Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan építhetsz decentralizáltan? Ismerd meg a DePIN-t!

Hogyan építhetsz decentralizáltan? Ismerd meg a DePIN-t!

A DePIN (Decentralized Physical Infrastructure Network) egy olyan koncepció a blokklánc technológiában és kriptopénzek területén, amely valós világbeli fizikai infrastruktúrát valamint hardverhálózatokat épít és üzemeltet decentralizált, bizalmi és programozható módon. 

A DePIN eredete

Az IoTeX volt az első, aki nevet adott ennek a feltörekvő technológiának, 2021 novemberében, MachineFi néven. A Messari lett az első, aki 2022 novemberében DePIN-ként hivatkozott rá.

A Token Incentivized Physical Infrastructure Networks - vagy röviden TIPIN - 2022 júliusában jelent meg. Azután, 2022 áprilisában, megérkezett a Proof of Physical Work (PoPW), amely konkrétabban az olyan ösztönző szerkezetekre utalt, amelyek lehetővé teszik bárkinek a hozzájárulást egy közös célokra.

DePIN valós felhaszálási területei

A Helium például lehetővé teszi felhasználóinak, hogy hozzájáruljanak a decentralizált vezeték nélküli hálózatokhoz hotspotokkal, hogy az emberek biztonságosan, alacsony költséggel és energiatakarékosan csatlakoztassák intelligens eszközeiket.

Hivemapper egy másik példa. Magát egy decentralizált térképnek írja le, amelyet az emberek építenek a világ első kriptovaluta-képes dashcamjával. És ott van a DIMO is, egy felhasználói tulajdonú DePIN platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy maximalizálják csatlakoztatott eszközeik értékét, kezdve az autókkal.

És aztán ott vannak a DePIN infrastruktúra szolgáltatók, mint például az IoTeX, akik központosított infrastruktúrát kínálnak, mint például a W3bstreamet, fejlesztői eszközöket és piacra lépési támogatást, hogy lehetővé tegyék a decentralizált infrastruktúra hálózat projektjeit.

DePINinfrastrucktur.jpg

De nem kell ilyen messzire menni, hogy példákat talájunk. 

A világ minden részén vannak Bitcoin bányászok. Ezek a bányászok mind hozzájárulnak munkával a hálózathoz, amely az következő blokk titkosításához használja azt a számítási teljesítményt. Néhány Bitcoin bányász hatalmas létesítményekkel rendelkezik, mások pedig magánszemélyek néhány plusz géppel. Mindazonáltal mindegyik egyedi bányász technikailag egy csomópont a DePIN-ben.

A Bitcoin bányászok nem kapnak fizetést egy központi irodától. Nem kell tartaniuk a vállalati alapszabályok módosításától, és nem kell szerződéseket aláírniuk. A Bitcoin ösztönzéseket nyújt a bányászoknak, akik közvetlenül az alapvető protokollokból írják az utolsó blokkot. Ez egy önfenntartó DePIN, ahol minden bányász egy csomópont.

Hogyan működik a DePIN?

A DePIN-ek a blokklánc technológia és a kripto-gazdasági protokollok alkalmazásával teszik lehetővé, hogy a világszerte elosztott egyének együttműködve építsenek, karbantartsanak és üzemeltessenek fizikai hálózatokat megbízható, engedély nélküli és programozható módon. A DePIN-ek négy alapvető eleme:

Fizikai infrastruktúra hálózat: A DePIN hálózatoknak fizikai infrastruktúrára van szükségük a működéshez. Ez lehet bármi a mobilitási hálózatokhoz tartozó járművektől, az energiahálózatokhoz tartozó napelemektől és akkumulátoroktól, a vezeték nélküli hálózatokhoz tartozó hotspotoktól és routerektől, vagy a felhőhálózatokhoz tartozó szerverektől. 

NUNET.jpg

Off-chain számítási infrastruktúra: a DePIN rendszerben az a köztes réteg, amely összekapcsolja a fizikai és a blokklánc világokat. Ezen a köztes rétegen keresztül történik az adatok átvitele és feldolgozása, mely során a felhasználók valós világbeli tevékenységeit rögzítik és értékelik a jutalomkalkulációban és -elosztásban. Emellett lehetőség van az adatok aggregálására és továbbítására az on-chain felhasználási esetekhez.

Blokklánc architektúra: minden DePIN hálózat számára alapvető fontosságú, mivel ez az infrastruktúra tartalmazza az intelligens szerződések logikáját. Ez a blokklánc hálózat rögzíti és kezeli a tranzakciókat, valamint más értékcseréket, például a sávszélesség hozzáférés megvásárlását olyan személyektől, akik bérbe adják a routereiket.

Token ösztönzők: A DePIN hálózatokban a kínálatoldali résztvevőket token jutalmakkal motiválják, hogy csatlakozzanak és hozzájáruljanak a hálózathoz. Ezek a tokenek segítik a kínálatoldali résztvevőket abban, hogy kiépítsék a hálózatot, még mielőtt a kereslet oldali használatból származó fenntartható díjakat generálnának.

Mi a DePIN jövője?

Tekintettel arra, hogy már több mint 40 milliárd okos eszköz és gép van, és trilliárdok számláló szenzorok vannak világszerte telepítve, a DePIN jövője fényes. És ahogy a decentralizált infrastruktúra iránti kereslet tovább növekszik, egyre több egyén és vállalat fog a DePIN-re tekinteni annak érdekében, hogy hálózataikat felépítsék.

A DePIN-ek izgalmas új határt jelentenek a blokklánc technológia világában. Új módot kínálnak a valós világ infrastruktúrájának építésére és üzemeltetésére, amely igazságosabb, hatékonyabb és az hálózati résztvevők érdekeivel összhangban van. Ahogy a technológia fejlődik, és új felhasználási esetek jelentkeznek, várhatóan a DePIN-ek egyre fontosabb szerepet fognak játszani a fizikai világunk fejlesztésében. 

A DePIN óriási lehetőségeket rejt magában, és érdemes figyelemmel kísérni a fejlődését. A befektetők számára ez egy izgalmas terület, amely ígéretes hozamokat és a valós világra gyakorolt ​​pozitív hatást kínálhat. Ha te se akarsz lemaradni a róla csatlakozz a Falkához, és ismerd meg a Fluence Network-öt altcoin elemzés rovatunkból.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.35% $64,456.27
Ethereum ETH -4.80% $3,085.5
BNB BNB -5.26% $554.3
Solana SOL -4.18% $139.43
XRP XRP -7.75% $0.4926
Dogecoin DOGE -7.57% $0.1536
Cardano ADA -7.29% $0.4588
Litecoin LTC -6.61% $78.62
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!