Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Svájc és a Bitcoin: első lépések a tartalékvaluta felé

Svájc és a Bitcoin: első lépések a tartalékvaluta felé

Svájcban petíció indult a Bitcoin felvételéért a Nemzeti Bank tartalékai közé. A kezdeményezéshez 100 000 lakos támogatására van szükség.

A Bitcoin kezdeményezés Svájcban

Svájcban ismét megpróbálják elérni, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) vásároljon Bitcoint, azaz vegye fel tartalékai közé a kriptoeszközt. Ehhez alkotmánymódosításra van szükség, melynek első lépcsőfoka 100 000 helyi lakos aláírásának összegyűjtése.

A Bitcoin hozzáadása a központi bank tartalékaihoz segítene megvédeni az ország "szuverenitását és semlegességét" egy egyre bizonytalanabb világban, mondta Yves Bennaïm, a 2B4CH alapítója és elnöke.

A 2B4CH egy 2017 óta működő svájci nonprofit szervezet, amely a Bitcoin és a blokklánc által kiváltott társadalmi és pénzügyi átalakulásokat tanulmányozza.

"Jelenleg előkészítés alatt állnak azok a dokumentumok, amelyeket be kell nyújtani a Kancelláriához, hogy elindulhasson a folyamat." - mondta Bennaïm a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) svájci hírportálnak április 20-án.

Ahhoz azonban, hogy a svájci állampolgárok vagy csoportok által kezdeményezett kérdésekről népszavazást lehessen tartani, 18 hónapon belül 100 000 svájci állampolgár aláírására van szükség – ez az, ami a 2B4CH első kísérletét meghiúsította.

swiss bitcoin.webp

A 2B4CH nevű szervezet 2021 októberében indította el először a "Bitcoin Kezdeményezést", amelynek célja, hogy a svájci szövetségi alkotmány 99-3. cikkelye kiegészítésre kerüljön és a Bitcoin tartalékvalutaként funkcionálhasson.

Svájc lakossága 8,77 millió fő, ami azt jelenti, hogy a helyiek mintegy 1,15%-ának kell aláírnia a petíciót.

Bitcoin és Svájc: függetlenség kérdése

„Azzal, hogy Svájc a Bitcoin-t is bevenné a tartalékvalutái közé, jelezné függetlenségét az Európai Központi Banktól. Egy ilyen lépés megerősítené semlegességünket" - mondta Luzius Meisser, a Bitcoinra összpontosító Bitcoin Suisse kereskedési platform elnöke, aki Bennaïmnak segít a kezdeményezésben.

Meisser egy április 26-i ülésen megpróbálja meggyőzni a Svájci Nemzeti Bankot a Bitcoin mérlegéhez való hozzáadásának előnyeiről. Három perc áll majd rendelkezésére, hogy érveljen.

SNB.webp

A vezető korábban megpróbálta meggyőzni a központi bankot, hogy 2022 márciusától havonta 1 milliárd svájci frank (1,1 milliárd dollár) értékben -a német államkötvények alternatívájaként- vásároljon Bitcoint.

Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank elnöke szerint azonban a Bitcoin nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek alapján az SNB tartalékvalutaként kezelhetné az eszközt.

Jegybankok és a Bitcoin dilemma

Meisser most azt állítja, hogy Svájc 30 milliárd svájci frankkal (32,9 milliárd dollárral) lenne gazdagabb, ha a központi bank 2022-ben követte volna a javaslatát.

Amennyiben még későbbre hagyja a döntést, azzal kockáztatja, hogy más központi bankok hamarabb lecsapnak a Bitcoinra, és Svájc kénytelen lesz "lényegesen magasabb áron vásárolni, mint mindenki más" - mondta.

Leon Curti, a Digital Asset Solutions vagyonkezelő kutatási vezetője abban bízik, hogy a spot Bitcoin ETF-ek közelmúltbeli jóváhagyása az Egyesült Államokban és Hongkongban hatással lesz a Svájci Nemzeti Bankra is, abban a tekintetben, hogy mihamarabb Bitcoinba fektessen.

Összegezve a fentiek látható, hogy még távoli lehetőség a Svájci Nemzeti Bank Bitcoin vásárlása. Az viszont biztos, hogy ha egy-két állam jegybankja elkezdi vásárolni a kriptoeszközt, a többieknek is fontolóra kell vennie, hiszen akkor már kockázatosabb lesz kimaradni a Bitcoinból, mint pozícióban lenni benne.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.27% $67,400.82
Ethereum ETH -2.31% $3,763.5
BNB BNB -0.87% $595.88
Solana SOL 0.70% $169.41
XRP XRP -0.03% $0.5293
Dogecoin DOGE 0.46% $0.1644
Cardano ADA -0.04% $0.4567
Litecoin LTC 1.41% $84
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!