Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptovaluta vagy készpénz: melyik a pénzmosás melegágya?

Kriptovaluta vagy készpénz: melyik a pénzmosás melegágya?

Három új jelentés ismerteti a jelenlegi helyzetet, amelyben a bűnszervezetek pénzeszközöket szereznek, mosnak és mozgatnak helyben és nemzeteken átívelően.

A bűnözők még mindig nem kriptovalutával mosnak pénzt

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának részletes kockázatértékelő jelentése szerint a bűnözők és szervezetek számára továbbra is a készpénz, nem pedig a kriptovaluták a legmegfelelőbb pénzmosási módszer. Három különálló jelentés ismerteti a jelenlegi helyzetet, amelyben a bűnszervezetek pénzeszközöket szereznek, mosnak és mozgatnak helyben és külföldön.

Az egyik fő tanulság az, hogy a bűnözők és a transznacionális bűnszervezetek továbbra is a készpénzt használják. A pénzügyminisztérium kiemeli a készpénz mint fizetőeszköz anonimitását, stabilitását és mindenütt jelenlévő voltát, mint elsődleges okot, amiért továbbra is ez a tiltott bevételek tisztára mosásának kedvelt módszere.

Eközben a jelentés kiemeli, hogy a virtuális eszközök használata messze elmarad a fiat valuta használatától a pénzmosás terén:

"A bűnözők jelentős részben készpénzalapú pénzmosási stratégiákat alkalmaznak, mert a készpénz anonimitást kínál. Általában az Egyesült Államok valutáját használják a széles elfogadottsága és stabilitása miatt."

money Cryptofalka

A jelentés azt is kiemeli, hogy az amerikai dollárbankjegyek szállításával járó tömeges készpénzcsempészet továbbra is népszerű módszer a tiltott bevételek tisztára mosására az országon belül és kívül. A készpénzt általában határokon átnyúlóan szállítják és külföldi bankszámlákra helyezik el.

A fizikai korlátok sem tántorítják el a csempészeket

A pénzügyminisztérium megjegyzi, hogy a pénzeszközök import mozgása során 1480 alkalommal foglaltak le valutát és pénzeszközöket, összesen 18 millió dollár értékben. Eközben 2023-ban 1 010 kiáramló valuta- és pénzeszköz lefoglalást hajtottak végre, összesen mintegy 53 millió dollár értékben.

Az amerikai bűnüldöző szervek arról számolnak be, hogy a magánrepülőgépeket egyre gyakrabban használják tömeges készpénzcsempészetre:

"A repülőgépek használata gyorsabb módszer a pénznek az Egyesült Államokba való be-, át- és kiszállítására hosszabb távolságokon keresztül, mintha a pénzt járműbe rakodnák vagy gyalogosra rögzítenék".

A jelentés megjegyzi, hogy az Egyesült Államokban regisztrált repülőgépek kevésbé valószínű, hogy ellenőrzés alá kerülnek a rendőrségi szervek részéről, illetve a mexikói határ mentén elhelyezkedő kis repülőtereken jellemzően nincs biztonsági jelenlét, ami lehetővé teszi a légi úton történő készpénzcsempészetet.

A kriptovalutáknak is jut szerep a feketepiacon

Bár a Pénzügyminisztérium elismeri, hogy a bitcoin és más virtuális eszközök használata a pénzmosás terén messze elmarad a fiat valuták és más hagyományos módszerek használatától, nem elhanyagolható, hogy a kriptovalutákat még mindig sokszor használják különböző visszaélések során. 

Olyan esetek kerülnek előtérbe, mint a zsarolóvírusok, online csalások, kábítószer-kereskedelem, embercsempészet és más illegális tevékenységek.

BTC Cryptofalka

A virtuális eszközökről szóló rendelkezések különös figyelmet fordítanak a pénzmosás elleni kötelezettségekre és a kriptopénz-tőzsdék és szolgáltatók megfelelési hiányosságaira. Megállapítja, hogy azok a vállalatok, amelyek nem tartják fenn a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni ellenőrzéseket vagy szankciós kötelezettségeket, megkönnyíthetik a bűnözők számára platformjaik aljas használatát.

A jelentés külön említi a Binance.US és az amerikai hatóságok közötti, 2023 végén történt, nagy visszhangot kiváltó 4,3 milliárd dolláros megállapodást, mint a megfelelőségi hiányosságok egyik legjobb példáját, amely a tőzsdékkel való pénzmosási célú visszaélésekhez vezet.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.92% $62,029.21
Ethereum ETH 1.25% $3,417.98
BNB BNB 0.86% $410.02
Solana SOL -4.61% $128.78
XRP XRP 5.15% $0.624
Cardano ADA 12.13% $0.752
Dogecoin DOGE 15.98% $0.1404
Litecoin LTC 7.07% $91.15
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!