Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Feltörhetik már a kvantumszámítógépek a kriptográfiát?

Feltörhetik már a kvantumszámítógépek a kriptográfiát?

Sankar Das Sarma elméleti fizikus és kvantuminformációs szakértő az MIT Technology Review című folyóiratban azt állítja, hogy a kvantumszámítógépek még nagyon messze vannak attól, hogy feltörjék az RSA-alapú kriptográfiát.

 

Kvantumbiztonság és kriptográfia

"Én nagyon hiszek a kvantumszámítógépekben, mint potenciálisan disztruptív technológiában" – mondta Sankar Das Sarma, kiemelve, hogy a kvantumszámítógépek még messze vannak attól, hogy fel tudják törni a kriptográfiai titkosításokat.

Az RSA-kriptográfia algoritmusokat, kódokat és kulcsokat használ a privát adatok biztonságos titkosítására, harmadik felek vagy rosszindulatú szereplők, például hackerek beavatkozása nélkül. A kriptográfiában alkalmazott módszertan példája egy új pénztárca létrehozása, amely nyilvános címet és magánkulcsot generál.

A kvantumbiztonságot a blokklánc- és kriptoszektorban fontos kérdésnek tekintik, és széles körben úgy vélik, hogy a nagy teljesítményű kvantumszámítógépek egy nap képesek lesznek arra, hogy feltörjék a jelenlegi kriptográfiát. Ez több milliárd dollár értékű digitális eszköz eltulajdonítását, vagy a blokklánc-technológia válságát eredményezheti. Éppen ezért számos projekt foglalkozik a kvantumbiztos kriptográfia és blokkláncok fejlesztésével.

Sarma jelenleg a Marylandi Egyetem kondenzált anyagok elméleti központjának igazgatója, és gondolatait a Technology Reviewban vázolta fel.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Kvantum „hype” vagy valós fenyegetettség?

A fizikus azt mondta, hogy "zavarja a manapság látott kvantumszámítástechnikai hype", és az, hogy a technológia is "óriási tudományos vívmányként" vázolja fel a jelenséget. Ez azonban "nem visz minket közelebb ahhoz, hogy olyan kvantumszámítógépünk legyen, amely képes megoldani egy olyan problémát, amely bárkit is érdekel".

"Olyan ez, mintha az 1900-as évek elejéről származó vákuumcsövekkel próbálnánk a mai legjobb okostelefonokat készíteni".

kvantum Cryptofalka forrás: forbes.com

 

A fizikus kiemelte a prímtényezős felbontást, mint előnyt, amelyben egy "kvantumszámítógép exponenciálisan gyorsabban tudja megoldani a nagy számok prímtényezőkre való felbontását, mint a klasszikus séma", de a kriptográfia feltörése jelenleg jóval meghaladja a jelenlegi számítási teljesítmény határait.

 

Kvantumfejlesztések a blokkláncon

Sarma szintén említette "qubiteket", amelyek olyan kvantumobjektumok, mint az elektron vagy a foton, és amelyek lehetővé teszik a kvantumszámítógépek megnövelt képességeit.

"A legfejlettebb kvantumszámítógépek ma már több tucat dekoherens (vagy "zajos") fizikai qubittal rendelkeznek. Egy olyan kvantumszámítógép megépítéséhez, amely képes lenne feltörni az RSA-kódokat, ilyen komponensekből, sok millió, ha nem milliárd qubitre lenne szükségünk. Ezek közül csak tízezreket használnának számításra - az úgynevezett logikai qubiteket; a többi a dekoherencia kompenzálására és a hibák kijavításhoz lenne szükséges" - tette hozzá.

Sarma még nem kongatná meg a kriptográfiai vészharangokat, de megjegyezte, hogy egy valódi kvantumszámítógépnek "ma még elképzelhetetlen alkalmazásai lesznek". Ugyanúgy, ahogyan senki sem tudta megjósolni, hogy az 1947-ben készült első tranzisztor a mai kor laptopjaihoz és okostelefonjaihoz fog vezetni.

"Én reménykedő vagyok és nagyon hiszek a kvantumszámítógépekben, mint potenciálisan disztruptív technológiában, de azt állítani, hogy a közeljövőben elkezdene dollármilliókat termelni a szolgáltatásokat vagy termékeket értékesítő valódi vállalatok számára, azt nem igazán hinném el" - mondta.

Annak ellenére, hogy a fizikus szerint a "kvantumveszély" még messze van, számos cég már most is erőfeszítéseket tesz a kvantumbiztonság megerősítésére. Például az amerikai bankóriás, a JP Morgan bemutatta a kvantumkulcs-elosztó blokklánchálózatra vonatkozó kutatását, amely ellenáll a kvantumszámítógépes támadásoknak. Az Xx labs szintén elindított egy blokkláncot, amely állítása szerint egy "kvantumrezisztens és az adatvédelemre összpontosító blokklánc-ökoszisztéma".

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Nexo kriptovaluta valto 100 dollár

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.23% $61,577.58
Ethereum ETH -1.29% $3,033.45
BNB BNB -0.34% $535.57
Solana SOL 1.66% $136.11
XRP XRP 1.41% $0.5014
Dogecoin DOGE -2.41% $0.1508
Cardano ADA -0.12% $0.4529
Litecoin LTC 1.34% $80.15
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!