Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Thodex botrány: 40.000 év börtön kripto csalásért!

Thodex botrány: 40.000 év börtön kripto csalásért!

A kripto világában időről időre előfordulnak visszaélések, botrányok, átverések és hackelések. Nem mintha a hagyományos üzleti élet maga lenne a megtestesült tisztaság, ám a blokklánc technológia csekélyebb ismertsége okán a visszaéléseknek nagyobb sajtóvisszhangja szokott lenni. A ,,na ugye megmondtuk, hogy átverés a kripto” jellegű cikkek írói örömmel számolnak be az ilyen esetekről. Ezúttal minden idők legnagyobb börtönbüntetése kapcsán merült ez fel. Mutatjuk a Thodex botrány részleteit!

 

Kereskedni veszélyes!?

Nem véletlenül mondják sokan a kriptoról, hogy a jelenlegi formájában és piaci méreteit tekintve maga a vadnyugat. Hiába van már a Bitcoin több mint 10 éve velünk, mégis fiatalnak számít, akárcsak a kereskedésükre használt tőzsdék. Mivel a hagyományos részvénypiacon az első tőzsde már 1531-ben jött létre Amszterdamban, a Wall Street 1792-ben, a Budapesti Értéktőzsde pedig 1864-ben, ez már így is több száz év kereskedési és szabályozási tapasztalati előny az értékpapír kereskedelem javára.

Kriptotőzsdék viszont értelemszerűen alig tíz éve léteznek.  Az elmúlt évtizedben ugyanakkor gombamód szaporodtak a kriptovaluták kereskedésére létrejött tőzsdék is, amelyek némelyike nem egyszer okozott komoly anyagi károkat a jóhiszemű kereskedőknek. Sok esetben pedig csak futhattak a pénzük után, az igazságszolgáltatás nem sokat tehetett. Ez valóban olyan, mint a vadnyugat, vagy még inkább a kaliforniai aranyláz.

 

Nexo kriptovaluta váltó

 

 

Börtön kripto csalásért

Éppen ezért felkapja az ember a fejét, amikor olyan esettel találkozik, hogy egy kriptotőzsdét üzemeltető cég vezetőjét felelőségre vonnak a károkozásáért. Történt ugyanis, hogy az isztambuli központú Thodex kriptovaluta tőzsde vezetői 108 millió dollár értékű csalást hajtottak végre, amelynek köszönhetően az ügyész 40.564 év börtönt kért külön-külön a  21 vádlottra. Az elsőrendű vádlottat Faruk Fatik Ozert, aki a cég alapítója és ügyvezetője jelenleg is körözik a helyi hatóságok és az Interpol.

 

Thodex - Nagy pénz, nagy szökés

A Thodex április elején jelentette be, hogy felfüggeszti a tőzsdei tevékenységet, mert gyanús pénzmozgásokat észleltek a céges számlákon. Ezzel egyidőben Ozer Albániába utazott a cég és a befektetők pénzével, mintegy 2 milliárd dollárral. A nyomozások ezen szakaszában 62 embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba. A botrány nem csak azért vert nagy port, mert hatalmas összeggel lépett le a 28 éves ügyvezető, hanem azért is, mert 390.000 befektető  több száz millió dollár értékű kriptovalutáját is magával vitte.

Bár több térfigyelő kamera képét is megvizsgálták és négy országba is elrepültek a nyomozók, hogy felleljék Ozert, mégsem akadtak ezidáig a nyomára. Az ügyész azonban nem várta tétlenül, hogy előkerüljön a vádlott és több pontban is vádat emelt ellene, amelyek között a kisebb csalások és visszaélések mellett a legsúlyosabb talán a szervezett bűnözői rendszer kiépítése lehet. Ha elfogják, akkor akár 40.564 év börtönbüntetést is kaphat.

thodex-botrány  I Cryptofalka Forrás: news.birincihaber.com.tr

 

Thodex – a befektetők rémálma

A Thodex sikerét és viszonylag nagy felhasználói számát az adta, hogy török állampolgárok tömegesen próbáltak olyan befektetési formák után nézni, amelyek segítenek megőrizni a pénzük vásárlóerejét. Egy olyan országban, ahol a februári infláció 54,44% volt érthető, hogy az emberek szabadulnának a nemzeti fizetőeszköztől. Nyilván nem bíztak a befektetők az ismeretlen külföldi tőzsdékben és helyette a megbízhatónak vélt hazaira szavaztak. Hiba volt. Ráadásul a Thodex több millió ingyen Doge coinnal csábította a regisztrálókat és hát tudjuk a ,,kutyás érme” mennyire ismert világszerte. Ezenfelül 4 millió darab saját tokent is szét akartak az új ügyfelek között osztani, amelyet azonban sokan sose kaptak meg.

 

Tanulság

A megszokott ,,összegzés” fejezetcím helyett ezúttal talán célravezetőbb levonni a történetből a megfelelő tanulságokat. Először is tudomásul kell venni, hogy a kripto egy veszélyes üzem és a többi tőzsdei befektetéshez hasonlóan mindenki csak annyit kockáztasson, amennyinek az elvesztése nem okoz fájdalmat és anyagi ellehetetlenülést. Másodszor is hiába csábítanak az újabbnál újabb tőzsdék és pénzügyi szolgáltatók bónuszokkal, ingyen pénzekkel, érdemes ezeket fenntartásokkal kezelni és érdemes a nevesebb, régóta piacon lévő szereplőknek bizalmat adni. Harmadszor pedig ,,nem a te kulcsod, nem a te kriptod”, azaz a tőzsdén tartott pénz olyan mintha nem is a mienk lenne. Célszerű ,,hot” vagy ,,cold” tárcákban tartani a pénzünket, amivel éppen nem kereskedünk. A kripto világa egy rendkívül izgalmas világ, de a fokozott óvatosság itt fokozottan indokolt.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Nexo kriptovaluta valto 100 dollár

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.02% $70,183.55
Ethereum ETH -1.45% $3,746.98
BNB BNB 0.38% $619.93
Solana SOL 2.03% $180.65
XRP XRP -3.11% $0.5345
Dogecoin DOGE -1.11% $0.1672
Cardano ADA -4.30% $0.4818
Litecoin LTC -1.80% $87.1
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!