Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
4 hónap börtönbüntetésre ítélték CZ-t, a Binance alapítóját

4 hónap börtönbüntetésre ítélték CZ-t, a Binance alapítóját

CZ tavaly novemberben vallotta magát bűnösnek abban, hogy nem hozott létre megfelelő pénzmosás elleni programot a Binance kriptotőzsdén.

4 hónapot tölt majd CZ a rácsok mögött

Richard Jones bíró az április 30-án tartott meghallgatáson négy hónap börtönbüntetésre ítélte Changpeng „CZ” Zhao volt Binance vezérigazgatót az amerikai pénzmosási törvények megsértése miatt.

Az ügyészek korábban három év letöltését javasolták a Binance egykori vezérigazgatójának, amiért nem tartott fenn hatékony pénzmosás elleni programot (AML). CZ ügyvédei ezzel szemben azt kérték, hogy Zhaot próbaidőre bocsássák feltételesen szabadlábra.

Nincs elegendő bizonyíték az elkövetés szándékosságára

A tárgyalóteremből származó beszámolók szerint Jones bíró azt mondta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Zhao „valaha is értesült” a Binance-nél folytatott konkrét illegális tevékenységekről, és ezzel visszautasította az ügyészek kérését.

„A börtönbüntetésre azért van szükség, hogy tükrözze a bűncselekmény súlyosságát. A próbaidőre felfüggesztett büntetés itt másokat is arra ösztönöz, hogy megszegjék a törvényt, méghozzá a lehető legnagyobb mértékben” - mondta Kevin Mosley az ügyészség részéről.

Changpeng Zhao „rendelkezett a személyzettel, az erőforrásokkal és a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy megfeleljen az amerikai szabályozásoknak, de nem élt ezzel a lehetőséggel.” - mondta Richard Jones amerikai kerületi bíró, miközben kihirdette Zhao ítéletét. 

Jones idézte Zhao egy nyilatkozatát is, amely szerint „jobb bocsánatot kérni, mint engedélyt”, a bíró pedig azt mondta, hogy „mélyen aggasztja” ez a kijelentés.

„Minden, amit a múltjával és a tulajdonságaival kapcsolatban látok, enyhítő és pozitív jellegű” - mondta Jones bíró.

Sokan, akik részt vettek a CZ meghallgatásán, úgy vélték, hogy az esemény nem volt olyan nagy horderejű, mint Bankman-Fried tárgyalása vagy elítélése, amely miatt hosszú sorok kígyóztak a New York-i bíróság előtt. 

Zhao pár év alatt lett a kriptoipar egyik legjelentősebb szereplője

Zhao 2017-ben alapította a Binance-t, és az ő vezetése alatt a vállalat a kereskedési volumen alapján a kriptoszféra legnagyobb tőzsdéjévé nőtte ki magát - ezzel Zhao a születőben lévő blokkláncipar egyik legfontosabb üzleti szereplője lett.

A korábbi vezérigazgató azonban tavaly novemberben kénytelen volt lemondani a Binance éléről egy 4,3 milliárd dolláros egyezség részeként. A Binance a megállapodás részeként beleegyezett abba is, hogy teljesen kivonul az amerikai piacról.

CZ Binance I Cryptofalka

Az amerikai igazságügyi minisztérium tisztviselői szerint Zhao olyan vállalati kultúrát teremtett, amelyben a Binance növekedése elsőbbséget élvezett az amerikai pénzügyi szabályoknak való megfeleléssel szemben. A tisztviselők szerint azáltal, hogy az amerikai ügyfeleket a megfelelő ellenőrzések nélkül szolgálták ki, a virtuális lopáshoz és terrorizmushoz kapcsolódó pénzeszközök észrevétlenül áramolhattak a Binance-en keresztül.

Enyhe büntetést kapott a Binance volt vezérigazgatója

Amikor az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ) a múlt héten azzal érvelt, hogy Zhaót három év börtönbüntetésre kell ítélni, ajánlása meghaladta a szövetségi büntetési irányelvek által javasolt 18 hónapot.

A DoJ tisztviselői azzal érveltek, hogy a vártnál szigorúbb büntetés „üzenetet küldene a világnak” és elrettentené a jövőbeni illegális tevékenységeket folytató szereplőket, hozzátéve, hogy ennek ellenére az ügynökség nem tekinti Zhaót ugyanolyan helyzetben, mint az FTX alapítóját, Sam Bankman-Friedet.

Egy beadványban Zhao ügyvédei azt válaszolták, hogy börtön helyett próbaidőre felfüggesztett büntetés indokolt, megjegyezve, hogy hasonló esetekben nem alkalmazták a bebörtönzést büntetésként. Példaként említették a BitMEX korábbi vezérigazgatóját, Arthur Hayes-t, akit hat hónap házi őrizetre és két év próbaidőre ítéltek, miután 2022 elején bűnösnek vallotta magát a banktitok megsértésében.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.66% $66,611.95
Ethereum ETH 1.67% $3,622.18
BNB BNB 0.40% $609.71
Solana SOL 3.73% $150.79
XRP XRP -0.07% $0.4884
Dogecoin DOGE 0.31% $0.137
Cardano ADA 0.59% $0.4158
Litecoin LTC -0.24% $78.92
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!