Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Bitcoin felezés és mi várható utána?

Mi az a Bitcoin felezés és mi várható utána?

Bitcoin jutalmak felére csökkenése várható a következő napokban, várhatóan április 20-án. Számos elemző véli úgy, hogy ez az esemény hosszú távon komoly hatással lehet a kriptopénz értéktároló státuszára.

Mi a Bitcoin felezés?

A Bitcoin blokkjutalom felezése egy olyan mechanizmus, amelyet a hálózat protokolljába építettek be, és amely a hálózat 2009-es indulása óta működik. A hálózaton bányászott minden egyes blokk új érméket és tranzakciós díjakat generál, és ezeket a jutalmakat a bányászok között osztják fel, akik hozzájárulnak a bányászati folyamathoz.

Ezért a felező esemény egy automatikus folyamat, amely 50%-kal csökkenti a bányászok jutalmát, és befolyásolja az új érmék hálózatba kerülésének ütemét. 

Bitcoin_blokkfelezés-2

Bitcoin felezés TLDR:

  • A decentralizált fizetési rendszert a bányászok tartják fent, ezért a blokkok bezárásáért blokkjutalmat kapnak
  • Ez kezdetben 50, 25, 12,5 és most 6,125 Bitcoin / bezárt blokk
  • Maga a jutalom 4 évente feleződik
  • 2024.04.19-én meglesz a következő felezés, ami után már csak 3,125 BTC lesz a jutalom
  • Ezzel a Bitcoin éves inflációja a jelenlegi 1,68%-ról 0,84%-ra fog csökkenni
  • Vagyis elmondható, hogy a felezések miatt a piacra "ömlő" készlet egyre szűkebb, a bányászok oldaláról jelentkező eladói nyomás egyre csökken
  • Ezzel az elérhető készlet a blokkfelezés utáni naptól egyre csökken

És ami a legfontosabb, hogy a felezés napján konkrétan semmi extra nem történik... Hanem pont utána következik a "varázs" és napról, napra ahogy távolodunk a felezéstől, annál inkább érződik annak a hatása, hogy kevesebb BTC kerül be frissen a körforgásba.

Miért ilyen fontos esemény a Bitcoin felezése?

Sok kriptohasználó és pénzügyi elemző azt állítja, hogy a Bitcoin hatékony fedezet lehet az infláció ellen, mivel az országok központi bankjai, köztük az amerikai Federal Reserve, pénznyomtatással leértékelik a fiat valutát. Ezzel szemben 21 millió BTC fix készlet áll rendelkezésre, amelyből nagyjából 19,7 milliót már kibányásztak.

2024-ben a felezés - amely a negyedik a Bitcoin történetében - a bányászok blokkjutalmát 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkenti. Az esemény tehát gyakorlatilag felére csökkenti a Bitcoin inflációs rátáját, nagyjából 1,7%-ról 0,85%-ra, csökkentve a kriptopénz új kínálatát, és potenciálisan az árfolyam emelkedését okozva, ha a kereslet állandó marad vagy növekszik. 

Ez a folyamat egészen 2140-ig folytadódhat, amikor a 64. utolsó felezés is megtörténik és többé nem hoznak létre több bitcoint.

Milyen előnyökkel járhat a halving?

  1. Csökkentett infláció: A blokkjutalom 6,25 Bitcoinról 3,125 Bitcoinra csökken, a hálózat általános inflációs üteme lelassul. Ez tovább növeli a Bitcoin értéktárolóként való létjogosultságát.

  2. Megnövekedett kereslet: A Bitcoin a felezés miatti szűkössége megnövekedett keresletet eredményezhet a befektetők és a felhasználók részéről, akik az infláció elleni védelmet és a vagyon megőrzését keresik. Ez felfelé irányuló nyomást gyakorolhat a Bitcoin árfolyamára.

  3. A hálózat további erősödése: A felezés a Bitcoin felépítésének szerves része, amely biztosítja, hogy a hálózat hosszú távon is biztonságos és decentralizált maradjon. Az új Bitcoinok kibocsátásának szabályozásával a felezés segít megőrizni a hálózat integritását és értékét.

BTC Halvings Prices | CRYPTOFALKA.png

BTC győzelem az arannyal szemben?

A feleződést követő nagyobb készletszűkösség valószínűleg vonzóbbá teszi a Bitcoin értéktárolási képességét a befektetők számára. Sokan azt is mérlegelik, hogy az esemény után hogyan viszonyul majd a kriptopénz az aranyhoz.

A nemesfémet hagyományosabb értékmegőrzőként tartják számon a tradícionális befektetési körökben, de ez a dinamika könnyen megváltozhat.

Bitcoin vs Gold Inflation | CRYPTOFALKA.webp

Potenciális negatív hatások

A felezések gyakran átmeneti fokozott áringadozásokhoz vezetnek a kriptopénzek piacán.

Mi várható a 2024-es bitcoin felezéstől?

A 2024-es Bitcoin blokkjutalom felezés hatása a kriptopiacra valószínűleg összetett és sokrétű lesz. A nettó hatás számos tényezőtől függ majd, többek között a általános befektetői hangulattól.

BTC Stock To Flow | CRYPTOFALKA.webp

Annyit azért fontos megjegyezni, hogy a felezés napján nem fog történni semmi különös, ami rögtön befolyásolná az árfolyamokat. A felezés miatti készletszűkösség szépen lassan hétről-hétre, hónapról-hónapra fogja majd igazán éreztetni a hatását.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.89% $67,377.75
Ethereum ETH -2.20% $3,751.55
BNB BNB -0.56% $595.84
Solana SOL 0.93% $168.53
XRP XRP 0.15% $0.5289
Dogecoin DOGE 1.27% $0.1651
Cardano ADA 0.29% $0.4562
Litecoin LTC 1.26% $83.76
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!