Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A stabilcoinok térhódítása új pénzügyi reformot hozhat

A stabilcoinok térhódítása új pénzügyi reformot hozhat

Elkerülhetetlen a közeljövőben, hogy a stabilcoin szerves része legyen a pénzügyi rendszernek, a hatékonysága, gyorsasága és olcsósága révén.

A hírek szerint, a Facebook már januárban elindíthatja a dollárhoz kötött stabilcoin kriptovalutáját. A központi bankok és a szabályozók azóta figyelik aggodalommal, mióta először bejelentették érkezését. Joguk van aggódni, mert a stabilcoinok, de különösen azok, melyek egy-egy nagyobb márkához vannak társítva, hatalmas érdeklődésre és dominanciára tehetnek szert. 

Beláthatatlan hatással lehet a jelenlegi pénzügyi rendszerre. Új kockázat a fogyasztóknak és a globális pénzügyi rendszer résztvevőinek egyaránt. Nem hiába próbálja a hatóság minél szigorúbb szabályos alá venni ezeket a digitális eszközöket. 

 

Miből ered a stabilcoinok veszélye a jelenlegi pénzrendszerre?

Hatalmas előnyökkel járhatnak ezen digitális eszközök használatai, az átutalás sebesség és hálózati díjak révén. Továbbá értékmegőrző szerepet tölthetnek be azon országokban, amelyek nem rendelkeznek stabil belföldi valutával. Ez az eszközosztály nagyon hatékony, gyors, biztonságos pénzáramlást tesz lehetővé, melyre nincs különösebb rálátása a szabályozó szerveknek, központi bankoknak. 

Tehát a jól felépített, megfelelő piaci szabályozás és irányítási ellenőrzése elengedhetetlen. 

Stabilcoin | CryptoFalka forrás: www.cointelegraph.com

A stabilcoinok olyan kriptovaluták, melyek célja az értékük stabilizálása egy másik eszközhöz képest, legyen az árucikk, fiat valuta vagy valuta kosár. Az  elképzelés az, hogy értékének stabilizálásával fizetési eszközként használható. Ezt a kriptovaluták korábbi generációja mint például a Bitcoin, nem tudta elérni. A Bitcoin volatilitása túl nagy, kiszámíthatatlan. A stabilcoinokat úgy tervezték, hogy értéktárként működjenek.

A Diem korábban a Libra néven ismert egyik leghíresebb stabilcoin. Mióta a Facebook először közzétette a White Papert, a törekvést aggodalmak övezik. A bejelentés hatással volt a CBDC-k terjedésére is. A hivatalos központi bankok által kiadott stabilcoinok fejlesztése nagy erőkkel indult meg. Azóta a szabályrendszer is csak szigorodott.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A Diem segítségével hatalmas hálózati effektusra is van lehetőség. A Facebooknak havi 2,7 milliárd aktív felhasználója van, ami azt jelenti, hogy a Diem coin a világ nagy részén azonnali fizetőeszközzé válna. 

 

A stabilcoin beláthatatlan következményei, kockázatai

A biztonságos tárolás, jó vállalatirányítás és ellenőrzések, a pénzmosás elleni küzdelem, adatvédelem, az adózás, a kiberbiztonság mind kockázati tényező. Nem elhanyagolható az sem, hogy a kriptovalutának biztosítani kell a megfelelő fedezetet is. Egyes országok monetáris politikájára, gazdasági növekedésére is hatással lehet, ha a fogyasztók és befektetőt a saját devizájukkal szemben próbálják ezeket a digitális pénzeket tartani. 

2019 októberében a G-7 kiadott egy dokumentumot a stabilcoin állományokra vonatkozóan. Noha elismerte előnyeiket, mint gyorsaság vagy olcsóság, és a globális fizetések lehetőségét, azonban az új jogi, szabályozási és felügyeleti kihívásokra összpontosított. A dokumentum kiemelte, hogy a monetáris politika és pénzügyis stabilitás, a nemzetközi monetáris rendszer és a tisztességes verseny kockázatát. A szabályozók ezeken az aggodalmakon már dolgoznak. 

Idén ősszel az Európai Bizottság átfogó jogalkotási javaslatot indított a kriptográfiai eszközök szabályozására. Bár az összes kriptográfiai eszközre kiterjed, azonban különösen szigorú követelményeket vezet be az eszközre hivatkozott termékek (stabilcoin) kibocsátói számára, és még szigorúbb követelményeket támaszt a jelentős eszközre hivatkozott tokenek (globális stabilcoin) kibocsátói számára. Az Egyesült Királyság is hamarosan kiadja saját szabályozási rendszerét a CBDC-k és stabilcoinok tekintetében. 

 

Stabilcoin összefoglaló

A hagyományos pénzeszközök képesek javítani a meglevő pénzügyi rendszer hatékonyságát azzal, hogy gyorsabb és olcsóbb fizetéseket kínáljanak, különösen a határokon átívelő pénzátutalások tekintetében. Javíthatják a pénzügyi befogadást is, értéket tárolhatnak a befektetők számára azon országokban, ahol nem áll rendelkezésre központi digitális eszköz. Megfelelően strukturálva és szabályozva, a stabilcoinok képesek kriptovalutákat a felhasználók teljesen új generációjához eljuttatni. 

A svájci szabályozó hatóság várható engedélye a Facebook utolsó láncszeme, a Diem stabilcoin fizetési módként történő bevezetésére. Ezután az a kérdés mikor élesítik a rendszert.

Ketyeg az óra azoknak a regionális vagy nemzeti szabályozóknak, központi bankoknak, amelyek nem rendelkeznek hasonló digitális eszközök keretrendszerével. Azt kockáztatják, hogy pénzügyi szektoraik lemaradnak és kiszolgáltatottak lesznek más országok vagy akár multi cégek digitális eszközének. 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.92% $51,115.97
Ethereum ETH -1.54% $2,946.58
BNB BNB -1.69% $375.18
Solana SOL -2.63% $101.35
XRP XRP -1.76% $0.5375
Cardano ADA -1.60% $0.587
Dogecoin DOGE 0.16% $0.08508
Litecoin LTC -1.12% $68.71
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!