Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A 6 legfájdalmasabb esemény idén a kripto-iparban

A 6 legfájdalmasabb esemény idén a kripto-iparban

2022 rázós év volt a kripto-piac számára az egyik legrosszabb medvepiaccal és jelentős platformok bukásával megfűszerezve. Nézzük meg a kripto-tér néhány legnagyobb csalódását 2022-ben, miközben lassan ráfordulunk 2023-ra.

 

Súlyos hiba az Axie Infinity Ronin hálózatán

Idén márciusban 625 millió dollár értékben feltörték a Ronin-t, azt a blokklánchálózatot, amelyen a népszerű Axie Infinity NFT játék fut. A hacker 173 600 Ethert és 25,5 millió USDC-t vitt el mindössze két tranzakcióban.

axie I Cryptofalka

A Ronin csoport szerint az Axie Infinity problémái 2021 novemberében kezdődtek, amikor a felhasználói bázisa már tarthatatlan méretűre nőtt. Ennek következtében a vállalat biztonsági szabályait lazítani kellett, hogy eleget tegyenek az ügyfelek igényeinek. Miután a gyors fejlesztés kezdeti szakasza befejeződött, a cég csökkentette a biztonsági eljárásokat. 

A támadást követően az Axie Infinity fejlesztői 150 millió dollárt gyűjtöttek össze az érintett felhasználók kártalanítására.

 

TerraUSD/LUNA összeomlás

Május 7-én több mint 2 milliárd dollárnyi TerraUSD-t (UST) feloldottak (vontak ki az Anchor Protocolból), így több százmillió dollár szinte azonnal likvidálásra került. Mai napig nem tisztázott, hogy szándékos támadás volt-e a Terra blokklánc ellen, vagy a növekvő kamatlábakra adott válasz. A hatalmas pénzkiáramlás miatt az UST árfolyama 1 dollárról 0,91 dollárra esett. Ennek eredményeképpen a piaci szereplők elkezdtek 0,90 dolláros UST-t 1 dolláros LUNA-ra cserélni.

Terra Luna | Cryptofalka Forrás: bitcoinist.com


A befektetők összesen 60 milliárd dollárt veszítettek a TerraUSD Classic (USTC) és a kapcsolódó token, a Luna Classic (LUNC) hanyatlását kísérő pánikszerű eladások miatt. Szeptember 14-én egy dél-koreai bíróság elfogatóparancsot adott ki Do Kwon ellen.

 

A Three Arrows Capital elesett

Amikor a Terra összeomlott, a Three Arrows Capital (3AC) kripto fedezeti alap, amelynek piaci csúcsértékelése több mint 560 millió dollár volt, jelentősen megsínylette a helyzetet. A 3AC több problémás kriptopénz-projektbe is nagy összegeket fektetett be, köztük az Axie Infinity-be, valamint a BlockFi kriptopénz-tőzsdébe, amely már június közepén több száz alkalmazottat bocsátott el.

Az UST összeomlása megingatta a befektetők bizalmát, és felgyorsította a kriptopénzek lejtmenetét, amely a kockázat elől való nagyobb menekülés részeként már folyamatban volt. A vállalat számos partnere nem tudta teljesíteni a befektetők elvárásait, akik közül sokan 20%-os éves hozamot ígértek a lakossági befektetőknek. A kripto fedezeti alap végül összeomlott. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

Mivel az alapítók nem jelentek meg a bíróságon, a per nélkülük folytatódik tovább. A szingapúri legfelsőbb bírósághoz benyújtott, kiszivárgott bírósági dokumentumban a kormányt arra kérték, hogy fogadja el a felszámolási eljárást és működjön együtt a végrehajtókkal.

 

Csődbe ment a Celsius

A kriptopiacon a bizonytalanság és a számos nagy kriptovaluta árfolyamának esése miatt jelentős eladási hullám indult meg, ami egybeesett a Celsius árfolyamának esésével.

A kriptovaluták árfolyamának csökkenésével a Celsius befektetői elkezdték kivonni a kriptovaluta állományukat biztonságosabb alternatívák után kutatva. A Celsius Network június 12-én leállította a BTC-kivonásokat, swapokat és átutalásokat. Az oldal felhasználói érthető módon azt hitték, hogy a Celsius csődöt jelentett, és nem tudja visszafizetni a pénzüket. Ennek következtében a pánikba esett befektetők tömegesen hagyták el a platformot. A Celsius kriptopénz értéke néhány óra alatt 70%-ot zuhant, és az ezt követő napokban tovább esett.

celsius I Cryptofalka

Emellett az eszkalálódó pénzforgalmi problémák miatt a Celsius 2022. július 3-án állományának 23%-os elbocsátását jelentette be, végül nemsokkal később, 2022. július 13-án csődöt jelentett. A Celsius összes kötelezettsége 6,6 milliárd dollár volt, az eszközei pedig 3,8 milliárd dollár, így a bírósági döntés miatt 1,2 milliárd dolláros lyuk tátongott a vállalat mérlegében.

 

Összeomlott az FTX kripto-tőzsde

Az FTX és annak amerikai megfelelője, az FTX.US november 11-én jelentett csődeljárást. A tőzsdék a likviditáshiány és a rossz tőke-management miatt omlottak össze, aminek következtében a pánikbaesett befektetők nagy számban vonták ki a tőkéiket.

A csőd bejelentését követően az FTX.US november 11-én rövid időre korlátozta a kiutalásokat, annak ellenére, hogy korábban azt ígérték, hogy az FTX.US-t nem érintik az FTX likviditási gondjai. Mindennek a tetejében még aznap este egy állítólagos hacker több mint 600 millió dollárt vitt el az FTX tárcákból. 

Bankman-Friedet december 12-én tartóztatták le a Bahamákon. Bankman-Friedet kiadták az Egyesült Államoknak, és 250 millió dolláros óvadék letétele után várja a tárgyalást.

 

Csődöt jelentett a BlockFi

A Three Arrows Capital bukása után több cég, köztük kriptotőzsdék és kamatozó-letétkezelő szolgáltatást működtető kripto-vállalatok is komoly likviditási gondokkal küzdöttek.

Az FTX összeomlása a hónap elején újabb félelmet és bizonytalanságot keltett az egész piacon. A BlockFi, egy másik kriptopénz tőzsde november 28-án csődeljárást jelentett be. A per szerint a legnagyobb ügyfél egyenlege a platformon közel 28 millió dollár volt.

BlockFi I Cryptofalka

A közel 10 milliárd dollár közötti eszközökkel és kötelezettségekkel rendelkező cégnek több mint 100 000 hitelezője volt, emellett 275 000 000 dollárnyi adósságuk áll fenn Sam Bankman-Fried amerikai leányvállalata, az FTX US felé. A BlockFi ugyanis az év elején beleegyezett, hogy elfogad egy akár 400 millió dolláros hitelcsomagot az FTX-től, hogy segítsen átvészelni a likviditási korlátozást, amelyet a tőzsde kitettsége okozott a TerraUSD stabilcoin összeomlásával kapcsolatban. Ezen aggodalmak következtében a BlockFi az FTX kriptopénz-tőzsde teljesítményére támaszkodott.

 

Búcsúzunk 2022, mit hoz majd 2023?

Nem titok, hogy 2022 nehéz év volt a globális piacok számára, hát még a kripto-iparnak. Fontos megjegyezni, hogy az idén tapasztalt kudarcok egyikét sem a mögöttes blokklánc-technológia hibája okozta! Valójában a technikai fejlődés folytatódott a térben, és ez az év monumentális időszak volt számos blokklánc történetében, elég csak az Ethereumot említeni.

A 2022-ben látott kudarcok és csődök sokakat arra késztettek, hogy további szabályozást követeljenek a kripto területén. A csalások, a lopások, valamint a felelőtlen hitelezés és a tőkeáttételes kereskedés nehéz környezetet teremtett a befektetők számára, ami sokak szerint nem lett volna lehetséges megfelelő kormányzati felügyelet és szabályozás mellett. Bár ezek a problémák jelentősek, és nem lesz könnyű leküzdeni őket, a blokklánc innováció tovább növekszik, és a technológia felhasználási esetei továbbra is népszerűsödnek. 

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.30% $70,157
Ethereum ETH -0.28% $3,733.2
BNB BNB 0.54% $622.39
Solana SOL -0.92% $181.02
XRP XRP -1.29% $0.5348
Dogecoin DOGE 2.52% $0.1682
Cardano ADA -3.10% $0.4867
Litecoin LTC -2.15% $86.75
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!