Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A kvantumszámítógépek hatása a blokkláncok titkosítására

A kvantumszámítógépek hatása a blokkláncok titkosítására

A blokkláncok titkosítása veszélyben lehet a kvantumszámítógépek megjelenésével, hiszen ezen technológia egyik alkalmazási területe a matematikai kriptográfia feltörése. Ugyan a technológia még új és kiforratlan, de a jövőben sok, eddig feltörhetetlennek hitt titkosítás kerülhet veszélybe.

 

A kvantumszámítógépek rövid története

A számítástechnika a XX. század második felében egyre nagyobb teret nyert. A fizikusok és feltalálók keresték az alkalmazási lehetőségeket és folyamatosan fejlesztették gépeiket. A mai számítógép alapjait Neumann János, magyar származású matematikus fektette le és publikálta 1946-ban. A kvantumszámítógép eredete 1980-ra tehető, amikor Paul Benioff azt javasolta, hogy a számításokra kvantummechanikát alkalmazzunk. Az ötlet kijelentése után több kutatóintézet és egyetem (többek között az Oxford is) nekiállt kidolgozni az elméleti hátteret.

2007-ben egy D-wave nevezetű startup vállalat kijelentette, hogy a kvantumszámítógépük képes megoldani egy Sodoku-t. A technológia tesztelésébe beszálltak a nagy vállalatok, a D-wave hardware-ét 2013-ban teszteli a Google és a NASA is. Majd nem is olyan rég, 2019-ben a Google kijelentette, hogy elérte a kvantumfölényt. Ez azt jelenti, hogy túlszárnyalták az általános számítógépek tudását. E szerint a kvantumszámítógép már képes megoldani olyan problémát, amit egy számítógép nem tud. Ebben az esetben a "nem tud" annyit jelentett a Google értelmezése szerint, hogy túlságosan sok időbe kerülne, tegyük fel 10 ezer évbe.

d-wave-kvantum-szamitogep

Forrás: spectrum.ieee.org

Miben különbözik a hagyományos számítógép a kvantumszámítógéptől? Nos, nem vagyok fizikus, ezért nem mennék bele a részletekbe (nem is tudnék), de alapelveit az interneten gyorsan felkutathatjuk. A hagyományos számítógépek kettes számrendszert használnak, minden számítás nullákból és egyesekből áll. Ezzel szemben a kvantumszámítógép kvantumbiteket használ, amik értéke 0, 1 vagy ezek bármilyen, úgynevezett kvantum-szuperpozíciója lehet, ami végtelen sok lehetőséget tartalmaz. Ezen kívül a kvantumszámítógép a számításokat egymással párhuzamosan hajtja végre.

 

Bitcoin (BTC) címek titkosítása

A Bitcoin tárcák létrehozásához a publikus kulcs titkosítást használja a rendszer. A privát kulcs a "jelszó" a tárcához, míg a publikus kulcson keresztül utalhatnak nekünk Bitcoint, azt nyugodtan megoszthatjuk a nagyvilággal. A titkosítás alapja egy olyan matematikai függvény, ami az egyik irányba könnyen kalkulálható (privát kulcsból könnyen generálható a publikus kulcs), másikba nagyon nehezen (publikus kulcsból nehezen tudjuk megmondani a privát kulcsot). Mindaddig, ameddig a privát kulcs nem kerül más kezébe, a tulaj biztonságban tudhatja a kriptovalutáit. Ezt azért merjük kijelenteni, mert a publikus kulcsból túlságosan sok idő visszafejteni a privát kulcsot (több emberöltő alatt). Legalábbis mindez igaz, ha a hagyományos számítógépek kapacitásával számolunk. 1994-ben egy matematikus - Peter Shor - publikált egy tanulmányt, amiben azt a kérdést fejtegette, hogyan tud feltörni egy kvantumszámítógép egy titkosítást.

Megjelenése óta voltak ráncfelvarrásai a Bitcoin rendszernek. Kezdetekben a publikus kulcs megfelelt a tárca címének, ezt logikusan "pay to public key"-nek hívják, röviden p2pk. A Bitcoin megjelenése után megannyian bányásztak és kapták fizetségüket p2pk címekre, és máig azon tárolják. Az ilyen típusú címmel több probléma is van. Nagyon sok karakterből áll, így könnyen félreüthetjük, valamint a blokkláncon sok helyet foglal, így a feldolgozása is hosszú időbe kerül. Nem beszélve a kvantumszámítógépről, ami Peter Shor algoritmusával visszafejti a publikus kulcsot, hogy megkapja a privát kulcsot.

publikus-kulcs-hash

Forrás: learnmeabitcoin.com

Manapság a címeket úgy hozzák létre, hogy hashelik a publikus kulcsot. Ezzel egy rövidebb karaktersorozatot kapunk egy olyan egyirányú függvény segítségével, ami nagyon apró eséllyel generál két különböző karaktersorozatot ugyanarra a hash értékre.  Ez esetben nem a publikus kulcsot osztjuk meg a nagyvilággal, hanem a hashelt változatát. Ennek a neve "pay to public key hash", röviden p2pkh, amit 2010-ben vezettek be a hálózaton. Ez megannyi problémáját megoldja a p2pk rendszernek, hiszen a publikus kulcs is rejtve marad mindenki elől mindaddig, amíg a tulajdonos nem indít tranzakciót a tárcáról. Ugyanis ilyenkor megjelenik a publikus kulcs a blokkláncon. Így azok a p2pkh címek, amik nem indítottak még tranzakciót, védve vannak a kvantumszámítógépektől.

 

Megoldás a kvantumszámítógépek megjelenésére

Ugyan jelenleg még senkinek nincs a kezében egy olyan kvantumszámítógép, amivel feltörhetné az összes sebezhető Bitcoin tárcát, de valószínű, hogy belátható időn belül a nagyobb vállalatoknak lehet. Abban az esetben, ha valaki rendelkezne ilyen gépezettel, a tárcák egy része biztosan feltörhető lenne. Ezek a p2pk, illetve a már "használt" (indítottak róla tranzakciót) p2pkh alapú címek. A Deloitte-nak köszönhetően grafikonon ábrázolhatjuk a sebezhető Bitcoinok számát.

kvantumszámítógép-bitcoin-feltöréskvantumszámítógép-bitcoin-feltörés

A megoldás egy potenciális jövőbeli veszélyre, ha olyan címen tároljuk a Bitcoinunkat, ami p2pkh alapú, valamint még nem küldtünk tranzakciót róla. A HD pénztárcák egy mesterkulcsból generálnak több privát kulcsot, így több címünk is lehet, ami növelheti a biztonságunkat.

Egy scenárióról még nem beszéltünk. Egy tranzakciót megközelítőleg 10 perc alatt dolgoz fel a hálózat. Ha egy olyan címről indítottuk a tranzakciót, ami p2pkh alapú, valamint még nem használt, akkor is a tranzakció indításakor a publikus kulcsunk felkerül a blokkláncra. Ha képes lenne egy kvantumszámítógép 10 percen belül feltörni egy publikus kulcsot, valamint elindítani egy új tranzakciót, amit saját maga kibányászik, akkor nincs menekvés, bármilyen tárca feltörhető lenne.

 

Zárógondolatok a kvantumszámítógépekről

Ne felejtsük el, hogy a Satoshi Nakamoto által 12 éve lefektetett alapoktól már azért jóval fejlettebb a Bitcoin hálózata, mint akkor volt. Gondoljunk csak a SegWit-re, Lightning Networkre. Vagyis látható, hogy ugyan szépen lassan, de a Bitcoin hálózatát is folyamatosan fejlesztik, ha pedig meg van a konszenzus a felhasználók részéről, akkor képes a Bitcoin programkódja is folyamatosan fejlődni. A kvantumszámítógépek potenciális térhódítása pedig egy olyan téma, amivel a legtöbb fejlesztő tisztában van. Így nagyon simán elképzelhető, hogy amikorra valóban "bevethető" kvantumszámítógépek lesznek, addigra a Bitcoin tovább fejlesztett hálózata simán hárítani fogja már ezt a problémát.

Korábban már írtunk a jelenségről, miszerint a fejlesztőknek észben kell tartaniuk a hosszútávú célokat, ugyanis ha nem fejlesztik a blokklánc titkosítási rendszerét, akkor a kvantumszámítógépek fenyegetni fogják a hálózat biztonságát a jövőben. Azok, akik fórumon is szeretnék megvitatni a kérdést másokkal, itt és itt megtehetik.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Felmerül a kérdés, hogy azok a veterán bányászok, akik elvesztették a privát kulcsukat egy p2pk alapú címhez, a jövőben visszaszerezhetik-e elveszettnek hitt Bitcoinjaikat. Ha egy nagyobb vállalat, mint a Google rendelkezne az erőforrásokkal, valamint hajlandó lenne segíteni ezeken a bányászokon, akkor megmenthető lenne sok ezer Bitcoin. A bányászoknak persze valahogyan bizonyítania kellene, hogy valóban őket illeti meg az adott tárca, de ez már egy másik probléma.

Addig is, aki a legnagyobb biztonságban szeretné tudni a pénzét, használjon p2pkh alapú címeket, ne küldjön róla tranzakciót, és legyen a tárca teljesen offline ("cold storage").

 

Egy blokklánc szakértő korábban így vélekedett a témáról

A kifejezetten a kvantumszámítógépek ellenállására kifejlesztett képességek fejlesztése és megvalósítása kulcsfontosságú lesz a blokkláncok jövője és a túlélésük szempontjából. A Blockchain támogatóinak és fejlesztőinek ezért szorosan figyelemmel kell kísérniük a szabványosítási folyamatokat. Ez mellett fel kell készülniük az eredmények integrálására a meglévő és a jövőbeli blockchain projektekbe.

 

Nem kérdés, hogy jönni fognak a kvantumszámítógépek és az se, hogy nagy hatásuk lesz a jelenlegi technológiai világra. Ahogyan a többi technológiai ágazatnak, a blokkláncnak is fel kell készülnie erre! 

 

De azok, akik úgy vélik, hogy annak egyszerű létezése a blokklánc halálát képezi, nem veszik figyelembe, hogy a blokklánc is növekszik és fejlődik a kvantumszámítás mellett. Rengeteget lehet tenni annak érdekében, hogy a blokkláncok dinamikusabbak és robusztusabbak legyenek.  Ha ezeket megtesszük, akkor pedig nekünk semmi esetre sem kell aggódnunk a kvantum-fölény miatt.

Borítókép forrása: umbrellarconnect.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.46% $64,182.78
Ethereum ETH 0.35% $3,425.71
BNB BNB 0.20% $572.1
Solana SOL 2.45% $161.39
XRP XRP -7.58% $0.5543
Dogecoin DOGE -1.47% $0.1203
Cardano ADA -3.02% $0.4242
Litecoin LTC -0.37% $71.45
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!