Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoinfelezés 2024: 5 ok, amiért ez most más mint korábban

Bitcoinfelezés 2024: 5 ok, amiért ez most más mint korábban

Az előző feleződés óta a kriptofelhasználók száma 400%-kal nőtt, nem számítva a Bitcoin ETF Egyesült Államokban történő bevezetésének hatását.

Lezajlott a 2024-es bitcoinfelezés

Újabb Bitcoinfeleződés jött és ment, ez már a negyedik, ám ez a mostani esemény olyan volt, mint egyetlen korábbi sem, mivel az intézményi befektetések most először játszanak kulcsszerepet a történelem során.

A Bitcoin feleződések történelmileg egy lényeges hasonlósággal járnak együtt - mégpedig a BTC árfolyamának későbbi megugrásával, amely gyakran a feleződés után nem sokkal következik be.

Bár a közösségnek még ki kell derítenie, hogy a negyedik feleződés is ugyanezt az utat fogja-e bejárni, néhány dolog már most is más a 2024-es Bitcoinfelezéssel kapcsolatban. Tekintsük át őket! 

400%-kal nőtt a kriptovaluta felhasználók száma

Miközben az új coinok generálásának sebessége csökkent az első felezés óta, a kereslet viszont nem állt meg. Az előző Bitcoinfelezés óta - amely 2020 májusában történt - a globális kripto-felhasználói bázis különböző források alapján legalább mintegy 400 millió felhasználóval bővült.

A Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) becslései szerint 2020-ban a kriptotulajdonosok száma világszerte mintegy 100 millió felhasználót számlált. A Crypto.com kriptotőzsde becslése szerint 2023 végére a globális kriptohasználók száma már 580 millió főre ugrott.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a kriptovaluták esetében a legtöbb felhasználószám-becslés nem lehet 100%-os pontosságú, mivel az on-chain tranzakcióelemzés gyakran nem képes különbséget tenni a hosszú távú tulajdonosok és az elveszett BTC-k között, valamint más tényezők között.

Felezés előtt eddig sosem ért új árfolyamcsúcsra a Bitcoin

Az egyik legnagyobb különbség a negyedik Bitcoinfelezés és a három korábbi feleződés között az, hogy az árfolyam rendkívüli növekedést mutatott a 2024-es feleződési esemény előtt.

A korábbi ciklusokban a Bitcoin árfolyama inkább a felezés után, mint előtte regisztrált kitöréseket, és az új történelmi csúcsok nagyjából egy évvel a felezés időpontja után jöttek.

A Bitcoin például a 2020-as feleződés előtt nem tört ki a korábban meghatározott 20 000 dolláros ATH fölé. Abban a ciklusban a Bitcoin árfolyama csak 10 hónappal a feleződés után lépte át az ATH-t.

Új csúcson az árfolyam! Sosem került még ennyibe egy Bitcoin.jpg

Ezúttal másabb a kép. A jelenlegi ciklusban a Bitcoin közvetlenül a felezési esemény előtt érte el az eddigi legmagasabb árfolyamot, és 2024. március 13-án 73 600 dollárral rekordot állított fel.

A bitcoinbányászok ezúttal "jobb helyzetből várták" a felezést

A feleződés előtti Bitcoin-árfolyamemelkedés pozitív hatással volt a bányászati iparágra, mivel a bányászok jobb helyzetből indultak neki a felezés utáni időszaknak.

"Az előző felezéshez képest úgy tűnik, hogy extra segítséget kaptak a bányászok ebben a ciklusban, mivel a feleződés előtti árfolyam-emelkedés által termelt profit nagy segítség az elektromos áram költségei tekintetében" - mondta Chris Kuiper, a Fidelity Digital Assets kutatási igazgatója.

A 2020 májusában bekövetkezett harmadik feleződés óta a Bitcoin-bányászat energiafogyasztása jelentősen megnőtt, a körülbelül 50 terawattóráról (Twh) 2024. áprilisára 99 Twh-ra ugrott.

Bitcoin bányászat energiafogyasztás I Cryptofalka

Ugyanakkor a Bitcoin-hálózat megújuló energiaforrásokból táplált energiafogyasztásának mennyisége is növekedett: a Bitcoin ESG Forecast szerint a megújuló energiaforrások 2024 januárjától a BTC bányászati fogyasztásának 54,5%-át teszik ki. A CCAF adatai szerint 2020 szeptemberében ez az arány 39% volt.

A BTC ETF-ek hatása a kínálat és kereslet tekintetében

Sokéves erőfeszítés után a spot Bitcoin ETF-ek 2024 januárjában debütáltak a kereskedésben, megnyitva a Bitcoin kitettséget az intézményi befektetők számára.

A Bloomberg ETF-elemzője, Eric Balchunas szerint a spot Bitcoin ETF-ek "kasszasikert" arattak. A kereskedés első napja óta mind a tíz spot Bitcoin ETF együttesen legalább 220 000 BTC-vel növelte állományát, ami jelenleg mintegy 14 milliárd dollár értéket jelent.

Bár a feleződés felkelti a figyelmet, ez csak egy nagyobb narratíva apró része. Az ETF-ek sikere, a bitcoin kínálati mennyiségének csökkenése és a felezés egyben fogja meghatározni a piac jövőbeli körvonalait.

A Bitcoin hálózata decentralizáltabb és biztonságosabb

A Bitcoin a hálózat biztonsága és a decentralizáció tekintetében is jelentősen javult. 2020 óta - amikor a legtöbb új Bitcoint Kínában bányászták - a Bitcoin egy globálisan jobban elosztott hálózattá vált.

Bitcoin bányászat decentralizáltsága I Cryptofalka

Mindössze négy évvel ezelőtt a kínai Bitcoin-bányászat a Bitcoin teljes globális bányászati hash-arányának közel 80%-át tette ki. A Hashlab Mining alapítója, Jaran Mellerud szerint 2024 februárjában a legnagyobb Bitcoin-bányász országok az Egyesült Államok a teljes hashráta 40%-ával, valamint Kína és Oroszország 15%-kal, illetve 12%-kal.

"Ez a földrajzi decentralizáció folytatódik, mivel a bányászok Afrikába és Latin-Amerikába vándorolnak, hogy kihasználják az olcsóbb áramárakat" - mondta Mellerud.

Emellett a Bitcoin blokklánca ellenállóbbá vált a támadásokkal szemben, mivel a hashrátája ötszörösére ugrott az előző feleződés óta.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.51% $67,581.01
Ethereum ETH -1.88% $3,762.37
BNB BNB -0.37% $596.69
Solana SOL 1.09% $168.93
XRP XRP 0.24% $0.5294
Dogecoin DOGE 1.55% $0.1655
Cardano ADA 0.47% $0.4571
Litecoin LTC 1.32% $83.83
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!