Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Közösségi média oldalakon elterjedtek a kriptocsalások

Közösségi média oldalakon elterjedtek a kriptocsalások

2021-ben a kriptoval kapcsolatos átverések fele a közösségi médiában megjelent hirdetéssel, bejegyzéssel kezdődött.

 

Közösségi médiát elárasztják a hamis kripto hirdetések

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) a közösségi médiát és a kripto eszközöket „csalások kombinációjának” minősítette, mivel 2021-ben a kriptoval kapcsolatos csalások közel fele közösségi média platformokról származik. A pénteken közzétett jelentésből kiderül, hogy az év során 1 milliárd dollárnyi kriptopénz veszett, ami több mint ötszörös növekedést jelent 2020-hoz képest, és közel hatvanszorosát 2018-hoz képest.
 

[embed]https://twitter.com/FTC/status/1532736940407152642[/embed]

Március 31-én a kriptovaluta veszteség mennyisége már megközelítette a 2021-es adat felét, ami azt mutatja, hogy a lendület egyáltalán nem lassul.
Kriptocsalások | Cryptofalka Forrás: Cointelegraph
 
Az FTC megállapította, hogy az Instagram (32%), a Facebook (26%), a WhatsApp (9%) és a Telegram (7%) a leggyakrabban használt platformok a kriptocsalásokhoz. Érdekes módon a Twittert, a kripto közösség által széles körben elfogadott közösségi média platformot nem említették annak ellenére, hogy tele van spammel és átverő robotokkal, amelyek hamisan hirdetnek kripto ajándékokat. 
 
Kriptocsalási formák | Cryptofalka Forrás: Cointelegraph
 
Az FTC Consumer Sentinel Networknek küldött csalási jelentések alapján a kriptoátverés leggyakoribb típusa a befektetésekkel kapcsolatos csalás volt, amely az 1 milliárd dolláros teljes összegből 575 millió dollárt tesz ki.
„Ezek a csalások gyakran hamisan azt ígérik a potenciális befektetőknek, hogy hatalmas hozamra tehetnek szert, ha kriptovaluta konstrukciójukba fektetnek be, az emberek arról számolnak be, hogy minden „befektetett” pénzt elveszítenek.”
Az FTC szerint a gyakori befektetési csalások közé tartoznak azok az esetek, amikor egy úgynevezett „befektetési menedzser” felveszi a kapcsolatot a fogyasztóval, és megígéri, hogy növeli a pénzét – de csak akkor, ha a fogyasztó kriptovalutát vásárol, és azt online számlájára utalja.
 
Más módszerek közé tartozik egy híresség megszemélyesítése, aki képes megsokszorozni bármely kriptovalutát, amelyet a fogyasztó küld neki, vagy ingyenes készpénzt vagy kriptovalutát ígér. Az FTC e csoport részeként felsorolja a hamis művészetbe (NFT), drágakövekbe és ritka érmékbe való befektetést, hamis befektetési szemináriumokat és tanácsokat, valamint egyéb különféle befektetési csalásokat is.
 

 

Sokrétűek a közösségi médiában a kriptocsalások

A következő legnagyobb, kriptoátveréssel kapcsolatos veszteséget a Romance Scam okozta 185 millió dollárral, amelyben az érzelmeket kihasználva megpróbálnak valakit rávenni egy kriptoátverésbe való befektetésre. Az üzleti és kormányzati megszemélyesítéssel kapcsolatos csalások a harmadik helyre kerültek, összesen 133 millió dollárral, ahol a csalók a fogyasztókat célozzák meg, azt állítva, hogy pénzük csalás vagy egy kormányzati vizsgálat miatt veszélyben van.
 
Nexo kriptovaluta váltó
„Ezek a csalások kezdődhetnek egy állítólagos jogosulatlan Amazon-vásárlásról szóló szöveggel, vagy egy riasztó online előugró ablakkal, amely úgy néz ki, mint a Microsoft biztonsági figyelmeztetése. A hírek szerint onnantól kezdve az embereknek azt mondják, hogy a csalás kiterjedt, és a pénzük veszélyben van.”
A csalók ezután úgy tesznek, mintha a bank képviselői lennének. Más esetekben a csalók határőröknek vagy hivatalnokoknak adták ki magukat, és állítólag azt mondták az embereknek, hogy fiat-számláikat lefagyasztották egy kábítószer-csempészettel kapcsolatos nyomozás részeként. Ezek a csalók azt mondják az embereknek, hogy az egyetlen módja annak, hogy megvédjék pénzüket, ha kriptoba helyezik azt.
 
Arra utasítják őket, hogy vegyenek ki készpénzt, és töltsék be egy kripto ATM-be, és becsapják őket, hogy inkább a csalók pénztárcájának címére küldjék. A jelentés kimutatta, hogy a 20–49 év közöttiek a legnagyobb valószínűséggel veszítenek kriptopénzt, a 30 év körülieket pedig a legsúlyosabban sújtották, akik az összes bejelentett csalási veszteség 35%-át teszik ki.
 
A kriptovaluták elvesztése korcsoportonként növekszik, a 70-es éveiket taposók átlagos kriptovaluta vesztesége pedig fejenként elérte a 11 708 dollárt, míg a 18 és 19 évesek esetében ez az érték mindössze 1000 dollár. 
 

 

Tanácsok a kripto átverések elkerülésére

 1. Csak a csalók követelnek kriptovalutában történő fizetést.
 2. Egyetlen törvényes üzlet sem követeli meg, hogy előre küldj kriptovalutát.
 3. Csak a csalók garantálják a nyereséget vagy a nagy hozamot. Ne bízz azokban, akik azt ígérik, hogy gyorsan és egyszerűen pénzt lehet keresni a kriptopiacokon.
 4. Soha ne keverd az online társkeresőt és a befektetési tanácsokat. Ha találkozol valakivel egy társkereső oldalon vagy alkalmazásban, és meg akarja mutatni, hogyan fektess be kriptovalutába, vagy megkér, hoyg küldj neki kriptot, az átverés.
 
 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
 2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
 5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.28% $67,092.83
Ethereum ETH 0.63% $3,118.94
BNB BNB -0.14% $579.83
Solana SOL 0.76% $174.1
XRP XRP -0.24% $0.5222
Dogecoin DOGE 0.09% $0.1548
Cardano ADA -0.55% $0.4805
Litecoin LTC 0.26% $84.12
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!