A DeFi legfontosabb kérdése: Honnan jön a pénz?

Szerző: | jún 8, 2022 | Kriptovaluta

A hitelezők, befektetők és likviditás szolgáltatók coin letétért cserébe jutalmat kapnak a DeFi-n. De honnan is származnak ezek a hozamok?

 

Valós bevétel a DeFi-n

Az egyik legfontosabb DeFi kérdés, amelyet a legtöbb befektető nem tesz fel, hogy honnan is érkezik a pénz és a kamat. Mint tudjuk, a hitelezők, befektetők és likviditás szolgáltatók %-os jutalmat (THM) kapnak a DeFi protokolloktól coin letétért cserébe. De honnan származnak valójában ezek a hozamok és az ígért kamatok?

Sok projekt inflációs tokenekkel alátámasztott fenntarthatatlan ponzinómiára épül. Fontos azonosítani a valós bevételi forrásokkal rendelkező projekteket, ahol a jutalom nagy része a tokentulajdonosokhoz kerül. Nézzünk meg néhány, a DeFi-n előforduló valós bevételt!

DeFi | Cryptofalka

start-business-online.com

 

Az első a kereskedési díj, amely nem más, mint a kereskedők által fizetett díjak egy eszközpárral történő kereskedés lehetőségéért. Ezeket a díjakat azok kapják, akik likviditást biztosítanak az eszközpár számára. Ezeket röviden LP-nek, azaz Liquidity Provider-nek hívjuk. Az LP-k THM-jüket ösztönző jutalmakból (nem fenntartható) és kereskedési díjakból (valós) nyerik.

Nexo kriptovaluta váltó

A protokoll díjakat is érdemes megemlíteni, ezek olyan összegek, amelyeket a szolgáltatásnyújtásért cserébe egy protokollnak fizetnek a felhasználók. Protokoll díjra megfelelő példa a bridging fee, azaz az áthidaló díj. A hidak pénzeszközöket helyeznek át egyik láncból a másikba, majd díjat számítanak fel a felhasználóknak ezért a szolgáltatásért. Az alapkezelési díj, az NFT marketplace platformok díjai, illetve a hitelfelvevők kamatai is valódi bevételt jelentenek, bár utóbbi esetében a legtöbb jutalmat a hitelezők kapják.

 

Fenntarthatatlan hozamok és csapdák

A kamat nagy része az ösztönző jutalmak részéből származik. Ezeket a jutalmakat token inflációból finanszírozzák, és nem fenntarthatók. Ezeket a jutalmakat nem fedezi külső bevétel.

Az első ilyen példa az inflációs hozam (például az ösztönzött farmolási jutalmak az LPk-ben). A farmolási reward-ok csupán tokenek, amelyeket infláció árán nyomtatnak és osztanak szét. Az új tokenek kibocsátásából származó jutalom nem „valódi” hozam. Bár talán kereshetsz velük pénzt rövidtávú farming-dumping módszerrel, de ezek nem valódi vagy fenntartható hozamforrások. Ha inflációs token reward-ért farmolsz, ügyelj a jutalom betakarítási stratégiádra.

DeFi | Cryptofalka

smartasset.com

 

Egy másik jelenség, amely gyakran problémát jelent, az ismeretlen költségek. A költségek lehetnek láncon kívüliek és láncon belüliek is, amely megnehezíti a pénzáramlások értékelését, hiszen a bevétel önmagában nem ad teljes képet a pénzáramlásról. Ez csak egy szám, amelyet a tágabb kép kontextusának szem előtt tartásával kell szemlélni.

Továbbá szintén óvatosságra utasít, ha a bevétel teljesen az új tokenvásárlóktól függ, illetve ha az adott protokoll nem működik reward token nélkül. A protokoll működéséhez nem lenne szabad, hogy szükséges legyen a reward token. Amennyiben mégis ez a helyzet, az azt jelenti, hogy a protokoll nem bevételtermelő vállalkozás.

Elsősorban arra kell figyelni, hogy a bevételből mennyi érték kerül a tokenbe. A legtöbb protokollban a bevétel egy része visszakerül a tokentulajdonosokhoz. A Protokoll Bevételből a tokentulajdonosokhoz visszatérő bevétel majdnem olyan, mint a hagyományos részvények esetén a részvényeseknek fizetett osztalék.

 

Záró gondolatok

A DeFi-ben az egyik legértékesebb készség tehát az, hogy kitaláljuk, hogyan lehet követni a pénzt a forrásától (külső bevételtől) a token értékgyarapítási pontjáig. Bár a bevétel fontos, végső soron arra kell fókuszálni, hogy olyan tokent találjunk, amellyel értéket halmozhatunk fel a bevételből.

Érdemes olyan megbízható eszközöket és forrásokat keresnünk, amelyek segítségével nyomon követhetjük a pénz áramlásának útját és utána járhatunk a szükséges információknak.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.