Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A Bitcoin Ordinals megalkotója új ötlettel állt elő

A Bitcoin Ordinals megalkotója új ötlettel állt elő

A Bitcoin Ordinals megalkotója, Casey Rodarmor bemutatta a Rune-t, egy új token protokollt, amely a BRC-20 hiányosságait orvosolja.

 

Runes, az új helyettesíthető token protokoll

A Bitcoin (BTC) ökoszisztémájában idén őrült fejlődés volt tapasztalható. Először az Ordinals és a BRC-20 tokenek vették be a kriptoipart. Most egy új helyettesíthető token protokoll miatt hangos a kriptoszféra.

Casey Rodarmor, a Bitcoin Ordinals protokoll megalkotója tegnap egy új, "Runes" nevű, a helyettesíthető tokeneknek szánt protokollt vezetett be.

Az Ordinals protokoll a BRC-20 szabványon keresztül platformot biztosított a meme tokenek és NFT-szerű eszközök kibocsátásához a Bitcoin blokkláncon. A jelenlegi kialakítása azonban hajlamos a hálózat túlzsúfoltságára és az átutalási díjak növekedésére.

A BRC-20 tranzakciók valóban nemtetszést váltottak ki néhány Bitcoin-fejlesztőből, mivel spammelték a hálózatot. A zsúfoltság miatt a tranzakciós díjak 2023 májusában rekordmagasságba emelkedtek.

 

Az Rune képes megoldani a BRC-20 hiányosságait

Rodarmor szerint az Ordinalsnak "nemkívánatos következményei vannak az UTXO (Unspent Transaction Output) elburjánzásában" a Bitcoinon.  Az UTXO a tranzakció végrehajtása után fennmaradó Bitcoin-mennyiséget jelenti, amely lényegében egy Bitcoin-cím egyenlegeként szolgál a jövőbeli tranzakciókhoz. Tehát az UTXO a tranzakciókban fel nem használt összegre utal.

Rudarmor azt állítja, hogy a Bitcoinon lévő helyettesíthető tokenek 99,9%-a átverés és mém. De a kaszinókhoz hasonlítja őket, mondván, hogy ezek nem fognak egyhamar eltűnni, és ebben a "rosszban is van valami jó". Mert a fungibilis token protokollok bevételt hozhatnak a tranzakciós díjakból, több felhasználót és fejlesztőt tudnak bevonni a Bitcoin ökoszisztémába.

utxo I Cryptofalka

Rudarmor azonban azt állítja, hogy a Rune UTXO-alapokra helyezve képes megoldani a BRC-20 hiányosságait. Célja, hogy kezelje azokat a problémákat, amelyeket a Bitcoin más helyettesíthető tokenprotokolljai hoznak magukkal.

Minden Ordinals tranzakcióhoz külön Bitcoin tranzakcióra van szükség. Ezzel szemben a Rune token egyenlegét UTXO-k fogják tartani, és minden tranzakció kimenete "bármilyen mennyiségű, tetszőleges számú Rune-t tartalmazhat" - írta Rodarmor a blogbejegyzésében.

 

A Runes szabványra egyelőre még várni kell

Az  Ordinals Wallet szóvivője elmondta, hogy "a Rune jobban működik, mint a BRC-20, ami a helyettesíthető tokeneket illeti. Könnyebb és alakíthatóbb. Könnyebben átvihető és cserélhető". Az Ordinals Wallet csapata is kísérletezett a Rune protokoll kialakításával, a RUNE nevű első token bevetésével, amely a Rodarmor bevezetőjében felvázolt koncepciók "első érvényes gyakorlati felhasználása".

A Runes protokollt kevesebb mint 24 óra alatt vezették be, és máris népszerűvé vált az Ordinals kereskedők és fejlesztők körében. Az izgalom ellenére azonban még nem született meg a token-szabvány, erre még néhány hetet valószínűleg várni kell.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.37% $67,115.24
Ethereum ETH 0.61% $3,118.3
BNB BNB -0.18% $579.71
Solana SOL 0.88% $174.24
XRP XRP -0.26% $0.5221
Dogecoin DOGE 0.08% $0.1548
Cardano ADA -0.52% $0.4805
Litecoin LTC 0.29% $84.12
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!