények szerint ugyanakkor a dollár számára a tartalékvaluta pozíció elvesztése nem egy gyorsan lezajló folyamat.

Mindehhez ugyanis szükséges magának a valutának a nagyarányú inflálódása, ami azért jelenleg még nem áll fenn. Az amerikai infláció a tavalyi évben 1,25% volt. Szakértői számítások szerint ez a következő öt évben 3%-ra nőhet, ami ugyanakkor még mindig nagyon messze van egy kétszámjegyű inflációtól, mint amit például Argentína (36%) esetében láthatunk. De ha el is jutnánk ahhoz a helyzethez, amikor a dollár összeomlik, vajon az emberek a Bitcoint választanák helyette? A pénzügyi szakemberek ebben egyelőre kételkednek. Véleményük szerint valószínűbb az, hogy egy másik FIAT valutára (euro, jüan stb.) váltana a világ és nem kriptovalutára. Ennek oka egyrészt annak szélesebb körű elfogadottsága és az ezzel járó nagyobb likviditás. De nem szabad elfelejteni a hálózati hatás szerepét, amely a tömegek egyirányban való mozgására utal. Mindez egyébként a Bitcoin mellet is lehetne érv.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Bitcoin, mint globális fizetőeszköz

A globális tartalékvaluta státusszal kapcsolatban egy másik érv, hogy az adott eszköznek az értékőrzés mellett képesnek kell lennie az érték cseréjének nagyarányú biztosítására is. Ebben a dollár egyelőre lényegesen erősebb pozícióban van, de azért már nem kevés olyan példát láthatunk a nemzetközi kereskedelemben, ahol Bitcoint használnak az inflálódó nemzeti valuta (Argentína) vagy a dollár hiányának (Nigéria) kiváltására.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a jelenlegi 700 milliárd dollárnyi piaci nagyságot a vezető kriptovaluta 10 év alatt érte el. Ezzel szemben a körforgásban lévő dollár készlet 2 trillió, az euró pedig 1,43 trillió. Ez természetesen nem tükrözi a napi tranzakciók nagyságát, mert ott már azért lényegesen nagyobb az eltérés a kriptovaluta és a FIAT valuták között. A Deutsche Bank egy jelentése szerint átlagosan fél milliárd Bitcoin tranzakció zajlik naponta, ami a 0,009%-a a napi dollár tranzakcióknak. Ilyen összehasonlításban a Bitcoin a Thai nemzeti valuta a Baht szintjén áll, ami valljuk be nem számít globálisan meghatározó fizetőeszköznek.

 

Bitcoin és az intézmények

Az már mostanában is megfigyelhető, hogy megjelent az intézményi érdeklődés a Bitcoin iránt. Ennek a szélesebb körű elterjedésére azonban még várni kell. Az, hogy esetleg a Központi Bankok is tartsanak ebből az eszközből, pedig végképp a távoli jövő. A legkomolyabb ellenállásra pedig pont ebből az irányból kell számítani. A kormányoknak ugyanis egyszerűen nem érdeke, hogy kiengedjék kezükből a nemzeti fizetőeszközök feletti felügyeletet és teret engedjenek egy decentralizált megoldásnak, amely országoktól és nemzetektől függetlenül működik.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összefoglalva

Az jól látható, hogy a Bitcoin és a blokklánc egy olyan pénzügyi megoldás, amely egyre inkább megkerülhetetlen. A kriptovaluta támogatói látják a helyét egy új pénzügyi rendszerben, ami valószínűleg szépen lassan ki fog alakulni. Tíz éve a világ azt sem tudta mi az a Bitcoin, ma meg már egy közel 1 trillió dollár nagyságú eszközről van szó. Emellett napról napra jelennek meg a különböző, blokklánc alapú projektek. A jövő elkezdődött és idő kell amíg ezt mindenki belátja.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka