ChatGPT és A.I., mint portfólió menedzser?

Szerző: | márc 30, 2023 | Kriptovaluta

Egy új tanulmány szerint a ChatGPT és a BardAI programok egy nap valószínűleg képesek lesznek önállóan is kereskedni a pénzügyi piacokon.

 

Íme a legújabb ChatGPT tanulmány

A befektetési iparág már régóta használ algoritmusokat és kvantitatív kereskedési programokat a profit növelése érdekében, a mesterséges intelligencia legújabb áttörései pedig további lehetőségeket nyitnak meg. Bár egy olyan potenciális jövő, ahol a mesterséges intelligencia magától kezeli a pénzt, valószínűleg még sok évnyi távolságra van, két dél-koreai akadémikus előzetes tanulmánya azt mutatja, hogy a ChatGPT már most is jobb portfóliókezelő, mintha csak dartsot dobálna.

A tanulmány – melynek címe “Can ChatGPT Improve Investment Decision? From a portfolio management perspective” – megállapította, hogy a ChatGPT egy eszközkészletből való választási képessége a kockázattal korrigált hozam és a diverzifikáció mérőszámai alapján felülmúlta a véletlenszerű kiválasztást.

“A lakossági befektetők, különösen azok, akik esetleg képzetlenek vagy félreinformáltak, profitálhatnak a portfóliókezelés demokratizálásából” – írták a tanulmány szerzői, Hyungjin Ko és Jaewook Lee. “Emellett a professzionális portfóliókezelők javíthatják termelékenységüket, mivel fontosabb feladatokra összpontosíthatnak, miközben a ChatGPT segíti őket a változatos eszközök kiválasztásában egy adott portfólióhoz.”

 

ChatGPT | Cryptofalka

sfgate.com

A kutatók szerint a korai eredmények azt mutatták, hogy a ChatGPT “másodpilótaként” használható a befektetők számára, “prófétaként” viszont nem. Ez nem áll túl messze a számos lakossági brókercégnél már használatos robot-tanácsadóktól. Ugyanakkor legalább egy pénzügyi cég tervét is tükrözi, mivel a Morgan Stanley már tesztel egy OpenAi által működtetett chatbotot pénzügyi tanácsadóival, hogy segítsen a befektetési döntések meghozatalában.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Milyen is volt pontosan a kísérlet?

A kísérlet, amelyet még nem bíráltak el, a következőképpen zajlott: A kutatók létrehoztak egy univerzumot, amely az amerikai piac különböző szektoraiból 20 nagy tőkeértékű részvényből, valamint a kriptovaluták, nyersanyagok, devizák és kötvények kategóriáiból egyenként öt eszközből állt. Ezután a kutatók 10 000 szimulációt futtattak le, arra kérve a ChatGPT-t, hogy a rendelkezésre álló eszközök közül különböző számú eszközt válasszon ki egy portfólió létrehozásához.

Az adatok visszatesztelése azt mutatta, hogy a ChatGPT kiválasztásai diverzifikáltabb portfóliót hoztak létre, kevésbé korrelált eszközökkel, mint a véletlenszerű kiválasztás.

 

ChatGPT | Cryptofalka

bloomberg.com

Majd a 2022. január 1. és 2023. január 31. közötti időszakban a ChatGPT portfóliói kockázattal korrigált alapon is felülmúlták a véletlenszerű kiválasztás portfólióit. Például egy négy eszközből álló portfólióban a ChatGPT portfólió átlagos várható hozama -13,3% volt, szemben a véletlenszerű kiválasztás -23,3%-ával, és jobb volt a Sharpe-aránya, ami a kockázattal korrigált hozam mérőszáma.

A részvények és a kötvények 2022-ben erőteljesen estek, így a negatív hozameredmények nem meglepőek. Összehasonlításképpen: az S&P 500 több mint 14%-ot esett ebben az időszakban.

 

Hosszú út áll még a ChatGPT előtt

Ez a tanulmány nem jelenti azt, hogy a ChatGPT készen áll a főműsoridőre, és hamarosan egy fedezeti alapot fog működtetni. Chris Montagu, a Citi elemzője az ügyfeleknek szóló jegyzetében azt mondta, hogy az eredmények “meggyőzőek”, de a kis eszközuniverzumot, a rövid időkeretet és a “könnyen verhető alapmodellt” említette, mint olyan okokat, amelyek miatt óvatosnak kell lenni a szélesebb körű elfogadással kapcsolatban.

De ahogy a nyelvtanuló AI-modellek tovább fejlődnek, és a befektetők folyamatosan az alacsonyabb díjú termékek felé mozdulnak el, az AI portfóliómenedzser egy nap valósággá válhat.

 

Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.