Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi áll a tegnapi Bitcoin ár csökkenése mögött? Hova tovább?

Mi áll a tegnapi Bitcoin ár csökkenése mögött? Hova tovább?

Hosszú oldalazás után nagyobb Bitcoin ár csökkenésnek lehettünk tanúi. 📉Elemzésünkben megnézzük mi indukálhatta az esést és, hogy mire számíthatunk a héten. 🧐

 

Bitcoin ár csökkenés - Heti nézet

Igazán izgalmas év a 2020 is a Bitcoin és a kriptovaluták szerelmeseinek, ugyanis néhány hónap különbséggel járt 4000$ alatt, de 10 000$ felett is a Bitcoin ár. Elsőnek a távolabbi heti Bitcoin grafikont hoztuk el nektek, itt egy darab gyertya egy hét árfolyammozgásait foglalja magába. Maga macro kép hosszú távra egy igazán pozitív benyomást ad, ugyanis egy a bal oldalt látható 2017-es pumpa után egy szépen elnyújtott több éves oldalazásról beszélhetünk. 🤩

Ha csak a 2020-as szakaszt szemléljük akkor az egyértelműen kivehető, hogy az Ichimoku felhő és a 10 000$ pszichológiai ellenállása komoly ellenállásnak mutatkozik. Ugyanis az elmúlt hónapokban többször is leütötte a Bitcoin árát. A mostani gyertya pedig ismét a heti Ichimoku felhő ellenállásába ütközött, mely kemény ellenállásként funkcionál.

Bitcoin ár csökkenés I Cryptofalka BTCUSD-1w-20200625

Ami szintén érdekes a grafikonon, hogy a csökkenő csúcsok tendenciája megtört, ez helyett pedig két oldalazó csúcsot láthatunk a piros ellenállás mentén. Ez ugye azért jó hír, mert egy bika alakzatnak egy fordított fej-váll alakzatnak is megágyazhat. Ez egy trendfordító bika alakzat, egy bal vállból, fejből és egy jobb vállból épül fel. Egyelőre a bal váll és a fej már megvan, a jobb váll potenciális zónáját fekete görbével jelöltük. Alapvetően ez az alakzat azért jó hír, mert ha valóban megkezdődik ismét a csökkenés az ellenállásról, akkor jó fogózkodót ad arra, hogy hol lehet érdemes következő aljat keresni. Valamint, amíg nem bukja el a jobb váll zónáját az ár addig pozitív a kép a macro nézeten továbbra is!

Indukálhatta egyedül ez az erős ellenállás a Bitcoin ár csökkenését? Valószínűleg nem! ⤵️

 

Akkor mi állhat még a Bitcoin ár csökkenése mögött?

Decentralizált, független digitális valutaként sokszor úgy tekintünk a Bitcoinra, mint egy menedékre. Ami teljesen független mindentől és segítségével ki lehet vele "bekkelni" a világpiac csúnya hullámait. Hosszú távra tekintve ez valószínűleg részben igaz is, viszont azt elfelejtjük, hogy vele is érző emberek kereskednek! Akik bizony rövid távon van, hogy pánikolnak és ugyanúgy ki vannak téve a médiának és a környező hatásoknak, mint mondjuk akik részvényeket vásárolnak. 

Az elmúlt esetek során egyértelműen láttuk, hogy a Bitcoin teljes egészében együtt mozgott a világpiaccal és a többi tőzsdei termékkel. Még akkor is ha igazából nem sok kapcsolat van közöttük! A jelenséget a tőzsde pszichológiával és hangulattal lehetne magyarázni.

A lenti grafikonon a kék görbével láthatjátok a Bitcoin, gyertyákkal pedig az S&P500 ár mozgásait. Szépen kivehető, hogy a februári koronavírus okozta pánik és zuhanás során, valamint a felpattanó emelkedésnél is nagyon gyönyörűen együtt mozgott a Bitcoin ár az S&P500-al.

SP500 Bitcoin ár csökkenés I Cryptofalka SP500-1d-20200625

Az S&P 500 a tőzsde olyan amerikai tech cégeinek nevét foglalja magába, mint az Apple, Microsoft, Amazon vagy akár a Facebook. Az index 500 nagyvállalatnak a mozgásait követi, teljes piaci kapitalizációja pedig jócskán felülmúlja a kriptovaluták számait.

A tegnapi napon szintén viszonylag nagy, közel 3%os minuszt szenvedett el az S&P 500 tőzsdei indexe. De mit számít ez a kriptovaluták és a Bitcoin számára?! Miért foglalkozunk egyáltalán részvény indexekkel⁉️

Azért, mert ha a Bitcoin egy kis hal, akkor az S&P 500 egy hatalmas bálna! Aminek a piaci kapitalizációja közel 200-szor nagyobb, mint a Bitcoiné. Aminek a tegnapi csupán 3%-os csökkenéséből durván 5 teljes Bitcoin kapitalizáció jönne ki! Vagyis egy olyan erős mágnes, amitől részben független a decentralizált kriptovaluta piac, ugyanakkor az ereje akkora, hogy a rövid távú pánik esetén simán vonz magával minket is. Hosszú távra tekintve már picit árnyaltabb a téma, ha megnézzük a 2008-as válságnál az arany is szintén zuhant a többiekkel párhuzamosan, majd utána ő sokkal hamarabb korrigált és állt talpra. Picit hasonlót várunk a Bitcointól is!

 

De hát szárnyal minden részvény, milyen pánikról van szó?!

Az elmúlt hónapokban a tőzsdei kereskedés vált szinte az otthon unatkozó hétköznapi emberek szerencsejátékává! Rengeteg kezdő, laikus lépett be a tőzsde és a részvények piacára. Ugyanis a modern online brókerek és applikációk segítségével gyakorlatilag néhány órás regisztrációt követően bárki vásárolhat mondjuk részvényeket. Az elmúlt időszakban pedig tényleg már mindenki vett mindent is! Sőt a rengeteg tőzsdei amatőr miatt sokszor teljesen irreális dolgok történtek.

Ezen a görbén a Hertz autókölcsönzőt láthatjátok, a "banruptcy filling"-nél jelentett csődöt a vállalat. Majd azt követően gyakorlatilag teljes egészében rácuppantak a kisbefektetők és mind a Hertz részvényesek száma, mind a Hertz grafikonja kilőtt az egekbe. 

Robinhood-Hertz

Amikor pedig már a laikus befektetők is teljesen irreális esetekben is részvényeket vennének elég rossz ómen, gondoljunk csak a 2017-es Bitcoin ár szárnyalásának az idejébe.

A Dow Jones ipari átlag talán a második legnagyobb marketcappel rendelkező index, amit az S&P 500 után érdemes megemlíteni. Nála szintén látható az a rekord méretű zuhanás, majd legalább ennyire rekord mértékű emelkedés is. De a nagy kérdés az az, hogy a mostani emelkedéssel sikerült-e életben tartani az emelkedő trendet, vagy csupán egy korrekció, ami egy hosszabb medve piacnak lesz az előfutára.

Dow Jones Bitcoin ár csökkenés I Cryptofalka DJI-1w-20200625

A grafikon alapján ugyanis egy csökkenő csúcs van kilátásban, ezért amíg nem tudunk az előző csúcs felett és a piros ellenállás felett zárni ez még nem egy bullish ábra. Ha pedig a világpiaci indexek nem fordulnak át pozitívba akkor az nem fest még túl szép képet!

 

Mit jelenthet ez a Bitcoin ár mozgására?

Röviden azt, hogy teljesen mindegy hogyan néz ki rövid távon a Bitcoin árfolyama, ha a nagyobb indexek és a világpiac esni fog akkor bizony a Bitcoin és a kriptovaluták is! Rövid távon legalábbis biztosan! Ez alapvetően egy olyan extra rizikó, amivel számolnia kell az embernek. A Bitcoin fundamentális alapjai amúgy talán még sosem voltak ennyire erősek, de ne feledjük, hogy nem csak értéket, hanem hangulatot is áraz a tőzsde! Ez pedig ha borús a világban, akkor a grafikonon is meglátszódik általában.

Ha a napi Bitcoin grafikont elemezzük akkor szépen kivehető a 10 000$ erős ellenállása, többször leütötte az elmúlt hónapokban az árfolyamot. A heti nézeten ábrázolt bal váll és a fej is szépen látszik rajta. A nagy kérdés, hogy ha esetlegesen további csökkenés jönne hol lehet érdemes aljak után kutatni?

Bitcoin ár csökkenés I Cryptofalka BTCUSD-1d-20200625

Itt főként a napi Ichimoku felhő támaszait, valamint a Fibonacci számokat hívnánk segítségül! Ez alapján a 8200$ körüli zóna lehet egy kevésbé erős, a 7000$ körüli zóna pedig egy nagyon erős, de egyben kritikus zóna is. További csökkenés esetén ezekből a tartományokból várnánk támaszt a Bitcoin ár számára! 📈

A macro képlet pedig eléggé egyszerű:

  • Amíg nem tudunk a 10 000$-os ellenállás felett zárni nem beszélhetünk bika piacról
  • Amíg tartjuk a jobb váll, vagyis 7000$ felett az árfolyamot addig nem beszélhetünk medve piacról sem! Maximum egy nagy emelkedő trenden belüli korrekcióról. Ami általában inkább lehetőség, mint probléma.
  • Viszont ha 7000$ alatt zárnánk akkor további hosszú és fájdalmas csökkenés várhat a Bitcoinra és a kriptovaluták számára.

 

Ha szeretnéd a futást, házimunkát vagy az utazást hatékonyan eltölteni, hallgasd a Bitcoin kisokos-ra hallgató podcastünket! 🎤 Spotify és iTunes segítségével érhetőek el a Bitcoinról és blokkláncról szóló hanganyagainkat. 🎧 

[buzzsprout episode='3770012' player='true']

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.83% $61,334
Ethereum ETH 0.86% $3,390.07
BNB BNB 1.26% $574.43
Solana SOL 9.69% $136.39
XRP XRP 1.63% $0.4782
Dogecoin DOGE 4.46% $0.1236
Cardano ADA 3.75% $0.3868
Litecoin LTC -0.38% $70.75
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!