Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hosszútávon mennyire értékálló befektetés a Bitcoin?

Hosszútávon mennyire értékálló befektetés a Bitcoin?

Megvizsgáljuk a legfőbb szempontokat a Bitcoin értékállósága mellett és ellene is. Mennyire védekezhetünk Bitcoinnal az infláció ellen?

 

Mi a pénz szerepe?

A pénz szerepe ugye nem más, mint hogy az általunk végzett egyféle munkát hatékonyan áttudjuk konvertálni bármilyen más termékre vagy szolgáltatásra. Segítségével számunkra elég akár egyetlen munkát jól végezni, a pénzünk segítségével bármilyen más munka gyümölcsét is megvehetjük.

Viszont rengeteg feltétel van, ami valamit jó, másokat pedig rossz fizetőeszközzé vagy értékörzővé tesz. Hogyan tudod skálázni, mennyire időálló, mennyire nehezen lehet A pontból eljuttatni B pontba, mekkora az éves inflációja, illetve, hogy van-e egyáltalán igény a használatára stb. Tyler Winklevoss nagyjából ezek a követelmények alapján hasonlította össze a digitális aranyat (Bitcoin) a valós fizikai arannyal:

Bitcoin vs gold I Cryptofalka

 

Mit tekintünk értékállónak?

Amikor az értékállóság kerül szóba, a legtöbben valamelyik nemesfémre gondolnak. Az arany, az ezüst és társaik mellett egyre nagyobb szerepet kap a Bitcoin, aminek értékállósága körül továbbra sincs konszenzus. Nagyon röviden azt tekintjük időben értékállónak, ami képes megőrizni (vagy növelni), az értékét az idő múlásával is. Ebből következően eljutunk ahhoz a kérdéshez, hogy: "Mitől lesz valami értékálló, és mi nem az?"

Annak, hogy ezt megértsük talán a legegyszerűbb módja az, hogy végigvesszük, a kulcsfontosságú szempontokat. Ha valami időben értékálló, akkor annak nyilván tartósnak kell lennie hosszútávon. Nézzük példaképpen néhány ételt. A narancsnak és a banánnak belső értéke van, mivel az embereknek táplálékra van szükségük az élethez. Ha szűkös lenne az élelem, ezek az elemek kétségkívül rendkívül értékesek lennének. Ettől azonban még nem lennének időben értékállóak. Sokkal kevesebbet érnének, ha több évig széfben tárolnánk őket, mert nyilvánvalóan lebomlanának. Hasonlóan egy vasból készült fém is hamar a rozsda áldozatává válna és őt sem mondhatnánk túlságosan értékállónak.

Mennyire értékálló a Bitcoin? Forrás:https://www.usfunds.com/investor-library/frank-talk-a-ceo-blog-by-frank-holmes/pierre-lassonde-says-gold-could-hit-25-000-in-30-years/

Az önmagában még mindig nem elég ha valami tartós, limitált mennyiségben kell elérhetőnek lennie. Egyesek szerint a fiat valuták (dollár, euró, jen) jók  a vagyon tárolására, mivel hosszú távon megőrzik értéküket. De valójában nem mondhatóak értékállónak, mert a vásárlóerejük jelentősen csökken. Hiszen évről évre egyre több egység jön létre belőlük.

Tehát a párna alatt vagy bankban tartott pénz folyamatosan veszít a vásárlóerejéből. Forintban kifejezve 1 millió forintért több mindent lehetett megvenni az 1990-es években, mint napjainkban. Ez elsősorban az inflációnak köszönhető, amely az áruk és szolgáltatások árának emelkedésére utal. Az inflációt sok esetben a fiat valuta túlzott kínálata okozza, ami a kormányok pénznyomtatási gyakorlata miatt következik be.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

Érvek a Bitcoin értékállósága mellett 

1, Limitált és szűkös kínálat.

Talán az egyik legmeggyőzőbb érv az értékállósága mellett, hogy a Bitcoin véges kínálattal rendelkezik. Soha nem lesz több 21 millió Bitcoinnál. Erről a protokoll egy kódolt szabály segítségével gondoskodik. Az új coin létrehozásának egyetlen módja a bányászat. Ahelyett, hogy fizikai bányászat történne, a Bitcoin bányászoknak összetett számítási folyamatokat kell megoldaniuk. Ezzel új érméket szerezhetnek, egészen addig amíg az utolsót is ki nem bányásszák.

 

Bitcoin inflációja az időben I Cryptofalka

2, Magas alapkészlet / éves kitermelési mutató

A Bitcoin készlete a fizikai aranyéhoz hasonlóa limitált. Ezt a digitális aranynál maga a Bitcoin kódja, míg a fizikai aranynál a természeti adottságok biztosítják. Azonban az még önmagában nem tesz semmit értékállóvá, hogy limitált a készlete. Gyakorlatilag az a kritikus feltétel, hogy mekkora az alapkészlet / éves kitermelés mutatója.

Azt, hogy hogyan és mennyi Bitcoin kerül a körforgásba azt szintén a Bitcoin kódja rögzíti, mégpedig úgy, hogy egy fix, de folyamatosan csökkenő kitermelést biztosítson. Az első években még blokkonként 50, majd 25, jelenleg pedig már csak 6,25 Bitcoin jár egy kriptovaluta bányásznak a blokk bezárása után. Ez biztosítja azt, hogy a Bitcoin egyre ritkább legyen, és egyre nehezebben lehessen hozzáférni. Ezzel pedig a Bitcoin inflációja fix, jelenleg évi 1,8%. Ez véletlenül pontosan az arany elmúlt évtizedekben produkált 1,5-2%-a közé esik. Viszont a digitális arany inflációja a következő blokk felezés után (2024-től) már csak 0,9% lesz.

Vagyis a Bitcoinnak az aranyhoz hasonlóan mind a maximális készlete, mind a kitermelési rátája fixen rögzített. Az aranyhoz hasonlóan a Bitcoin is hatalmas készlet / éves kitermelési rátával bír, éves inflációja az arannyal jelenleg megegyező mértékű. A jövőben viszont még az aranynál is kevésbé fog inflálódni.

 

3, Decentralizáltság.

Ez nyílt forráskódú rendszer, ezért valaki azt gondolhatná: "Majd én lemásolom a kódot, és készíthetek saját verziót további 100 millió érmével." Valóban megtehetné ezt az illető. Tegyük fel, hogy valaki klónozza a rendszert, elvégzi a módosításokat. Úgy tűnik, minden jól működik. Csak egy probléma van: nincs más csomópont, amelyhez csatlakozni lehet a blokkláncon. Amint megváltoztak a rendszer paraméterei, a Bitcoin hálózat tagjai figyelmen kívül hagyja a "klónozott" verziót. Tehát ez a képzeletbeli futtatott program már nem lenne az, amit globálisan Bitcoinnak fogadnának el. Az elmúlt évtizedben több száz Bitcoin klón jött létre, de eddig mindegyik elbukott. A legnagyobb sikerrel a BitcoinCash projektje járt, de az évek során ők is csak egyre hátrébb csúsznak azon a bizonyos kriptovaluta ranglistán.

Technikailag ez olyan minthogy valaki lefényképezi a Mona Lisát, és azt állítja, hogy most két Mona Lisa van. A környezetében lévők pedig könnyen meg fogják tudni különbözetezni a képet a fotótól.

Mennyire értékálló a Bitcoin?

3. Hordozható és több részre osztható.

Az aranyat kezdettől fogva pénzként használták a civilizációkban. A tartósságról és a véges kínálatról már beszéltünk. Itt még a cserélhetőséget, hordozhatóságot és oszthatóságot is kell biztosítani.  Vagyis azt, hogy eltudjuk juttatni viszonylag kevés energia befektetése révén A-ból B pontba, valamint, hogy vásárolhassunk segítségével akár kisebb vagy nagyobb összegekben is.

 

Érvek a Bitcoin értékállóságával szemben

Azért, hogy teljesebb képet kapjunk,megnézzük az ellenérveket is, amik a következők.

I, A Bitcoinnak nincs belső értéke. Sokak számára az arany és a Bitcoin összehasonlítása abszurd.

Az arany története lényegében a civilizáció története. A nemesfém évezredek óta nagyon fontos része a társadalmaknak. Igaz, hogy az aranystandard felszámolása óta elvesztette dominanciájának egy részét, de ennek ellenére továbbra is alapvető biztonsági eszköz.

Bitcoinnak a hálózatán kívül nincs haszna. Szemben az arannyal nem használhatjuk az elektronikában, és nem készíthetünk belőle ékszert sem. Bár itt érdemes megjegyezni, hogy az arany ipari felhasználása valóban eltörpül a teljes piaci értékéhez képest. Bizonyos mértékig minden eszköz az emberek bizalmától függ - a dollárnak vagy a forintnak csak azért van értéke, mert a kormány ezt mondja, és a társadalom ezt elfogadja. Az aranynak is azért van értéke ott ahol, mert mindenki elfogadta, hogy értékes. A Bitcoin sem más, ha hosszútávon szemléljük. 

II, Extrém volatilitás.

A Bitcoin ára rövid távon hihetetlenül ingadozó. Igaz, ez a gyakorlottabbaknak jó lehetőséget termet a keseredésre is. Az olyan fémek, mint az arany és az ezüst, ehhez képest jelentéktelen ingadozásokat produkálnak. Ez magával hoz egy olyan véleményt, hogy a Bitcoin jelenleg nem értéktartó. Itt nem szabad elfelejteni azt, hogy a Bitcoin és a kriptovaluták piaca még töredéke akár az ezüst vagy akár az arany vagy a részvények piacának. Így méretéből adódóan is sokkal jobban érzékeny a tőzsdei hangulatokra. Korábban a 60-as években például a fizikai arany árfolyama is hasonlóan volatils volt, mint jelenleg a Bitcoiné.

 

III, Tőzsdei buborékék és a tulipánmánia.

A befektetők a múltban is arra törekedtek, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyeket ritkának ítéltek, abban a reményben, hogy  nagy nyereségért viszont eladják őket. Mint később kiderült bizonyos elemek önmagukban nem voltak olyan értékesek. A buborék akkor pukkant ki, amikor a befektetők felismerték, hogy nagymértékben túlértékelik befektetéseiket, és a tulipánhagymák piaca ezt követően összeomlott.

Ennél a kritikánál fontos figyelembe venni, hogy: A Bitcoin értéke valóban a felhasználók az emberek "hitéből" fakad, de a tulipánokkal ellentétben többet nem lehet termeszteni a kereslet kielégítésére. Ennek ellenére semmi sem garantálja, hogy a befektetők a jövőben nem fogják túlértékeltnek tekinteni a Bitcoint, ami egy lehetséges buborék kipukkanását okozná.

 

Összefoglalva

A Bitcoin minden bizonnyal birtokolja az arany legtöbb funkcióját. Az egységek száma véges, a hálózat itt elég decentralizált ahhoz, hogy biztonságot nyújtson a tulajdonosoknak, és használható vagyoni érték tartására és átvitelére.

Végső soron még bizonyítania kell. Az tény, hogy már több mint tíz éve a piacon van ami jó jel, de korai még biztosat mondani. A dolgok mindkét irányba fordulhatnak - a világ a gazdasági zűrzavar idején a Bitcoinhoz menekülhet, vagy az emberek pánikba eshetnek és "eldobálhatják" a coinjaikat, ami az árfolyam összeomlásához vezethetne. Igaz már számos intézményi befektető is jelen van, akiknek vélhetően nehezebben remeg majd meg a kezük.

Arra kérdésre a választ, csak az idő fogja megadni, hogy a Bitcoin valóban értékálló-e.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. IDŐVEL A BITCOIN AZ ARANYNÁL IS JOBB ÉRTÉKÖRZŐVÉ VÁLHAT
  2. A BITCOIN LEHET A VÁLASZ A HOSSZÚTÁVÚ INFLÁCIÓ ELLEN
  3. MIÉRT VAN VELÜNK AZ INFLÁCIÓ? HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK ELLENE?

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.01% $63,307
Ethereum ETH -1.35% $3,118.87
BNB BNB -1.39% $557.12
Solana SOL -6.84% $139.46
XRP XRP -1.37% $0.4979
Dogecoin DOGE -0.81% $0.1617
Cardano ADA -1.63% $0.461
Litecoin LTC -1.78% $78.39
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!