Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Amerikai jegybank: Meg kell nyerni a CBDC versenyt!

Amerikai jegybank: Meg kell nyerni a CBDC versenyt!

A nemzeti digitális valuták (CBDC) fejlesztésében komoly verseny folyik az államok között, ezúttal az amerikai FED adott hangot véleményének.

A Nemzeti Bankok által kibocsátott digitális valuta (CBDC) kérdése már egy jó ideje napirenden van. Több országban elindult már a pilot program ezzel kapcsolatosan. Vannak ugyan elutasító állásponton lévő nemzetek, de az egyértelműnek látszik, hogy foglalkoztatja a különböző országokat a dolog. Ezúttal az amerikai Jegybank egy magas rangú tisztségviselője fejtette ki véleményét ebben a kérdésben.

A globális pénzügyi világrendet nézve napról napra komolyabb tényezővé válik a blokklánc technológián alapuló kriptovaluták rendszere. A nagy népszerűség, de főként a mögöttes fundamentumok miatt elkerülhetetlenné válik, hogy az egyes országok nemzeti valutái is megjelenjenek digitalizált formában. A nagy kérdés azonban az, hogy melyik lesz az első ország ebben a küzdelemben. Vannak, akik elutasítóak és inkább a vélt veszélyeket hangoztatják, mások pedig azért szállnak síkra, hogy a világnak szüksége van a nemzeti bankok által kibocsátott digitális pénzre és egyáltalán nem mindegy ki nyeri ezt a versenyt.

 

CBDC: Megszólal az amerikai FED

Május 24-én az amerikai jegybankot vezető tanács egy tagja, Lael Brainard annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenleg élenjáró CBDC projektek jelentős hatással lehetnek a világ pénzügyi rendszerére, ezért fontos lenne, hogy az Egyesült Államok is jelen legyen a rajtvonalnál. A CBDC egyfelől komoly lehetőségeket rejt a határon átívelő fizetéseknél, másrészt a dollár globális tartalékvaluta szerepe is adott. Ezen két okból kifolyólag az USA részese kell legyen a cross-border fizetési keretrendszer meghatározásának.

A globális tartalékvaluta egy olyan pénzem, amelyben a világ országainak és különféle szervezeteinek egy része a devizatartalékait tartja. A 40-es 50-es években vette át az angol fonttól a vezető tartalékvaluta szerepet az amerikai dollár, de az utóbbi időben egyre többen emelték fel hangjukat az ellen, hogy a dollár ilyen szerepe nem fenntartható sokáig. A közelmúltban a Bank of England korábbi elnöke már egyenesen odáig ment, hogy a bitcoinhoz hasonló, a nemzeti bankok egy szövetsége által kibocsátott fizetőeszköz kellene átvegye a helyét. Ezzel meg is érkeztünk a CBDC-k világához.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

FED: Amerika ha kimarad a CBDC-kből, akkor lemarad

Brainard szerint ha az USA lemarad a nemzeti digitális valuta fejlesztését illető versenyben, akkor könnyen elveszítheti a dollár a tartalékvaluta szerepét. Kitért továbbá arra is, hogy a CBDC-t illetően négy területre kell fókuszálni a keretrendszer kialakításakor. Az egyik ilyen a digitálisan elérhető magán pénzek növekvő szerepe. Ebbe sorolhatók a stabilcoinok mellet a különböző kriptovaluták. Másik terület a digitális fizetésre való átállás, harmadik a külföldi CBDC-k cross-border kifizetésekben elfoglalt szerepének az elemzése és végül a pénzügyi kizárás problematikájának kezelése. Ez utóbbi arra vonatkozik, hogy ha valaki önhibáján kívül kimarad a rendszerből, akkor mihez tud kezdeni a jövőben. Azaz a papír alapú pénz a világ legtávolabbi pontján is működik, a digitális valutákhoz viszont valamilyen telefon vagy számítógép szükséges. Ettől függetlenül a COVID vírus járvány jelentősen felgyorsította az érintésmentes és digitális fizetések elterjedését, amely teret nyit a CBDC-nek és megkönnyíti a majdani elfogadását is.

CBDC-FED I Cryptofalka

 

Stablecoin vs CBDC

Brainard azonban nem csak az előnyökről és lehetőségekről, hanem a hátrányokról, veszélyekről is beszélt. Ennek kapcsán – mint az általában lenni szokott – a stablecoinokkal (stabilvaluták) vonnak mindig párhuzamot. Rávilágított a jelenlegi szabályozatlan környezetben a stabilvalutákban rejlő kockázatokra, mivel megfelelő jogi háttér híján nem tekinthetők olyan biztonságosnak, mint egy állam által támogatott CBDC. A stabilvaluták túlzott elterjedése ugyanakkor nemcsak az amerikai pénzügyi rendszerre, hanem a monetáris politika mozgásterére is káros hatással lehet.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összegzés

Egy hosszú út újabb állomásához érkeztünk azzal, hogy a FED részéről is megfogalmazódott a CBDC kibocsátásának fontossága és a kidolgozás részleteinek a meghatározása. Valószínűleg a kérdés továbbra sem az, hogy lesz-e, hanem sokkal inkább, hogy melyik ország lép elő elsőként a nemzeti digitális valutával. Miközben Kínában már túl vannak közel 300 millió dollár értékben lefolytatott, mintegy négymillió tranzakción, addig az USA ebben a versenyben egyre inkább lemaradni látszik. Ennek pedig a globális gazdasági viszonyokra és a világhatalmi pozíciókra is komoly hatása lehet.

Borítókép: futureatlas.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.47% $63,449.59
Ethereum ETH -1.86% $3,103.78
BNB BNB -2.69% $553.31
Solana SOL -8.67% $138.55
XRP XRP -1.44% $0.4985
Dogecoin DOGE -0.47% $0.1621
Cardano ADA -1.95% $0.4618
Litecoin LTC -2.52% $78.16
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!