Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Romantikus kriptovaluta csalások: nem a szíved, a pénzed kell!

Romantikus kriptovaluta csalások: nem a szíved, a pénzed kell!

A "romantikus kriptovaluta csalások" száma mindenütt növekszik, a probléma mértékét pedig riasztó statisztikák szemléltetik. Íme néhány jó tanács, mielőtt bitcoint utalsz "életed szerelmének" a weben. 

Egyedi problémáddal kérnél segítséget egy szakértőtől? Úgy érzed átvernek? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és előzd meg a bajt!

Érdekel gomb I Cryptofalka

Nemcsak a szerelem talál ránk online, hanem a csalók is

A digitális korszak többek között a lelkitársunk megtalálásának módját is forradalmasította. Ma már világszerte milliók fordulnak az online társkereső platformokhoz, vagy ismerkednek másokkal a közösségi médián keresztül, hogy romantikus kapcsolatokat alakítsanak ki. Miközben ezek a platformok kényelmesebb kapcsolatteremtést biztosítanak, és számos szívmelengető sikertörténetet hoztak, a csalások száma fölött sem lehet elsiklani.

Számos olyan bűnöző használja az online társkereső oldalakat, akik ügyesen álcázzák magukat potenciális romantikus partnereknek, kihasználva a felhasználók sebezhetőségét. Ezek a csalók a manipuláció és a bizalom fokozatos kiépítésének szakértői, mindezt pedig azzal a végső céllal teszik, hogy pénzt vagy személyes adatokat lopjanak el az általuk kiszemelt felhasználóktól.

A "romantikus csalások" száma mindenütt növekszik. Világszerte 4 felnőttből 1 arról számolt be, hogy online társkereső vagy romantikus csalás áldozatává vált. Csak az Egyesült Államokban az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz 2016-ban 11 235 panasz érkezett online társkeresőben elkövetett csalásról.

online társkereső csalások kriptovaluta I Cryptofalka

Ez a szám 2020-ra elképesztő 52 593 esetre emelkedett, ami négy év alatt 368%-os növekedést jelent. 2022-ben a helyzet még tovább fokozódott, több mint 30%-os növekedést tapasztaltak az előző évhez képest. Közel 70 000 magánszemély jelentette, hogy áldozatul esett ezeknek a kriptovalutákat is egyre jobban érintő csalásoknak, ami 1,3 milliárd dolláros veszteséget eredményezett.

A kriptoszféra sincs biztonságban

Bár a kriptovaluta nem a leggyakrabban használt fizetési mód ezekben az átverésekben, mégis az összes bejelentett veszteség jelentős, 34%-át teszi ki. Mindazonáltal kulcsfontosságú eloszlatni azt a tévhitet, hogy a kriptovaluta a csalók menedékéül szolgál.

Éppen ellenkezőleg, a kriptotéren belüli illegális tevékenység a globális tranzakcióknak csak kis töredékét teszi ki, és valójában csökkenő tendenciát mutat. E tendencia mögött az áll, hogy az iparág vezetői keményen dolgoznak a csalások megelőzésén és leküzdésén azáltal, hogy erős biztonsági és megfelelőségi intézkedéseket tartanak fenn, és oktatják a felhasználókat a gyakori fenyegetésekről. Ez kulcsfontosságú szerepet játszik a blokklánccal kapcsolatos bűnözés elleni kollektív küzdelemben.

szerelem online csalás | Cryptofalka

A Binance 2023-as adatai szerint a romantikus csalások az összes bejelentett csalási esetnek nagyjából 2%-át tették ki. Bár ez az arány szerénynek tűnhet, az elszenvedett pénzügyi veszteségek átlagosan közel 14 000 USD-t is meghaladták áldozatonként.

Az egyik leggyakoribb társkeresős befektetési csalást "disznóvágás" módszernek is nevezik. A csalók igyekeznek kiépíteni a bizalmat az áldozatukkal, majd befektetésre ösztönözni, amelyet először egy kisebb összeg felhasználásával és egy kezdeti "nyereség" bemutatásával tesznek.

Ez a "nyereség" gyakran valóban további, nagyobb összegű befektetést von maga után a csőbe húzott áldozat részéről. Miután az áldozat összes rendelkezésre álló pénzét kimerítették, a csalók eltűnnek, és célpontjaik nem tudják visszaszerezni befektetéseiket. 

A "disznóvágás" kifejezés arra utal, hogy a csalók hamis nyereséggel "hizlalják" az áldozatokat, mielőtt lelépnek a pénzükkel. Ezek a taktikák nem kizárólag a kriptovaluták világában fordulnak elő, és az évek során számos csalás során alkalmazták őket.

Félresikerült "szerelmi történetek" a való világból

Íme néhány történet olyan személyektől, akik áldozatul estek ezeknek a szívszorító módszereknek. Nevüket megváltoztattuk a személyazonosságuk védelme érdekében.

John találkozása egy Liddy nevű csalóval a Tinderen elrettentő példaként szolgál. Liddy, aki Ázsiából származó fiatal ruhabolt-tulajdonosnak adta ki magát, gyorsan WhatsAppra terelte a beszélgetésüket. Ott meggyőzte John-t, hogy fektessen be egy magas hozamú platformba.

szerelem online csalás | Cryptofalka

Kezdetben John óvatosan járt el, kis összeggel kezdett, és követte Liddy útmutatásait, ami szerény nyereséghez és kivonásokhoz vezetett. Ezek a lépések bizalmat építettek, de egyben csökkentették John óvatosságát is.

Amikor azonban John megpróbált egy nagyobb összeget kivenni, az alkalmazás blokkolta a tranzakciót, és 72 órán belül 30%-os adófizetést követelt, a számla befagyasztásával fenyegetőzve. Végül John kifizette a teljes összeget, de az alkalmazás ügyfélszolgálata elhallgatott, Liddy pedig eltűnt. Két hónap alatt John több mint 100 000 dollárnak megfelelő összeget veszített.

Ne bízd egy idegenre a kriptovaluta befektetéseid!

Egy másik áldozat, Michael a közösségi médiában találkozott egy Rose nevű nővel, aki azt állította, hogy kriptovaluta-kereskedő. Rose élénk érdeklődést mutatott Michael iránt, és kapcsolatuk az online kommunikáció és a telefonhívások révén tovább erősödött. Hitelességének bizonyítására megosztotta egy hamis jogosítvány szkennelt képét. 

Ahogy telt az idő, Michael egyre jobban megbarátkozott vele, és rábízta a pénzét befektetésekre. Végül Michael több mint 500 000 dollárnak megfelelő kriptót veszített, de később a rendőrség segítségével sikerült a pénze egy részét visszaszereznie.

Szorult helyzet: hirtelen kell az anyagi segítség

Gyakori még, hogy a csalók pénzt kérnek áldozataiktól, hogy segítsenek nekik különféle kitalált, szörnyű helyzetekben. A csalók által felhozott indokok skálája nem ismer határokat: az állítólagos sürgős orvosi műtétektől és halálos beteg rokonoktól kezdve egészen addig, hogy veszélyes bűnözők elrabolták őket, vagy egyszerűen csak pénzre van szükségük egy repülőjegyre, hogy végre személyesen találkozhassanak.

kriptovaluta szerelmi átverések társkeresés I Cryptofalka

Egy hölgy a Facebook-társkeresőn keresztül találkozott egy George nevű személlyel. Kapcsolatuk gyorsan virágzásnak indult, és elkezdték tervezni közös életüket. George viszont később felfedte, hogy bankszámláját egy folyamatban lévő nyomozás közepette befagyasztották, így anyagilag kiszolgáltatottá vált, és képtelen volt eltartani két gyermekét.

A Cipruson rekedt, az Egyesült Királyságba való visszatérésre vágyó George a nőre támaszkodott anyagi támogatásért. Az együttérzéstől és bizalomtól vezérelve a nő jelentős, 20 000 USD-t meghaladó összeget küldött neki, mivel George őszintén elkötelezte magát amellett, hogy az Egyesült Királyságba való visszatérése után visszafizeti a tartozást. Sajnos mire az áldozat észbe kapott és leállította a pénz folyósítását, George már el is tűnt, és természetesen a visszafizetési ígéretét teljesítetlenül hagyta.

Konzultálj egy szakemberrel, mielőtt kriptovalutát utalnál!

Ezek a történetek mindegyike éles emlékeztetőül szolgál arra, hogy bárki célpont lehet, és nagyon fontos, hogy tájékozottak és óvatosak legyünk, amikor potenciális romantikus érdeklődőkkel lépünk kapcsolatba az interneten.

Miközben a digitális tájakon navigálsz a szerelem keresése közben, ne feledd, hogy nem mindenkinek vannak őszinte szándékai az interneten! Ha éber maradsz és óvatos, valamint figyelsz a figyelmeztető jelekre, csökkentheted annak kockázatát, hogy áldozattá válj, megvédve ezzel a szíved és a tárcád.

Egyedi problémáddal kérnél segítséget egy szakértőtől? Úgy érzed átvernek? Többéves tőzsdei tapasztalatunk és a széles szakértői gárdánknak köszönhetően mindenben segítünk, ami a Bitcoin, blokklánc vagy kriptovaluták témakörbe esik! Több száz embert tanítottunk már meg elnavigálni ebben az új digitális világban. Ha valaki, akkor mi pontosan tudjuk, hol szorít az a bizonyos cipő! Vedd fel velünk a kapcsolatot, és előzd meg a bajt!

Érdekel gomb I Cryptofalka

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.54% $64,410.83
Ethereum ETH -4.99% $3,084.68
BNB BNB -5.37% $554.26
Solana SOL -4.54% $139.63
XRP XRP -7.87% $0.4925
Dogecoin DOGE -7.64% $0.1536
Cardano ADA -7.24% $0.4597
Litecoin LTC -6.74% $78.6
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!