Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A Bitcoin lehet a válasz a hosszútávú infláció ellen

A Bitcoin lehet a válasz a hosszútávú infláció ellen

Az infláció az ellensége mindenkinek, aki szokott félrerakni pénzt. Sokszor észre sem vesszük, de évről-évre többet fizetünk a boltokban. Hogyan számolják ezt a mutatószámot? Ha bitcoinba fektetünk, akkor védve vagyunk az inflációtól?

 

Mi az infláció fogalma és hogyan mérik?

Legtöbben azt mondják az inflációra, hogy "pénzromlás". Ezt félig helyesen, félig helytelenül teszik, hiszen pár száz éve, amikor arany- és ezüstpénz volt forgalomban, akkor ez a megfogalmazás helytállt volna. Hiszen bevett szokása volt a királynak, hogy beszedte a forgalomban lévő pénzt, beolvasztotta, majd kevesebb nemesfém tartalommal újranyomatta az érméket. Így több érméje lett amivel gazdálkodni tudott, ez által több vagyona is volt. Azonban erre egy idő után rájött a nép és úgy kezelték az új érméket, hogy azok kevesebbet is érnek, mint azelőtt. Innen jön a pénzromlás kifejezés, az új pénznek romlott az értéke.

Mai megfogalmazásban pontosabb lenne, ha azt mondanánk az inflációra, hogy széles körű áremelkedés. Ezt tapasztalhatjuk minden évben, amikor élelmiszert, használati eszközöket, elektronikai cikkeket vásárolunk, de felesleges is sorolni, mert szinte minden idetartozik. Ha 3% az infláció, akkor nem lett minden 3%-kal drágább. Elképzelhető, hogy az alma 5%-kal, a kenyér 8%-kal lett drágább, közben a benzin ára 10%-kal csökkent.

Az inflációt úgy mérik, hogy a fogyasztói szokások alapján készítenek egy listát arról, amit az emberek vásárolni szoktak. Ez egy meglehetősen hosszú lista, akár több 10.000 elemből. Mindegyik árucikk valamilyen súllyal kerül számításba, hiszen élelmiszert sokkal gyakrabban veszünk, mint autót. Ezek után már össze lehet hasonlítani, hogy mennyi volt ennek a listának a végösszege egy évvel korábban, illetve most. Ezen árak hányadosa egy százalékos érték, ami azt mutatja hány százalékkal kell többet/kevesebbet fizetnünk idén, ha az előbb emlegetett listán mindent megvennénk.

Több probléma is felmerül ezzel a módszerrel. Túlságosan általános, nem különbözteti meg az eltérő fogyasztási szokásokat és a területi különbségeket (Budapesten vagy Tatabányán vásárolok). Elképzelhető, hogy van olyan a listában, amit én nem is szoktam vásárolni, illetve nincs benne, amit viszont gyakran vásárolok. Lehet, hogy átlagosan sokkal több zöldséget eszem, mint mások, és többet is vezetek, ezért sok benzint használok.

A sok probléma ellenére az infláció mérőszáma hasznos tud lenni, ha helyén kezeljük. Nyilvánvaló, hogy egyetlen számmal nem jellemezhetjük a gazdaságot. Ebbe a problémába ütközünk sokszor a GDP kapcsán is. Attól, hogy nőtt a GDP, lehet az átlag rosszabbul él, mint az előző évben. Nézzük meg mi a helyzet az inflációval Amerikában.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Infláció Amerikában

Az egyik legismertebb kriptovalutákról szóló podcast a "The Pomp Podcast" fejtette ki véleményét az amerikai  inflációs helyzetről. A műsorvezető Pomp szerint a fogyasztói árindex (egyfajta inflációs mutatószám), másnéven CPI (Consumer Price Index) nem méri megfelelően az inflációt. Problémaként emlegeti a földrajzi elhelyezkedés, illetve a vagyoni helyzet okozta különböző fogyasztási szokásokat.

Megoldásként egy másik indexet hozott példának, a Chapwood Index-et. Ez a mutatószám minden államhoz külön indexet rendel, és csak a legfontosabb 500 árucikk árának változását méri. Ezt a választást az index kitalálója azzal indokolja, hogy ily módon nem lesznek felesleges termékek a számításban, ami torzítaná a végeredményt. A Chapwood Index szerint az infláció többszöröse a központilag számolt értéknek, átlagosan 8,1-12,9% között mozgott az elmúlt években.

Pomp szerint ez a lakosság egészének óriási probléma, hiszen a többségnek nincsen semmiféle hozamot generáló befektetése, ami kompenzálná a gyengülő dollárral szemben. De még azok is rosszul járnak, akik évi 8% hozamot valahogy összehoztak a tőzsdén, hiszen vagyonuk még így is vesztett vásárlóerejéből. Ezzel szemben a Bitcoin inflációja 2021-ben évi 1,8%. 

Forrás: investopedia.com

 

Bitcoin, mint értékálló eszköz

Gyakori érv a bitcoin mellett, hogy nem lehet a készletét drasztikusan növelni, nem úgy, mint a dollárnak. Jelenleg 18,5 millió bitcoin van forgalomban, ami 88%-a a teljes készletnek, ami 21 millió bitcoint jelent. Ez valóban fontos összehasonlítási tényező, minthogy a dollárkészlet exponenciálisan emelkedik.

fred-money-supply

Forrás: https://fred.stlouisfed.org/

A probléma a növekvő dollárkészlettel, hogy nagyobb mennyiségű készpénzállomány általában nagyobb kereslettel társul, ami a közgazdaságtani logika szerint áremelkedéssel jár. Az eszméletlen pénznyomtatásnak haszna is van, a jegybank ezzel életben tudja tartani a gazdaságot, illetve finanszírozhat különböző szektorokat, de mindennek ára van, hosszútávon a dollár veszít az értékéből.

Évszázadokig a fizetőeszközünk az aranyhoz volt kötve. Az aranynak réges-rég óta tényleges értéket tulajdonítanak azon tulajdonsága miatt, hogy véges a készlete. Az 1970-es években Amerikában megszűnt az aranystandard, így többé nem volt a dollár értéke hozzákötve az aranyhoz. Mára általánossá vált, hogy az aranynak nincs szerepe a jegybanki működésben. Megannyian védekeznek azonban az infláció ellen arany vásárlással a mai napig. Hasonló tulajdonságai miatt a bitcoint "digitális arany"-ként is emlegetik.

 

Összefoglaló és vélemény az inflációról

Az inflációra nem fogunk olyan mutatószámot találni, ami mindenkinek megfelel. Azonban ez a probléma régóta fennáll, így sokak próbálkoztak megoldást nyújtani. Egy ilyen próbálkozás a Chapwood Index, aminek szintén megvannak a hátulütői. A Quora fórumon több hibát is említenek, például a modell részletes ismertetésének hiányát vagy a listába bekerülő árucikkek kiválasztási módszerét.

Egy másik próbálkozást meg is tekinthetünk egy magyar pénzügyi blogon, ahol saját inflációs mutatót számolhatunk egy kalkulátor segítségével. A kalkulátor precíz részletességgel tartalmazza a különböző árucikkek változásának százalékos értékét, amit a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) közölt, de ha kedvünk úgy tartja, ezeket átírhatjuk bármilyen értékre. Ezek után kitöltjük a táblázatot, hogy mire mennyit költöttünk, és a kalkulátor kiszámolja a végeredményt, ami a saját inflációs mutatónk lesz.

Az infláció nem csak a pénznyomtatás függvénye, hanem sok egyéb folyamat is közrejátszik az árak növekedésénél. Többek között ilyen a pénz forgási sebessége, ami azt mutatja meg, milyen gyorsan cserél gazdát egy dollár. Ennek magyarázatáról egy érthető összefoglalót a már fent említett blogon találunk. Röviden a mutató lényege az, hogy, ha csökken a pénz forgási sebessége, akkor azt egyszerűbben úgy is mondhatjuk, hogy elköltés helyett, az emberek a párna alá rakják a pénzüket. Ergo csökken a kereslet.

fred-forgasi-sebesseg

Forrás: https://fred.stlouisfed.org/

Egy másik vélekedés arról, hogy miért nem növekszik az USA CPI mutatója a következőt állítja. Az infláció növekszik, csak a CPI nem tartalmazza az értékpapírok árváltozását. Ha megnézzük a tőzsdét, azt láthatjuk, hogy március óta folyamatosan emelkedik. A tőzsdén lévő széleskörű áremelkedést pedig értelmezhetjük úgy, mint infláció. Ez a megközelítés a korábbi állítással is összeköthető, miszerint csökkent a pénz forgási sebessége. A párna alá betett pénz, mehetett értékpapírokba is, mint a két helyzetben a pénzt nem fogyasztási cikkekre költjük, hanem félretesszük, befektetünk belőle.

Ha szeretnél még többet olvasni a Bitcoinról, amivel védekezni tudsz az infláció ellen, akkor kattints ide.

Borítókép forrása: lcd2020 - www.freepik.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.42% $51,121.35
Ethereum ETH 1.39% $2,956.99
BNB BNB 1.94% $379.46
Solana SOL 1.74% $102.04
XRP XRP 2.11% $0.5434
Cardano ADA 1.53% $0.5889
Dogecoin DOGE 2.24% $0.08582
Litecoin LTC 2.72% $70.11
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!