Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan vedd észre a leggyakoribb csalásokat a DEFI szektorban

Hogyan vedd észre a leggyakoribb csalásokat a DEFI szektorban

Percről-percre indulnak el új, ígéretes DeFi projektek. Nehéz lépést tartani ezzel a felhozatallal. Mire érdemes figyelni? Nézzük sorban!

 

Mi a DeFi projekt célja?

Senkinek sem kell külön engedélyt benyújtania, vagy átvilágításon átesni, ha szeretné megvalósítani a saját projektjét. A nagy lehetőség nagy kockázatot is rejt. A gyanútlan és hiszékeny felhasználók könnyen átverés áldozataivá válhatnak, miközben elmerülnek a decentralizált pénzügyek világában. Technikailag nagyon kevés információt lehet tudni egy fiatal projektről. Igaz a felhasználók közösségként sok hasznos információt tudnak átadni egymásnak. Ugyanakkor érdemes vigyázni, mert a csalók mindenhol ott lehetnek.

Ez elsőre lehet banálisan hangzik, de nem mindenki néz utána, hogy mibe fekteti a pénzét. Számos nagyon jó projekt van, és ezeknél sokkal több haszontalan is megtalálható a piacon. Sok Defi projekt van emellett ami alapvetően nem scam (átverés), de semmi innováció nincs benne, csak egy meglévő dolgot másol. Itt felvetődik a kérdés, hogy mitől fog megmaradni ez a projekt, illetve, hogy miért pont ebbe kellene fektetni?

Hogy vedd észre a leggyakoribb csalásokat a DEFI szektorban. Te ismered mindet? Forrás: https://coinquora.com/how-to-spot-decentralized-finance-defi-scams/

Érdemes lehet feltenni itt a következő kérdéseket:
- Ez a projekt mitől új/innovatív?
- Miben különbözik a versenytársaitól?
- Mi adja ennek a projektnek az értékét?

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka


Ismert vs. ismeretlen fejlesztői csapat áll a DeFi projekt mögött

A kriptovaluták világában nem szokatlan az anonimitás. Végül is lehet, hogy azt sem fogjuk soha megtudni, hogy ki hozta létre az első kriptovalutát a Bitcoint. Ugyanakkor itt fontos lesz kitérni arra, hogy a névtelen fejlesztői csapatok hatalmas kockázatot rejthetnek. Ha esetleg csalók a fejlesztők, akkor sokkal nehezebb őket megtalálni, ha már eleve anonim módon lépnek fel. Ez pedig igen csak nagy kockázatot rejthet.

Sokkal másképpen viselkednek majd azok a fejlesztők akik az arcukat adták egy projekthez. Itt sokkal inkább érzékelhető az, hogy számukra kockán forog az üzleti jó hírnevük. A korrektség kedvéért azt is el kell mondani, hogyha egy csapat anonim, attól az a projekt nem szükségszerűen scam (átverés). Az viszont biztos, hogy sokkal nehezebb lenne megtalálni a felelőst egy átverésnél, ha nem tudjuk kit keresünk pontosan.

Ezt összefoglalva: Lehet jó egy névtelen fejlesztők által futtatott projekt? Igen lehet. Nehezebb elkapni azt aki nem mutatta meg az arcát? Erre is igen a válasz.

Hogy vedd észre a leggyakoribb csalásokat a DEFI szektorban. Te ismered mindet? Forrás: https://www.altcoinbuzz.io/cryptocurrency-news/finance-and-funding/defi-exit-scam-alert-2-5m-moved/

Token disztribúció

Ezt minden Defi projektnél meg kéne nézni. Mivel egy klasszikus csalás az, hogy “felfújják” egy tokán árát, úgy, hogy közben egy nagy adagot maguknál tartanak. Amikor ezt ráöntik a piacra, akkor az árfolyam beszakad, és adott esetben az áldozatok nem tudnak eladni. Hiába is próbálkoznak. Tehát mennyi érmét tartanak a fejlesztők? Ezt nagyon fontos megnézni. Továbbá hogy osztják ki ezeket: Initial Coin Offering-re (ICO) lehet számítani? Vagy Initial Exchange Offering (IEO) lesz, ahol már egy váltó is kockára teszi a hírnevét? A tokenek jelentős hányadát airdrop-on keresztül osztják ki, ami valószínűleg nagy eladási nyomást fog okozni?

Ide tartozóan nézzük meg mi az-az exit scam/rug pull jelenség. A Yield farming (hozamgazdálkodás) a DeFi tokenek elindításának hatékony módja. Sok új DeFi projekt használja ezt a módszert, mivel ez kedvező mérőszámokat hozhat létre a projekt számára. Az ötlet az, hogy a felhasználók okosszerződésekbe zárják pénzüket, és cserébe megkapják az újonnan létrehozott tokenek egy részét. Itt már látszik a lehetséges buktató. Egyes projektek egyenesen kiszedhetik a likviditási készletben lévő pénzeszközöket.

Ezenkívül az új altcoinokat gyakran először az automatizált piacjegyzők (AMM) jegyzik, mint például az Uniswap vagy a Sushiswap. Ha a projektcsapat a likviditás jó részét biztosítja a piaci pár számára az AMM-en, akkor éppúgy el is távolíthatják, és a tokeneket a piacra dobhatják. Ez általában azt eredményezi, hogy a token ára lényegében nullára csökken. Mivel alapvetően nem maradt piac, ahol eladnák, ezt gyakran rug pull-nak nevezik.

 

DeFi csalások összefoglalva

Akár be szeretnél lépni a “pénzügyi vadnyugatra", akár egyszerűen csak decentralizált protokollokat szeretnél használni a befektetéshez és kereskedéshez, a DeFi (és maga az egész kriptopiac) bővelkedik a csalásokban. Remélhetőleg ezek az általános irányelvek segítenek majd abban, hogy jobban felismerd a rosszindulatú projekteket és a tisztességtelen szereplőket, miközben azon dolgozol, hogy gyarapítsd a pénzedet.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.92% $64,152.93
Ethereum ETH -0.02% $3,424.02
BNB BNB -0.26% $572.19
Solana SOL 1.96% $162.3
XRP XRP -4.97% $0.5549
Dogecoin DOGE -1.82% $0.1201
Cardano ADA -3.27% $0.4245
Litecoin LTC -0.81% $71.36
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!