Mennyibe kerül valójában a crypto lending?

Szerző: | okt 26, 2020 | Blokklánc hír, Kriptovaluta

Közgazdász szemmel a crypto lending (kriptovaluta hitelezés) költsége valójában nem csak a visszafizetett kamat nagysága. A fedezet másfajta felhasználásával lehet jobban is járhatunk. Mutatunk néhány példát. ⤵️

 

A fedezet szerepe a kriptovaluta hitelezés során

A Celsius azzal hirdeti magát, hogy már 1%-os hitelt is fel lehet náluk venni. Ez nyilván túl szép, hogy igaz legyen. Amivel sokan nem számolnak az a haszonlehetőség-költség, angol nevén oppportunity cost.

„Loan to value”-tól függően (LTV, hitel-fedezet arány) felvehetjük fedezetünk értékének felét, harmadát vagy negyedét, amik más-más hiteltörlesztési kamatokkal járnak. Azért van szükség fedezetre, mert így nem kell kockázatot vállalnia a cégeknek. Amennyiben az ügyfél nem törleszt, egyszerűen csak levonják a fedezetéből a hitel összegét és a kamatokat.

Long pozícióban lévő kereskedők gyakran helyezik kriptovalutájukat letétbe valamilyen stabilcoinért cserébe (ilyen platform például a Celsius, Crypto.com, Nexo, Inlock). Másképp mondva hitelt vesznek fel, aminek fedezete az ő kriptovalutájuk. A felvett hitellel aztán azt csinálnak, amit szeretnének, például kereskedhetnek további profitszerzés reményében.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Vegyünk egy példát

Tekintsük a következő scenariót: Van 100 bitcoinom, valamint a piacon van olyan vállalat, aki 6%-os betéti kamatot ad erre, de én inkább hitelt veszek fel rá 50%-os “loan to value” mellett 5%-os kamatra. A felvett hitelből 10%-os hozamot sikerült elérnem 1 év alatt. Ekkor jól jártam? Nem feltétlen!

Az egyszerűség kedvéért először tegyük fel, hogy nem változik 1 év alatt a bitcoin ára. 100 bitcoin 50%-a 50 bitcoin, akkora értékű hitelt vehetek fel. Ebből 1 év alatt csinálok mondjuk kereskedéssel 55 bitcoint és visszafizetek 2,5-öt kamatként. Végeredményben lesz 102,5 bitcoinom.

Azonban azzal, hogy a 100 bitcoinomra 1 évig nem kaptam kamatot, egy igen kedvező lehetőséget hagytam ki. Mennyi ezen lehetőség kihagyásának költsége? Ekkor jön képbe a közgazdászok által kedvelt opportunity cost kifejezés.

crypto.com lending I Cryptofalka

Forrás: https://p2pempire.com/en/crypto-lending

Egyszerű fejszámolással azt kapjuk, hogy ha a 6%-os betéti kamatot választjuk, akkor 106 bitcoinunk lett volna. Ez több mint 2x akkora profitot eredményez, mint a nagy nehezen megszerzett extra 10%.

A kamatok általában dollárértékben fixek, úgyhogy a bitcoin árfolyama erre nincs kihatással. Azonban van még egy tényező, amit érdemes végiggondolni. Ez pedig a bitcoin és a felvett hitelből vásárolt pénzügyi termék – legyen ez mondjuk egy értékpapír – közötti korreláció. Ugyanis, ha a bitcoin jobban emelkedik, mint az említett értékpapír vagy egy altcoin, akkor biztos, hogy a betétbe helyezéssel még jobban járunk. Ezzel ellentétben, ha a bitcoin növekedése eltörpül az értékpapír növekedése mellett, akkor érdemes újraszámolnunk mindkét esetet.

 

Crypto lending összefoglalva

Miután elhatároztuk magunkat egy bizonyos pénzügyi befektetés mellett, érdemes még egyszer utoljára végigfutni, hogy gondoltunk-e mindenre. A Crypto lending piacon egyre több szereplő jelenik meg, ez legtöbbször a fogyasztóknak kedvez. A vállalatok közötti verseny arra készteti a cégeket, hogy minél jobb ajánlatokat nyújtsanak a felhasználók bevonzása érdekében.

Érdemes szemezgetni például a loanscan.io-n, hogy hol találhatjuk a legkedvezőbb ajánlatokat a kiszemelt pénzügyi döntés meghozatalához.

Gáll Péter

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.