Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Legnagyobb tévhitek a Bitcoinról: Tények és Mítoszok

Legnagyobb tévhitek a Bitcoinról: Tények és Mítoszok

A kriptovaluták valóban a bűnözők pénzei? Piramisjáték? Felsoroljuk és megcáfoljuk a legelterjedtebb tévhiteket a Bitcoinnal kapcsolatban, hogy jobban megértsük és helyesen kezeljük ezt az innovatív pénzügyi eszközt.

Nem hogy a Bitcoint, de a dollárt sem értik az emberek

Egy pénzügyi ismeretekkel foglalkozó új tanulmány feltárja, milyen keveset tudnak az amerikaiak a dollárról – vagy egyáltalán, hogyan működik a monetáris rendszer. Pedig ha jobban ismernék rájönnének arra, miért is van létjogosultsága és miért is hasznos a Bitcoin.

A Genesis Mining egyik tanulmányának célja annak feltárása volt, hogy az átlagos amerikai mennyire érti a bankrendszerrel, a Federal Reserve-vel és a pénztárcájában lévő dollárokkal kapcsolatos alapvető pénzügyi részleteket. Sajnos az amerikai oktatási rendszer hírneve szempontjából az eredmények nem voltak túl kedvezőek.

A tanulmány megállapította, hogy az amerikaiak 29%-a tévesen úgy hiszi, az amerikai dollár mögött aranyfedezet van. Ez évtizedek óta nem igaz, de legalább logikusabb, mint azok, akik azt mondták, hogy kötvények (5%) vagy olaj (4%) támogatja a zöldhasút. További 7% válaszolt "semmit", míg 23% elismerte, hogy "nem tudja", így a válaszadók mindössze 30%-a mondta ki a helyes választ: "az Egyesült Államok kormánya".

dollár | Cryptofalka

Nixon és az aranystandard vége

Amióta Richard Nixon 1971-ben hivatalosan megsemmisítette az aranystandardot, az amerikai dollárt az Egyesült Államok kormányának „teljes hite és hitele” támogatja, ami sokak szerint nem elegendő. De nem ez volt az egyetlen aggasztó kinyilatkoztatás. A tanulmány arra is rákérdezett, hogy a bankoknak az ügyfelek betéteinek 100%-át tartalékban kell-e tartaniuk. A válaszadók közel fele válaszolt igennel vagy "nem tudom"-mal. Csupán a fennmaradó 52% tudta a helyes választ: „nem”.

Marco Streng, a Genesis Group vezérigazgatója úgy véli, az amerikaiak "boldogan tudatlanok" pénzügyi rendszerükkel kapcsolatban, ami egy olyan luxus, amely a volatilisabb gazdaságok lakói számára nem elérhető. Nem csak az idő fogja megváltoztatni az átlagos amerikai gondolkodását, hanem a megfelelő oktatás is. Hangsúlyozta azonban, hogy a tanításnak az egyéni igényekhez kell igazodnia.

Noha a tanulmány eredményei rávilágítanak a monetáris rendszerrel kapcsolatos ismeretek aggasztó hiányosságaira, egyúttal egyértelmű felhatalmazást adnak a témával kapcsolatos megfelelő oktatásra. Talán a legjobb módja annak, hogy az amerikai bitcoin-fanatikusok megismertessék szeretteikkel a kriptovalutát az, ha először magáról a dollárról tanítanak nekik egy s mást. 

Tévhit: A bitcoin illegális, könnyedén betilthatják

Legális-e egy olyan globális peer-to-peer (P2P) valuta, mint a Bitcoin? Ha nem, akkor hogyan lehet biztonságos a bitcoin, ha nem is legális? A nemzeti szabályozó hatóságok véleményének, engedélyeinek és adótörvényeinek megismerése segíthet eloszlatni a bitcoinnal kapcsolatos tévihteket és aggodalmakat.

A Bitcoin a történelem első politikamentes pénzformája, ami határok nélkülivé, ellenőrizhetetlenné és szabályozhatatlanná teszi. A bitcoint bárki használhatja P2P tranzakciókra, ami a létező legátfogóbb pénzformává teszi. Mivel azonban korábban semmi olyan decentralizált nem létezett, mint a bitcoin, igazi fejfájást okoz mind a szabályozóknak, mind a zsarnoki kormányoknak. Míg egyes kormányok egyenesen betiltották a kriptovalutákat, mások arra ösztönzik polgáraikat, hogy ne fektessenek be, mivel központi bankjaik nem tartják biztonságosnak. Mindazonáltal a legtöbb ország továbbra is kripto-semleges vagy arra törekszik, hogy megfelelő szabályozási keretet fogadjon el, amely az innovációt befogadja, ahelyett, hogy megfojtaná azt.

dark web | Cryptofalka

Fejlődő szabályozás és tisztább elvárások

Valójában számos országban eltérő kriptovaluta-szabályozás van érvényben. Némelyikük még a Bitcoint is kiemeli és lehetővé teszi, hogy pénzként használják, adót fizessenek vele, árut vásároljanak belőle, vagy árucikként kereskedjenek vele. Mások még csak nem is vesződtek a szabályozásával, így a Bitcoin és más kriptók jogi bizonytalanságban maradnak.

Azokon az országokon kívül, ahol a BTC-t betiltották, vannak olyan országok is, ahol a Bitcoin némileg korlátozott, és nem lehet vele kereskedni vagy fizetésre használni. Ezekben az államokban a bankoknak és más pénzügyi szolgáltatóknak tilos kriptopénz tőzsdékkel és cégekkel üzletelniük, szélsőségesebb esetekben pedig az országok még a kriptotőzsdéket is betiltották (pl. Kína).

Bitcoin betiltása I Cryptofalka

A probléma a decentralizált kriptopénzek, például a bitcoin betiltásával egy földrajzi régióban az, hogy nagyon nehéz az ilyen tilalmat kikényszeríteni. Senki sem tudja megakadályozni, hogy az emberek hozzáférjenek az internethez és digitális valuta tranzakciókat bonyolítsanak, így az intézmények csak azon dolgozhatnak, hogy félelmet és fenyegetéseket alkalmazva visszatartsák az embereket a használatától. Lényegében a bitcoin decentralizált protokollja teszi igazán globális valutává, függetlenül a földrajzi korlátozásoktól és szabályozásoktól.

A bitcoin szabad használata azonban nem jelenti azt, hogy törvényes fizetőeszköz. Eddig egyetlen ország ment el odáig, hogy a bitcoint nemzeti fizetőeszközzé nyilvánítsa, ez pedig El Salvador. Bár számos egyéb más országban is ígéretesnek tűnik a helyzet.

Tévhit: A Bitcoin a bűnözők pénze

A legtöbb ember még mindig úgy kezeli a Bitcoint, mint egy mitikus Pandora-dobozt, amelyben tolvajok, pénzmosók, csalók, terroristák, a legrosszabb fajtából való egyéb emberek vannak. A mítoszok és a fantázia birodalmán kívül azonban az ilyen állítások teljesen hamisak és félrevezetőek.

Bár van némi igazság abban, hogy a kriptopénz használata a dark webről indult, ahol az emberek tiltott és etikailag megkérdőjelezhető tevékenységekre használták, a modern kriptopiac ettől már nem is állhat távolabb. A Chainalysis jelentése szerint 2020-ban a kriptotranzakciók mindössze 0,34%-a volt illegális cselekmény, ami valójában kevesebb, mint a hagyományos bankszektorban.

DeFi hack | Cryptofalka

A dark weben üzemelő piacon illegális javakat és szolgáltatásokat lehetett vásárolni és eladni, így sok illegális aktivitás zajlott, melyeket bitcoinban fizettek. Emellett a zsarolóprogramok is előszeretettel használják a bitcoint, ugyanis elektromos, gyors és egyszerű. Azonban a tranzakciók átláthatósága és nyíltsága miatt a bűnözők általában falba ütköznek, mikor fiatra váltanák bitocinjukat. Arról nem is beszélve, hogy a tranzakciók (a hiedelemmel ellentétben) nagyon is láthatók és visszavezethetők a tőzsdéken.

Ezzel a bitcoin sokkal rosszabb valuta a bűnözők számára, mint az amerikai dollár (amely még mindig a legnagyobb kedvencük). A 100 dolláros címletek nagy része az Egyesült Államokon kívül drogdílerek tulajdonában van. Hozzávetőlegesen minden 1 dollárnyi bitcoinhoz képest, amit a darkneten költenek el, nagyjából 800 dollárnyi készpénzt mosnak tisztára.Ha ez nem lenne elég, egy kutatás rávilágított, hogy az amerikai dollár 90%-án találni nyomokban kokaint.

Tévhit: Ponzi, Piramisjáték, Lufi VS. Bitcoin

A Bitcoin megjelenése óta, de különösen a 2017-es népszerűségének ugrásszerű növekedése után, felmerült a kérdés, hogy biztonságos-e ez a befektetés. Senki sem akarja elveszíteni a megtakarításait, ezért az egyik leggyakoribb kérdés, amit az újonnan érkezők feltesznek: A Bitcoin egy buborék?

Charles Kindleberger „History of Financial Crises" című művében a pénzügyi buborékot úgy definiálta, mint "az eszközárak olyan növekedése, amelyet nem lehet a fundamentumok által igazolni". A gazdasági buborék tehát egy eszközzel való kereskedés olyan áron vagy ársávban, amely erősen meghaladja az eszköz belső értékét. Pénzügyi történelmünkben számos példát találunk tipikus buborékra:

A holland tulipánhagyma-mánia 1636-1637, Mississippi Társaság 1719-1720, Aranyárbuborék 1975-1982, Dotcom-buborék 1995-2001, Amerikai ingatlanbuborék 2000-2008

A kriptovaluták alapvetően különböznek a hagyományos eszközöktől. Egy biztos, a Bitcoin árfolyamában is láthatjuk időszakos buborékok kialakulását, majd kipukkanását. Főként ezek az időszakok azok, amiket "bika piacnak" hívunk és az árfolyam irreális emelkedését hozzák. De érdemes megnézni a Bitcoin árfolyamát az elmúlt 11 évből, ahol határozott emelkedő trendet mutat és hosszútávon egyáltalán nem mutatja a buborékok jellegzetességét.

Bitcoin árfolyam 20230615 I Cryptofalka

A Bitcoin és más digitális valuták nem fognak teljesen eltűnni, mert mindig lesznek olyan egyének a világon, akik jelentős önállóságot szeretnének a vagyonuk felett, és egy olyan módszert, amellyel gyorsan és hatékonyan, magas költségek nélkül továbbíthatják a pénzt a világban. Ezért akár egy fiatal eszközosztályról is lehet szó, amely számos árbuborékon megy keresztül, mielőtt végleg beérik.

Aki bitcoinba szeretné fektetni a pénzét, annak érdemes betartania az aranyszabályt: soha ne fektess be több pénzt, mint amennyit megengedhetsz magának, hogy elveszíts.

Akkor a bitcoin Piramisjáték?

A piramisjáték egy olyan üzleti modell, amely úgy toboroz tagokat, hogy fizetséget vagy jutalmat ígér nekik azért, hogy másokat is berántsanak a rendszerbe. A Bitcoin NEM piramisjáték, mivel a BTC érmék vásárlásáért nem jár jutalom és garantált hozam. Azonban sok olyan platform volt, amely a Bitcoint használta fel az átveréseiben, de ez semmit sem mond az érméről és a mögötte álló technológiáról.

A bűnözők mindig az új technológiák első alkalmazói között vannak, legyen szó autókról, cipőkről, mobiltelefonokról, fegyverekről vagy bármilyen más hasznos eszközről. Végül is az amerikai dollár sem egy piramisjáték, bár a legtöbb ilyenben gyakran használják.

Na, de akkor biztosan Ponzi!

Röviden, a Bitcoin a Ponzi-séma teljes ellentéte. A Ponzi-séma nagyon hasonlít a piramisjátékhoz, azzal a különbséggel, hogy Ön nem kap jutalmat azért, ha másokat is beszervez, de megkeresi annak egy részét, amit fizetnek. A Ponzi-sémának szüksége van egy hierarchiára, vagy olyan emberekre, akik lent vannak, hogy hozamot generáljanak a fent lévőknek.

A Bitcoin egy decentralizált modell szerint működik, ahol egyáltalán nincs hierarchia, és ahol mindenki egyenlő. A Bitcoin protokoll teljesen nyílt forráskódú, így mindenki részt vehet a fejlesztésében, vagy hozzájárulhat az infrastruktúrájához a BTC-bányászaton keresztül.

Tévhit: A bitcoin bányászat környezetszennyező

A bitcoin nagy energiafogyasztása valójában inkább funkció, mintsem hiba. A bitcoin által használt proof-of-work (POW) algoritmus célja, hogy megszilárdítsa a "kemény pénz" fogalmát azáltal, hogy létrehozását és kezelését a termodinamika törvényeibe zárja. Bár a megközelítés zseniális, ennek ellenére sok kriptoiparon kívüli személy negatívan vélekedik a bitcoin bányászatról, ez látszik a mainstream médiafelületeken közzétett véleménycikkek meglehetősen nagy számából is. E cikkek némelyike igencsak látványos és felháborító állításokat fogalmaz meg, amelyek gyakran kétes kutatásokon és a hálózat értékbiztosításának hiányos ismeretén alapulnak.

Minden valószínűséggel a bitcoin POW megoldása továbbra is fennmarad. Azonban egyértelmű erkölcsi és környezetvédelmi kötelezettsége van minden bitcoinernek és bitcoin bányásznak, amikor arra kerül a sor, hogy az energiát hogyan állítják elő, osztják el és vonják el más erőforrásokból. Sokak számára meglepő lehet az a tény, hogy elegendő energiával rendelkezünk a bolygó jelenlegi és jövőbeli szükségleteinek kielégítésére. Mindez az energia egyetlen tiszta forrásból származik, amely nem más, mint a Nap. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma kiadott egy igen részletes dokumentumot a témával kapcsolatban, amely alátámasztja a fenti állításokat.

Zöldebb Bitcoin Bányászat I Cryptofalka

Bőven van elég energia, csak rossz az elosztása

A probléma valójában nem is az energiával, hanem ennek az energiának a gyűjtésével, kezelésével és elosztásával van. Hosszú évek óta a fosszilis tüzelőanyagok égetésének elavult módszerét alkalmazzák szerte a világon, amelyet még jóval azelőtt vezettek be, hogy megértették volna az emberek ennek globális léptékű hatásait. Az átalakuláshoz viszont még sok évre van szükség. A valóságban a pazarlás, a túltermelés és az átviteli veszteség a norma a Földön.

Egy ideális világban minden energiatermelést megújuló energiaforrásokkal oldanánk meg, de ez nem ilyen egyszerű. A megújulók, például a turbinák vagy a napenergia - ellentétben a szénégetéssel vagy az atomerőművekkel - nem egyenletesen termelik az energiát, így ez csak súlyosbítaná a problémát. Ezáltal nemcsak a fogyasztói kereslet, hanem az energiatermelés is ingadozna, amelyet nem tudnánk kontrollálni.

A bitcoin bányászok nemcsak elhelyezkedésüket, hanem működésüket illetően is hihetetlenül rugalmasak. Mivel a bányászat egy bináris folyamat – vagy be van kapcsolva vagy nem - így például egy hirtelen áramkimaradás sem okozna problémát a művelet során. Ráadásul a közös bányászat révén a bányászok továbbra is megkapnák fizetségüket a munkáért, amit a bitcoin hálózatért végeznek az áramkimaradás pillanatáig, majd természetesen a visszakapcsolás után is.

zöld energia kriptobányászat I Cryptofalka Ha a hálózat alapterhelést kapna például nukleáris energiából (amelyet a CO2-kibocsátás alapján „zöldnek” is minősítenek), hatalmas mennyiségű változó energiát tudnánk előállítani, hiszen módunkban állna hatékonyan és gyorsan kiegyensúlyozni a terhelést. A legfontosabb pedig, hogy mindezt elméletileg teljesen megújuló energiával is meg lehetne valósítani. Míg a Bitcoin az egyik leginkább energiaigényes kriptovaluta, mivel a proof-of-work protokollra támaszkodik, számos új és meglévő projekt mostanában áttér a proof-of-stake mechanizmusra, amely környezetbarát és ugyanolyan szintű biztonságot nyújt.

Az Ethereum például éppen most áll át az ETH 2.0-ra, amelyben PoW protokollt a PoS megközelítéssel váltja fel. Ráadásul a kriptopénz bányászatot egyre inkább alternatív és tiszta energiaforrásokkal működtetik, hiszen az energiaárak emelkedésével egyszerűen már nem érné meg a termelés.  

Tévhit: A Bitcoin feltörhető, ezért kockázatos

Sokéves története során a Bitcoin, ha helyesen használják és tárolják, megbízható pénzügyi eszköznek bizonyult, ha értéktárolásról, biztonságos, határok nélküli, egyenrangú pénzátutalásokról és hozzáférhetőségről van szó. A média folyamatosan a tőzsdék csalásairól és feltöréséről beszél, valamint áldozatok történeteiről, akik elbukták vagyonukat, így érthető, ha sokan úgy hiszik a bitcoin nem biztonságos. A valóság azonban az, hogy a bitcoin blokkláncát sosem törték még fel.

Maga a protokoll elég robusztus ahhoz, hogy a legkifinomultabb támadásokat is visszatartsa, és a Bitcoin-hackeket övező rossz hírek többsége a harmadik fél szolgáltatóknak, például a központi tőzsdéknek, a pénztárcafejlesztőknek vagy a privát kulcsok rossz kezelésének köszönhető.

blokklánc biztonság I Cryptofalka

Természetesen, mint minden más pénzfajtánál, a Bitcoin-felhasználóknak is vannak bizonyos kérdések, amelyeket tudniuk kell, ha meg akarják védeni a vagyonukat. Ezek közé tartozik a Bitcoin árfolyam-ingadozás, a kriptopénz biztonságos tárolása, a nem biztonságos harmadik féltől származó szolgáltatások használata és a kiberbiztonsági fenyegetések, mint például a hackertámadások. Jelenleg egyetlen entitás sem rendelkezik elég számítási teljesítménnyel, hogy támadást indítson a világon szétosztott több mint 10 000 csomópont ellen.

Tévhit: A Bitcoin anonim

Sokan nem tudják, hogy a bitcoin blokklánca publikus és a bitcoin használata pszeudonim. Bárki láthatja a 2009-es születése óta történt összes tranzakciót a blokkfelfedezők segítségével. Azonban annyi igaz, hogy a nagy betű- és számhalmaz nem fog sokat jelenteni az átlagember számára. A cím mögött lévő felhasználó személyazonossága rejtett marad mindaddig, amíg az információkra fény nem derül egy vásárlás vagy más körülmények folytán.

Azonban a bitcointranzakciók könnyebben lekövethetőek, mint a készpénz, így a kormányok sokkal könnyebben lekövethetnek valakit anélkül, hogy a pénze anonim lenne, és tulajdonképpen a hatóságok egyre sikeresebbek a blokkláncon zajló tranzakciók feltárásában.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.11% $65,719.26
Ethereum ETH -3.82% $3,453.59
BNB BNB -1.40% $597.29
Solana SOL -7.56% $137.54
XRP XRP 0.70% $0.4939
Dogecoin DOGE -9.62% $0.1224
Cardano ADA -7.81% $0.3805
Litecoin LTC -5.89% $73.54
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!