Botrány tört ki az Art Gobblers NFT körül

Szerző: | nov 3, 2022 | Kriptovaluta

Sok gyűjtő azt állítja, hogy influencerek olyan ingyenes NFT-kért cserébe hype-olták a projektet, amelyek most közel 23 000 dollárt érnek.

 

Újabb etikátlan NFT influencer hype történt?

Az NFT-világot felbolygatta az Art Gobblers hétfői indulása, amely a “Rick & Morty” társalkotójának, Justin Roiland-nak és a Paradigm kripto befektetési cégnek az Ethereum-alapú projektje. A hétfő esti ingyenes NFT mint után az Art Gobblers már több mint 26 millió dollár értékű másodlagos eladást generált, ami hatalmas hype-ot sugall a projekt körül.

Az Art Gobblers körüli diskurzus nagy része az elmúlt napok során az NFT influencerek szerepét övezte. Sokakban felmerült a kérdés, hogy kompenzálták-e őket ingyenes NFT-kkel, és, hogy egy olyan rendszert erősítenek-e, amelyben a befolyásos hangok megfelelő kinyilatkoztatások nélkül használják ki platformjukat.

Art Gobblers | Cryptofalka

wikipedia.org

 

Az Art Gobblers 1700 Gobbler artwork NFT-t indított, amelyeket bárki ingyen mintelhetett, aki felkerült egy jóváhagyott engedélyezési listára. 300 NFT-t a projektalkotók és közreműködők számára tartottak fenn, és további 8000 Gobbler NFT-t fognak fokozatosan kiadni a következő 10 év során. Nem sokkal később az NFT-ket jelentős összegekért kezdték el értékesíteni a másodlagos piacokon keresztül, a legolcsóbb elérhető darabot jelenleg 14,5 ETH-ért – körülbelül 22 850 dollárért – jegyzik. Egy NFT hétfő este közel 138 000 dollár értékű ETH-ért kelt el.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Hogyan működik az NFT influencer marketing?

A másodlagos értékesítések hullámának közepette a Crypto Twitter-en olyan tweet-ek jelentek meg, amelyekben olyan prominens NFT influencerek, tartalomkészítők és személyiségek listáját osztották meg, akik sikeresen minteltek NFT-t. A kezdeti reakció általánosságban negatív volt, egyes felhasználók azt állították, hogy ez a nagy követőtáborral rendelkező influencerek által szerzett túlzott előnyöket tükrözi.

Nem ez az első eset, hogy a gyűjtőket és alkotókat azzal vádolják, hogy potenciálisan értékes NFT-kért biztosítanak hype-ot és promóciót. Gyakran előfordul, hogy amikor egy NFT-projekt elindul és az árak az egekbe szöknek, a Twitter-felhasználók rámutatnak azokra az influencerekre, akik az engedélyezési listáról minteltek. Ez különösen akkor gyanús, ha aztán azonnal el is adják az adott NFT-t – ez a már jól ismert pump-and-dump.

Ha ezek az influencerek és gyűjtők valóban részt vesznek ilyen megállapodásokban – akár az Art Gobblers, akár más projektek körül -, akkor jellemzően nem hozzák nyilvánosságra ezeket. Mindezt tovább bonyolítja az a tény, hogy sok híres gyűjtő álnéven tevékenykedik, és a követők nem feltétlenül ismerik a valódi nevüket vagy hátterüket.

 

Art Gobblers | Cryptofalka

infostor.com

A social media influencereknek az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) előírásai szerint egyértelműen közzé kell tenniük a fizetett megállapodásokat. Eközben a kriptovalutákat és a kapcsolódó termékeket népszerűsítő hírességek és influencerek egyre gyakrabban szembesülnek a SEC ellenőrzésével és büntetésével – ahogyan azt Kim Kardashian nemrég tapasztalta.

 

Mit mondanak az influencerek?

Az Art Gobblers szeptemberi tweet thread-je szerint az alkotók úgy döntöttek, hogy “saját kezűleg választják ki” a művészeket és Web3-építőket az NFT-kre, akik cserébe másokat is jelölhettek a listára. Néhány mintelő azt tweet-elte, hogy egyszerűen a projekt Discord szerverén való részvétellel jutott hozzáféréshez.

Andrew Wang korábban egy Twitter Space interjú házigazdája volt Roiland-dal, és az elmúlt napokban rengeteget tweet-elt az Art Gobblers körüli részvételéről. Elárulta, hogy egy “hivatalos Art Gobblers-fiókot” működtetett a Twitter-en egy kitalált karakter mögé bújva. Fxnction azt mondta, hogy nem reklámozta vagy tweet-elt az Art Gobblers-ről a megjelenés előtt, és azt állította, hogy a Discord szerverhez való korai csatlakozással került fel az engedélyezési listára. A backlash-t is kommentálta, különbséget téve azok között, akik arra használják a közönségüket, hogy népszerűsítsenek egy olyan projektet, amiben hisznek, és azok között, akik egy NFT drop hype-ot kihasználva pénzzé teszik a mintelt tokent.

Ha Fxnction és más mintelők a hype előtti részvétellel érdemelték ki a hozzáférést az Art Gobblers allowlist-hez, akkor ez bárkivel megtörténhet – nemde? Ez a Web3 ideálja, hogy egy projekt korai támogatói idővel előnyhöz jutnak. Ennek ellenére még mindig sokan gyanakodnak arra, hogy az influencereket előnyben részesítik annak reményében, hogy nagyobb érdeklődést generálnak egy-egy drop körül.

 

Záró gondolatok

A hétfő esti kereskedési őrület óta az ellenségeskedés egy része elcsendesedett, és más gyűjtők és alkotók megvédték azokat, akiket a mintelés miatt célba vettek.

Fxnction felvetette, hogy az alkotóknak van lehetőségük arra, hogy jobban szabályozzák az engedélylistákat, és a jövőben elkerüljék az ilyen visszaütéseket. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy aki felháborodott ezen, annak korábban észre kellett volna vennie az allowlist-et.

Az ilyen típusú dolgokra tényleg lehet szabályokat felállítani, ahogy látom, hogy sokan folyamatosan nyomulnak – mondta. Ez a Web3. Ha korábban jobban odafigyeltek volna, bárki megragadhatta volna az engedélylistát.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Így gyűjts passzív jövedelemet a PancakeSwap segítségével

A PancakeSwap egy Binance Smart Chain (BSC) alapú DEX (decentralizált tőzsde), amit ismeretlen fejlesztők hoztak létre. Alapötletében az Ethereum blokkláncon működő SushiSwap-hoz hasonlít, tehát közösségi irányítással üzemel, és farmolásra nyújt lehetőséget likviditás biztosítása ellenében, valamint további funkciókat kínál jutalmak bezsebelésére.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.