Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A kínai szabályozások sem álltak a Bitcoin útjába

A kínai szabályozások sem álltak a Bitcoin útjába

A kínai szabályozások a Bitcoin betiltására eredménytelenek bizonyultak, a hashrate és a hálózat lassan, de biztosan kezd helyreállni. 

 

Mi történt a Bitcoinnal a kínai tiltás hatására?

A Bitcoin (BTC) történelme során a legnagyobb célzott, összehangolt támadását szenvedte el. A támadások ellenére a befektetői közösség nem kapitulált, erős kezekkel tartja a kriptovalutát. A legnagyobb támadás a kínai Bitcoin bányászatot érte, amelynek közvetlen hatása volt a Bitcoin hálózatára. A hashrate hírtelen 50%-kal csökkent, és bizonytalanabbá vált az egész hálózat létezése. 

Bitcoin crash I Cryptofalka Forrás: https://coinmarketcap.com/

A kínai szabályozás által, a Bitcoint körülvevő egész piac sérült, a befektetői környezet egy része kimenekült az eszközosztályból. Kis idő elteltével, a negatív híreket Elon Musk tetézte, miszerint a Tesla leállt a Bitcoin fizetőeszközként való elfogadásával. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy a kínai álláspont volt-e valamiféle hatással Elon Musk döntésére. 

Pár héttel később Kína tovább szigorított a kriptovaluták szabályozási környezetén. A szabályozás értelmében betiltották az országban a kriptovaluták kereskedelmét az internetes tőzsdéken. Ennek hatására a Kínában alapított, de a Seychelles-szigetekre bejelentett Huobi kriptovaluta tőzsde blokkolni kezdte a kínai felhasználókat. 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

Végül június 21-én a Kínai Népi Bank (PBoC) utasította a bankokat, hogy szüntessék meg az OTC (over the counter) kereskedéseket. Lényegében Kínában megszűntek az értékpapírokkal bróker-kereskedő hálózaton keresztüli kereskedések. 

Ha komplexen nézzük a kínai események sorozatát, úgy tűnik, hogy Kína jól megtervezett támadást indított a Bitcoin hálózat ellen. A rövid távú hatása sikeresnek mondható, ugyanis a legnépszerűbb kriptovalutába vetett bizalom napok alatt megrendült, és az árfolyam zuhanni kezdett. Egyes elemzők úgy vélték, hogy a hálózat 51%-os támadás is bekövetkezhet. 

https://twitter.com/dannydiekroeger/status/1408299190896103424

Azonban Kína minden erőfeszítése is kevés volt, hogy térdre kényszerítse a Bitcoin hálózatot. A rövid távú negatív hatások enyhültek, a hashrate és maga a hálózat regenerálódott, stabilizálódott. A kínai kudarcnak több oka is lehet. 

 

A Bitcoin hashrate gyorsan regenerálódik

A hashrate a május 12-i csúcsról, amely 186 millió TH/s volt, hírtelen 100 millió TH/s-ra csökkent. Ez először a szénerőművekre vonatkozó korlátozások miatt következett be, amelyek a bányászati kapacitás 25% -át teszik ki. Mivel azonban a tilalom más kínai régiókra is kiterjedt, a hashrate 85 millió TH/s -os mélypontra esett, ami az elmúlt két év legalacsonyabb szintje.

Bitcoin hashrate I Cryptofalka Forrás: Blockchain.com

Amint a grafikonon is látszik, néhány hét alatt, a hashrate a mélypontról 100 millió TH/s-ra tért vissza. Ez javarészt annak köszönhető, hogy a Kínából száműzött bányászok sikeresen és gyorsan áthelyezték székhelyüket más lokációkra, Kazahsztánba, Észak-Amerikába vagy az Egyesült Államokba. 

 

A kínai emberek egymással kezdtek kereskedni

A peer-to-peer (P2P) tranzakciók nem álltak meg. Annak ellenére, hogy a kriptográf ügyletekben részt vevő vállalkozásokat kitiltották, a magánszemélyek továbbra is kereskedtek egymással. A Huobi tőzsde saját rangsorolási adatai szerint, volt aki 10 000 sikeres peer-to-peer tranzakciót hajtott végre. 

Peer to peer I Cryptofalka Forrás: https://eyewated.com/

Mind a Hobbi, mind a Binance kriptovaluta tőzsde is olyan piacot kínál, ahol a fiat valuta stabilcoira (USDT, USDC) váltása után kriptovalutákkal kereskedhetnek magánszemélyek. 

 

Az ázsiai tőzsdék továbbra is dominálnak spot kereskedésben

A kínai vállalatok kereskedelmének teljes visszaszorítása valószínűleg tükröződne a korábban, a régióra épülő tőzsdéken, mint például a Binance, az OKEx és a Huobi. A közelmúltbeli volumenadatokat tekintve azonban nem volt érdemi hatás.

Spot kereskedés I Cryptofalka Forrás: https://bitblogger.org/

A három „ázsiai székhelyű” tőzsde továbbra is domináns, míg a Coinbase, a Kraken és a Bitfinex közel sem állnak kereskedelmi tevékenységeikhez. 

Kína betiltása a Bitcoin bányászatára és tranzakcióira ideiglenes csukláshoz és negatív hatással lehetett a BTC árára, de a hálózat és az ár a vártnál jobban helyreállt. Jelenleg nincs mód a tőzsdén kívüli tranzakciók mérésére, ahol nagyobb összegekkel kereskednek, de csak idő kérdése, hogy ezek a közvetítők új átjárókat és fizetési módokat találjanak.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.66% $64,751.31
Ethereum ETH 1.71% $3,153.35
BNB BNB 1.87% $571
Solana SOL 3.92% $150.67
XRP XRP 3.78% $0.5286
Dogecoin DOGE 4.47% $0.1627
Cardano ADA 6.66% $0.5054
Litecoin LTC 4.47% $85.31
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!